Bloc personal,

dissabte, 4 de febrer del 2023

Predator (1987)

[1177]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: John McTiernan
Guió: Jim Thomas, John Thomas
Xctors: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Kevin Peter Hall
Estrena: 12/09/87
Títol original: Predator

[ Acció, aventura, terror ] 1 h. 47 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (7,8):
“Un equip de comandos en una missió en una jungla centreamericana es veu perseguit per un guerrer extraterrestre.”

Crítica

No l’he vista tantes vegades com First Blood (Rambo), però déu n’hi do…

Els primers minuts de metratge, fins la presentació del protagonista, l’escena del puro habà, impagables! És tot un meme abans ni que existissin. I el final, amb la presentació dels actors, també.

Resum (amb espòilers)

Una nau espacial alienígena desplega una llançadora a la Terra, on el veterà de la guerra del Vietnam, el major Alan "Dutch" Schaefer[5] i el seu equip de rescat militar, format per Mac, Poncho, Blain, Billy i Hawkins, tenen l'encàrrec de rescatar un ministre d'Afers Exteriors i el seu ajudant dels insurgents en un país sud-americà no especificat. L'oficial de la CIA Al Dillon, un amic de Dutch de la guerra del Vietnam, és assignat per acompanyar l'equip davant les objeccions de Dutch. En el camí, l'equip descobreix les restes d'un helicòpter i tres cadàvers descoberts. Dutch els identifica com a Boines Verds que coneixia i sospita de les intencions de Dillon. L'equip arriba al campament guerriller i és testimoni de l'execució d'un ostatge. Fan un atac, matant la majoria dels rebels i diversos oficials d'intel·ligència soviètics. Dutch s'enfronta a Dillon, que revela que la seva veritable missió era aturar una invasió planificada recolzada pels soviètics i que la CIA va enviar els Berets Verds setmanes abans per a la mateixa missió.

L'única guerrilla supervivent, Anna, és capturada. En assabentar-se que vénen més rebels, l'equip decideix caminar fins al punt d'extracció. Els segueix una entitat que utilitza un dispositiu d'encobriment i tecnologia d'imatge tèrmica, però un Billy espantat ho veu mentre l'Anna intenta escapar. Hawkins l'atrapa, però la criatura l'ataca i el mata mentre salva l'Anna. Dutch organitza un grup de recerca, però Blain és assassinat pel canó de plasma de la criatura. Enfurismat, Mac provoca que tothom dispari cegament les seves armes a la jungla, sense saber-ho, ferint la criatura. Mentre la criatura administra els primers auxilis, els comandos es reagrupen i s'adonen que estan sent caçats. Dillon creu que dos o tres guerrillers són els responsables, però Billy és inflexible que el seu perseguidor no és humà. Acampen per passar la nit i posen trampes, que són disparades per un senglar. En la confusió, Mac el mata mentre la criatura roba el cos d'en Blain.

Dutch més tard s'adona que el seu enemic utilitza els arbres per viatjar i allibera Anna, que afirma que la seva gent havia vist abans cossos mutilats de la mateixa manera. L'endemà, el grup construeix una trampa de xarxa i captura la criatura, però s'allibera i en Poncho queda ferit. Mac i Dillon ho persegueixen, però són superats i assassinats. Mentre els supervivents fugen, Billy es queda enrere per lluitar contra la criatura. La criatura mata Billy abans de seguir els supervivents i matar Poncho. En adonar-se que no ataca persones desarmades, Dutch li diu a l'Anna desarmada que es dirigeixi al punt d'extracció. L'Holandès intenta distreure la criatura fugint, però és seguit fins a una ribera fangosa i cobert de fang. La criatura no el veu i marxa a recollir trofeus dels altres. Dutch s'adona que el fang fresc proporcionava camuflatge per a la seva calor corporal. Fabrica trampes i armes improvisades i atrau la criatura a la nit amb un crit de guerra i una torxa.

Dutch fereix lleugerament la criatura i desactiva el seu dispositiu d'encobriment mentre la criatura dispara amb força al bosc i intenta escapar, però accidentalment cau al riu, on l'aigua dissol el seu camuflatge fangós. Quan la criatura arracona l'Holandès, es treu la màscara i el canó de plasma per lluitar contra ell cos a cos, després d'haver-lo considerat un oponent digne. Tot i ser dominat i més astut, l'Holandès intenta incitar la criatura a una trampa explosiva. Fa la volta, però Dutch activa la trampa de totes maneres, aixafant la criatura amb el contrapès de la trampa. Amb l'extraterrestre ferit de mort, li pregunta: "Què dimonis ets?" La criatura repeteix la pregunta a l'holandès i activa el seu dispositiu d'autodestrucció, rient maníacament mentre fa el compte enrere. En adonar-se del que ha fet, Dutch corre a refugiar-se i sobreviu a l'explosió. Llavors és rescatat per l'helicòpter d'extracció, amb l'Anna ja a bord segura, tot i que queda traumatitzat per l'experiència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada