Bloc personal,

divendres, 23 de juliol del 2021

Aruitemo aruitemo (2008) (Still Walking)

[1070]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Hirokazu Koreeda
Guió: Hirokazu Koreeda
Actors: Hiroshi Abe, Yui Natsukawa, You

[ Drama ] 1h 55min

Sinopsi

IMDb (7,9):
“Una família es reuneix per un ritual commemoratiu la naturalesa de la qual només es fa evident gradualment.”

Crítica

M’ha agradat molt!

Si cal posar-li alguna pega és que els personatges són massa macos tots, tenen actituds i aspecte físic normatius, per tant, no és creïble… ;-)

Resum (amb espòilers)

La família Yokoyama es reuneix cada any per commemorar la mort del fill gran, Junpei, que es va ofegar accidentalment fa 12 anys mentre salvava la vida d’un noi. Al seu pare Kyohei, un metge retirat, i a la mare Toshiko, se'ls uneix el seu fill supervivent Ryota, que recentment s'ha casat amb una vídua (Yukari) amb un fill petit (Atsushi), i la seva filla Chinami, el seu marit i els seus fills. Ryota es molesta sabent que Junpei era el fill predilecte, les seves pertinences encara no es toquen per Toshiko, i que els seus pares atribueixen records positius d'ell a Junpei; un amarg Kyohei, que encara està de dol al seu fill, sempre ha estat decebut perquè Ryota es dediqués a la restauració d'art en lloc de convertir-se en metge i assumir el negoci familiar com Junpei. Mentrestant, Chinami impulsa la idea de traslladar la seva família als seus pares envellits per tenir-los cura.

Kyohei i Toshiko són inicialment llunyans i freds amb Yukari, creient obertament que serà mala sort que Ryota es casi amb una vídua, però finalment s’escalfen amb ella i amb el tímid Atsushi a causa de la bondat i empenta de Yukari. La família passa el dia rememorant i discutint les seves vides i carreres personals, tot i que Ryota només revela a Yukari en privat que lluita per trobar una feina remunerada en el seu camp de restauració d'art. Ryota intenta enfrontar-se al seu pare després d'atrapar Kyohei aconsellant a Atsushi que es dediqui a la medicina, però Kyohei rebutja els seus intents. Al vespre, els visita Yoshio, el noi que Junpei va morir rescatant fa 12 anys. La reunió és tensa i incòmoda; la majoria de la família està enfadada i decebuda perquè Yoshio, que ara té 25 anys, sigui gros, mandrós i sense sentit, i creu que hauria d'haver mort en lloc de Junpei. Només Ryota, que empatitza amb sentir-se inferior a Junpei, el defensa i implora a Toshiko que deixi de convidar-lo i que se senti culpable de la mort de Junpei. Toshiko s’hi nega, dient-li que la mort de Junpei seria massa de suportar sense que algú en pogués culpar, i que el menys que Yoshio pugui fer és recordar la mort un cop l’any.

Chinami i la seva família marxen cap a casa i la resta de la família es reuneixen per sopar. Yukari fa preguntes sobre el matrimoni de Toshiko i Kyohei, que revela anys de ressentiment i decepció mútua, tot i que la parella no obstant això es manté junta. Toshiko revela la cançó romàntica personal de la parella, Blue Light Yokohama d’Ayumi Ishida, que Kyohei desconeixia. Toshiko explica que una nit va sentir a Kyohei cantar la cançó des de la casa d’una altra dona, i llavors Toshiko va comprar un disc de l’àlbum de la cançó i l’escoltava en privat. A la nit, una papallona entra a la casa i aterra a la imatge de Junpei; Toshiko creu que és Junpei i, tot i que Ryota és massa cínic per estar d'acord, captura i allibera la papallona a l'exterior. Toshiko aconsella a Ryota que tingui un fill amb Yukari tan aviat com sigui possible perquè els sigui més difícil divorciar-se. Durant la nit, la veïna de Yokoyama fa una trucada d'emergència a causa de dolors al pit i Kyohei, angoixada, li aconsella que truqui a una ambulància i es disculpi per no ser de més ajuda abans de veure-la portar al mateix hospital que havia posat la seva família clínica fora de negoci.

Ryota, Yukari i Atsushi marxen al matí. Tot i que Kyohei i Toshiko esperen veure’ls per Cap d’Any, Ryota i Yukari accepten privadament renunciar a la reunió. Mentre s’allunyen, Ryota explica en veu en off que Kyohei va morir pocs anys després, amb Toshiko que va morir poc després, sense que Chinami s’instal·lés o Ryota no hagués complert les promeses que els va fer abans durant la reunió. La pel·lícula acaba amb la família de Ryota, que ara inclou una filla petita, que té cura de les tombes de la família Yokoyama, i Ryota continua amb els mateixos rituals i refranys que havia après de la seva mare.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada