Bloc personal,

dissabte, 4 de febrer del 2023

Im Westen nichts Neues (2022)
(All Quiet on the Western Front)

[1176]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Edward Berger
Guió: Edward Berger, Lesley Paterson, Ian Stokell (novel·la: Erich Maria Remarque)
Actors: Felix Kammerer, Albrecht Schuch, Aaron Hilmer
Emissió 28/10/22
Títol original: Im Westen nichts Neues

[ Acció, drama, guerra ] 2 h. 28 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (7,8):
“Experiències aterridores i angoixa d'un jove soldat alemany al front occidental durant la Primera Guerra Mundial.”

Crítica

Almenys aquesta sí és alemanya… està bé, sí, però no és per Oscar, tot i que hi han coses dolentíssimes que han “triomfat”…

Basada en una novel·la de Erich Maria Remarque, de la que també en van fer una pel·lícula del mateix títol de 1930, multipremiada i en blanc i negre, no cal oblidar-ho. Que tampoc és que m’entusiasmés, especialment pel fet de ser americana i, per tant, mentidera, però tenia coses ben trobades.

En aquesta versió de 2022 per Netflix, de la que tothom parla perquè està nominada a molts Oscar (9), des de primer moment tot el decorat m’ha semblat cartró pedra, la gent no va bruta ni hi ha greix als pèls, tampoc hi ha roba descosida, els carrers estan nets, les dents són blanques i ben posades… Tot em xoca, perquè, per altra banda, sí hi ha cura d’altre tipus de detalls.

Ara bé, potser sí és una bona manera de fer entrar als mil·lenials i noves generacions al horrors de la guerra.

Gairebé tant llarga com l’original, excessiva pel meu gust.

Resum (amb espòilers)

El 1917, tres anys després de la Primera Guerra Mundial, Paul Bäumer, de 17 anys, s'allista a l'exèrcit imperial alemany al costat dels seus amics de l'escola, Albert Kropp, Franz Müller i Ludwig Behm. Escolten un discurs patriòtic d'un funcionari de l'escola i sense saber-ho reben els uniformes dels soldats morts en una batalla anterior. Després de ser desplegats al nord de França, prop de La Malmaison, es fa amistat amb Stanislaus "Kat" Katczinsky, un soldat gran. La seva visió romàntica de la guerra es veu trencada per les realitats de la guerra de trinxeres al front occidental, i Ludwig és assassinat per l'artilleria la primera nit.

El 7 de novembre de 1918, l'oficial alemany Matthias Erzberger, cansat de les pèrdues creixents, es reuneix amb l'Alt Comandament alemany per persuadir-los d'iniciar converses d'armistici amb les potències aliades. Mentrestant, Paul i Kat roben una oca d'una granja per compartir-la amb Albert, Franz i un altre veterà, Tjaden Stackfleet, amb qui s'han apropat al front de Champagne. La Kat, que és analfabeta, fa que Paul li llegeixi una carta de la seva dona i li preocupa que no es pugui reintegrar a la societat en temps de pau. Franz passa la nit amb una dona francesa i porta la seva bufanda com a record.

El matí del 9 de novembre, el general Friedrichs condueix Erzberger i la delegació alemanya a un tren amb destinació al bosc de Compiègne per negociar un alto el foc. Paul i els seus amics van a una missió per trobar 60 reclutes desapareguts enviats per reforçar la seva unitat i descobreixen que van morir amb gas després de treure's les màscares massa aviat. Friedrichs, que s'oposa a les converses, ordena un atac abans que arribin els reforços francesos. Aquella nit, la delegació d'Erzberger arriba al bosc de Compiègne, i el regiment de Paul és enviat al front per preparar-se per atacar les línies franceses.

El matí del 10 de novembre, Ferdinand Foch, el comandant suprem aliat, dóna 72 hores perquè els alemanys acceptin els termes aliats, sense marge de negociació. Mentrestant, l'atac alemany pren la primera línia francesa després d'un combat cos a cos, però és derrotat per un contraatac combinat d'armes amb tancs, avions i lançaflames de Saint-Chamond. Franz és separat del grup i Albert és assassinat intentant rendir-se. Atrapat en un cràter a terra de ningú amb un soldat francès, Paul l'apunyala i el veu morir a poc a poc, es penedeix i demana perdó al seu cadàver. Erzberger s'assabenta de l'abdicació del Kaiser Guillem II i rep instruccions al vespre del mariscal de camp Paul von Hindenburg per acceptar els termes aliats. Paul torna a la seva unitat i els veu celebrant el final imminent de la guerra. Troba un Tjaden ferit, que li dóna la bufanda de Franz. Paul i Kat li porten menjar, però en Tjaden, angoixat per haver estat paralitzat, s'apunyala mortalment a la gola amb una forquilla que Paul i Kat van portar amb el menjar.

Al voltant de les 5:00 AM de l'11 de novembre, la delegació d'Erzberger signa l'armistici que entrarà en vigor a les 11:00 AM. Després d'assabentar-se de l'alto el foc, Paul i Kat roben de la granja per última vegada, però el fill petit del granger afusella Kat i mor mentre Paul el porta a l'hospital. Friedrichs vol acabar la guerra amb una victòria alemanya i ordena que comenci un atac a les 10:45. Un Paul, abatut i endurit per la batalla, mata molts soldats francesos abans de ser clavat pel pit per una baioneta segons abans de les 11:00 del matí, quan la lluita s'atura i el front calla. Poc temps després, un recluta alemany acabat d'arribar que en Paul havia salvat en el combat troba el cos de fang de Paul i agafa la bufanda de Franz.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada