Bloc personal,

diumenge, 10 de maig del 2020

El verdugo (1963)

[850]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Luis García Berlanga
Guió: Luis García Berlanga, Rafaek Azcona
Actors: Nino Manfredi, Emma Penella, José Isbert

[ Drama, comèdia ] 1h 27min

Sinopsi

IMDb (8,1):
“Un enterrador es casa amb una filla d'un executor a punt de jubilar-se i, tot i que no li agrada, ha de continuar la professió del seu sogre després de la seva jubilació.”

Crítica

Delicatessen

L’he tornada a veure per gust, perquè estava convençut que la tenia referenciada… però he vist que no.

Poques coses cal dir d’aquesta pel·lícula després de dir que és una obra mestra de visió oblidada.

Un cop vaig publicar un fotograma de la pel·lícula en la que José Isbert deia, referint-se a la seva feina de botxí, “en esta plaza no he actuado”: actuar per referir-se a apretar unes palometes d’un torniquet per esclafar-li el cap a un condemnat a mort per la tècnica establerta pel sistema judicial del moment, el garrot vil.

Resum (amb espòilers)

Amadeo (José Isbert), el botxí de l'Audiència de Madrid, coneix José Luis (Nino Manfredi), un empleat de pompes fúnebres que va a recollir el cadàver del pres que Amadeo acaba d'executar. José Luis no troba xicota, perquè totes les noies en fugen quan s'assabenten que treballa en una funerària. La filla de Amadeo, Carmen (Emma Penella), tampoc troba xicot, ja que tots els seus pretendents desapareixen quan saben que el seu pare és botxí.

Carmen es queda embarassada per enxampar José Luis. El patronat de l'habitatge ha de concedir un pis a Amadeo per la seva condició de funcionari, però el perd perquè en el moment del lliurament ja estarà jubilat. Carmen i el seu pare entabanen José Luis perquè accepti el càrrec de botxí i poder així conservar l'habitatge, i li asseguren que no haurà de matar ningú.

Quan arriba una ordre d'execució, José Luis, horroritzat, vol dimitir encara que això signifiqui perdre el pis, i novament Amadeo i Carmen l'enreden perquè esperi fins a l'últim moment, ja que el reu està malalt i es pot morir per ell mateix.

Finalment, en una escena memorable, els funcionaris de la presó han d'arrossegar José Luis fins al garrot vil, mentre el condemnat està ben tranquil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada