Bloc personal,

diumenge, 5 de febrer del 2023

Prey (2022)

[1178]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Dan Trachtenberg
Guió: Patrick Aison (història original: Jim Thomas, John Thomas)
Actors: Amber Midthunder, Dakota Beavers, Dane DiLiegro
Estrena: 05/08/22
Títol original: Prey

[ Acció, aventura, drama ] 1 h. 40 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (7,2):
“La Naru, una guerrera hàbil de la Nació Comanche, lluita per protegir la seva tribu contra un dels primers depredadors altament evolucionats a aterrar a la Terra.”

Crítica

Per no haver-ne ni sentit a parlar, déu n’hi do com està de ben feta…

La veritat és que m’ha agradat molt. Han sabut aprofitar el millor de les dues històries: ciència ficció amb alienígina caçador i indis nadius americans.

Resum (amb espòilers)

El 1719 a les Grans Planes, Naru, una jove comanche formada com a sanadora, somia amb convertir-se en una gran caçadora com el seu germà, Taabe. Mentre segueix els cérvols amb el seu gos, Sarii, és testimoni de les llums de la nau espacial d'un Predator alienígena, que interpreta com un Thunderbird, prenent-ho com un senyal per demostrar-se. Al poble, un lleó de muntanya ha pres un dels caçadors de la seva tribu. Taabe diu que Naru pot venir al grup de cerca, però només per ajudar a rastrejar el puma i proporcionar tractament mèdic si troben el caçador viu. Recuperen el caçador ferit i marxen, encara que Taabe es queda enrere per trobar i matar el lleó de muntanya. Trobant grans pistes inusuals i una serp de cascavell de pell meticulosa, Naru torna amb Paake i troba en Taabe. Junts, els tres posen una trampa per al lleó de muntanya, però aquest mata en Paake.

La Naru s'enfronta amb el gran gat a la branca d'un arbre però, després de ser distreta pels estranys sons i llums del Predator a la distància, cau i es colpeja el cap. Es desperta a la casa de la seva família, després d'haver estat transportada per Taabe. Més tard torna al poble portant el lleó de muntanya mort, fet que li val el títol de Cap de Guerra. Convençut d'una amenaça més gran que mai abans havien vist, Naru marxa amb Sarii. Es troba amb un ramat de bisons pelats deixats podrir a les planes; desconcertada per la matança malbaratadora, fa una pregària pels seus esperits. Finalment, s'ensopega amb un pou de pantà ple de fang, que gairebé se l'empassa abans d'escapar. Naru i Sarii són atacats més tard per un ós grizzly. Mentre fugen per salvar les seves vides, l'ós és assassinat pel Predator, donant temps a Naru per escapar abans de topar amb un grup de comanches enviats a buscar-la. El Predator embosca i mata els homes en combat, mentre que Naru queda atrapat en una trampa; el Predator marxa ja que ja no la veu com una amenaça.

Els viatgers francesos, responsables de la matança del bisont, vénen a comprovar la seva trampa, trobar la Naru i enganxar-la. El seu intèrpret, Raphael Adolini, pregunta a Naru sobre el Predator, amb qui els francesos s'han trobat abans. Quan ella es nega a parlar, el viatger principal revela que té Taabe captiu i el tortura abans d'utilitzar els dos germans com a esquer per al Predator. Mentre lligat a un arbre, Taabe admet a la seva germana que havia debilitat el lleó de muntanya, cosa que li va permetre matar-lo. El Predator mata la majoria dels francesos mentre en Taabe i en Naru s'escapa. Naru rescata en Sarii del campament i es troba amb un Raphael moribund, que li ensenya a utilitzar la seva pistola de pedernal[a] a canvi de tractament mèdic per a la seva cama tallada. Naru li dóna herbes que redueixen la calor del seu cos per frenar l'hemorràgia. Quan arriba el Predator, en Raphael es fa el mort, i en Naru s'adona que, a causa de la seva calor reduïda, la criatura no el pot veure. Després de trepitjar Raphael, ell crida i el Predator el mata.

Taabe arriba a cavall per rescatar Naru. Junts debiliten el Predator, però mata a Taabe. Naru fuig i troba el francès principal supervivent. Ella el noqueja, li talla una de les cames i li dóna una pistola sense carregar abans de menjar-se les herbes per amagar la calor del seu cos, esquer al Predator per matar el viatger. Utilitza la pistola d'en Raphael per emboscar a la criatura, tirant-li la màscara, que ha vist anteriorment per subjectar el sistema d'orientació de la llança del Predator. Ella roba l'aparell i fuig al bosc. La Naru utilitza la cama tallada del francès per atraure el Predator a la zona amb el pou de pantà ple de fang, on ha col·locat la màscara de la criatura de manera que s'apunta al pou. Sense la màscara, el Predator és menys efectiu, de manera que en Naru el fereix significativament abans d'arrossegar-lo al pantà. A mesura que el Predator s'aixeca de la fossa, dispara la llança contra Naru i falla; el projectil entra al Predator, matant-lo. La Naru li talla el cap i es pinta la cara amb la seva sang verda brillant. Porta el cap i la pistola de sílex a la seva tribu. Honoren la seva victòria declarant a Naru com el nou cap de guerra. Naru informa a la seva tribu que és hora que marxin.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada