Bloc personal,

dissabte, 24 de juliol del 2021

Beoning (2018) (Burning)

[1072]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Chang-dong Lee
Guió: Jungmi Oh, Chang-dong Lee, Haruki Murakami (novel·la Barn Burning adaptació de la novel·la de William Faulkner amb el mateix nom)
Actors: Yoo Ah-in, Steven Yeun, Jeon Jong-seo

[ Drama, misteri ] 2h 28min

Sinopsi

IMDb (7,5):
“Jong-su ensopega amb una noia que solia viure al mateix barri, que li demana que tingui cura del seu gat mentre viatja a Àfrica. Quan torna, presenta a Ben, un noi misteriós que va conèixer allà, que li confessa la seva afició secreta.”

Crítica

Molt bona, però, en la meva opinió, excessivament lenta i sense una resolució clara…

Potser també és veritat que se m’ha fet més llarga del compte per haver-la anat veient a trossos, però se m’ha fet difícil veure-la seguida –em temia un “sopar dels idiotes” en gore– i no sé si encara ha estat pitjor anar-la veient així de mica en mica. Però el que més greu m’ha sabut és no tenir una resposta final del què passa amb la noia…

Direcció i feina actoral dels tres protagonistes de 10!

Resum (amb espòilers)

Un aspirant a novel·lista jove, Lee Jong-su realitza treballs estranys a Paju. Un dia es troba amb Shin Hae-mi, un veí de la infància i company de classe, en una promoció en què està fent un lliurament. Jong-su inicialment no la recorda, però Shin Hae-mi li diu que tenia una cirurgia plàstica. Jong-su recorda i li dóna un rellotge rosa que va guanyar a la promoció. Més tard, ella li explica el seu pròxim viatge a Àfrica i li demana que doni de menjar al seu gat, Boil, mentre ella està fora. Abans de la marxa de Hae-mi, el pare de Jong-su, un ramader, s’enreda en assumptes legals desagradables i Jong-su ha de tornar a la granja. Jong-su passa per l'apartament de Hae-mi, on rep instruccions sobre com alimentar el gat. Més tard, tenen relacions sexuals a l'apartament de Hae-mi.

Després que Hae-mi se’n vagi, Jong-su alimenta el seu gat amb cura, tot i que mai no el veu. Tanmateix, sap que hi ha un gat perquè troba femta a la paperera del gat. També comença a masturbar-se habitualment al seu apartament. Un dia truca Hae-mi, dient que ha quedat atrapada a l'aeroport de Nairobi durant tres dies després d'un bombardeig a prop. Quan Jong-su ve a buscar-la, arriba amb Ben, a qui va conèixer i va relacionar durant la crisi. Els tres surten a sopar, on Hae-mi recorda una posta de sol que va presenciar durant els seus viatges. Moguda pel record, plora i confessa que vol desaparèixer. Ben està benestant i confia, tot i que mai no queda del tot clar què fa per guanyar-se la vida. Jong-su, que lluita per superar-se i té cura de la seva granja familiar mentre el seu pare és a la presó, enveja Ben i la seva relació amb Hae-mi de lluny.

Estant a la granja de Jong-su, el trio fuma cànnabis i Hae-mi balla en topless. Després que Hae-mi s’hagi adormit al sofà, Ben confessa una estranya afició: cada dos mesos crema un hivernacle abandonat. Assenyala que el barri rural de Jong-su està ple d'hivernacles. Quan se li pregunta quan tindrà lloc la seva propera crema, Ben afirma que serà molt aviat i a prop de la casa de Jong-su. Jong-su li diu a Ben que estima Hae-mi, però més tard recrimina Hae-mi per haver-se desvestit davant d'altres homes. Hae-mi entra tranquil·lament al cotxe de Ben i, quan marxen, Jong-su li diu a Ben que vigilarà els hivernacles de la seva zona.

Durant els dies següents, Jong-su vigila pel barri per veure si es cremen hivernacles, però cap no ho fa. Una tarda, davant d’un hivernacle intacte que casualment inspecciona, rep una trucada de Hae-mi, que es talla després d’uns segons de sorolls ambigus. Jong-su es preocupa perquè no respon cap de les seves trucades després i comença a investigar després que el seu número de telèfon es desconnecti. Finalment, convenç la propietària perquè el deixi entrar a l'apartament de Hae-mi perquè pugui alimentar el seu gat. L'apartament de Hae-mi està netament natural; queda la seva maleta rosa; i tots els signes del gat han desaparegut. Jong-su comença a perseguir Ben, traçant el seu apartament i seguint-lo per veure on va. Quan veu el Porsche de Ben aparcat davant d’un restaurant, entra a enfrontar-se amb ell. De sobte, una jove s’acosta a la taula demanant perdó a Ben per haver arribat tard. Quan ells tres surten del restaurant, Jong-su li pregunta a Ben si ha tingut notícies de Hae-mi i si ella havia anat de viatge. Ben diu que no en té notícies, i dubta que ella hagués anat de viatge perquè no s'ho podia permetre. Ben diu que Jong-su era l'única persona en qui confiava i que el feia gelós per primera vegada a la seva vida.

Un dia, Ben troba Jong-su fora del seu lloc i el convida a pujar al seu apartament, on troba que té un gat nou, que Ben afirma que és un perdut rescatat. Les sospites de Jong-su augmenten encara més quan en una visita al lavabo troba un rellotge rosa, similar al que li havia regalat a Hae-mi, amagat en un calaix que contenia altres peces de joieria femenina. Poc després, el gat de Ben surt corrent del pis i Jong-su troba que respon a "Boil", el mateix nom que el gat de Hae-mi.

Jong-su demana conèixer a Ben al camp, afirmant que està amb Hae-mi. Després que Ben veu que Hae-mi no hi és, Jong-su apunyala Ben diverses vegades i el mata. Jong-su mulla el cotxe i el cos de Ben amb gasolina i posa tot en flames, llançant també la seva roba impregnada de sang. Entra completament nu a la seva furgoneta i marxa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada