Bloc personal,

divendres, 9 de juliol del 2021

Inception (2010)

[1060]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Christopher Nolan
Guió: Christopher Nolan
Actors: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Elliot Page

[ Acció, aventura, ciència ficció ] 2h 28min

Sinopsi

IMDb (8,8):
“Un lladre que roba secrets corporatius mitjançant l’ús de tecnologia per compartir somnis té la tasca inversa de plantar una idea a la ment d’un CEO.”

Crítica

Única!

Òbviament ja l’havia vista, una única vegada, però no la tenia pas referenciada. Està clar que ja no és només una obra mestra, ara és un referent, però cal dir que costa tornar-la a veure: costa de digerir.

Resum (amb espòilers)

Dominick "Dom" Cobb i Arthur són "extractors"; realitzen espionatge corporatiu mitjançant tecnologia militar experimental per infiltrar-se en el subconscient dels seus objectius i extreure informació a través d’un món oníric compartit. El seu últim objectiu, Saito, revela que va organitzar la seva missió per provar Cobb per a una feina aparentment impossible: implantar una idea en el subconscient o "inici" d'una persona. Saito vol que Cobb convenci a Robert, el fill del competidor de Saito, Maurice Fischer, per dissoldre la companyia del seu pare. Saito promet netejar l'estat criminal de Cobb, cosa que li impedeix tornar als seus fills a casa.

Cobb accepta l'oferta i reuneix el seu equip: Eames, un falsificador d'identitats; Yusuf, un químic amb un sedant per a l'estratègia del "somni dins d'un somni"; i Ariadna, estudiant d’arquitectura del seu sogre, el professor Stephen Miles, encarregada de dissenyar el laberint del somni. Ariadna descobreix que el subconscient de Cobb alberga una projecció invasiva de la seva difunta esposa, Mal. Després de la mort de Fischer, l'equip acompanya Robert en un vol on el seden en un somni compartit. A cada nivell de somni, la persona que genera el somni es queda enrere per configurar una "puntada" per despertar els altres membres de l'equip del somni més profund. Aquestes puntades s'han de produir simultàniament, tot i que el temps flueix més ràpidament en cada nivell successiu.

El primer nivell és el somni de Yusuf de Los Angeles. L’equip segresta Robert, però són projectats pel seu subconscient. Saito és ferit i Cobb revela que, mentre que morir en el somni normalment despertaria els somiadors, els sedants els enviaran al "llimbe": un món d'infinit subconscient. Eames suplanta el padrí de Robert, Peter Browning, per suggerir que Robert reconsideri el testament del seu pare. Cobb li diu a Ariadna que ell i Mal van entrar en un llimbe mentre experimentaven amb la tecnologia per compartir somnis. Sedats durant cinc hores de temps real, van passar cinquanta anys en un món oníric. Quan Mal es va negar a tornar a la realitat, Cobb va utilitzar una forma d'inici reactivant el seu tòtem, un objecte que els somiadors utilitzen per distingir els somnis de la realitat. Després de despertar-se, Mal encara creia que somiava. Intentant "despertar-se", es va suïcidar i va emmarcar Cobb per obligar-lo a fer el mateix. Cobb va fugir dels Estats Units i va deixar els seus fills a càrrec de Miles.

Yusuf condueix l'equip al voltant del primer nivell, ja que són sedats al segon nivell, un hotel somiat per Arthur. Cobb persuadeix a Robert que ha estat segrestat per Browning i que Cobb és el seu protector subconscient, portant a Robert un altre nivell més profund com a part d'un engany per entrar al subconscient de Robert. Al tercer nivell, l’equip s’infiltra en un hospital de muntanya fortificat somiat per Eames i reté els guàrdies mentre Saito porta Robert a l’equivalent al seu subconscient. Yusuf, perseguit per les projeccions de Robert al primer nivell, s'allunya deliberadament d'un pont, iniciant la seva puntada massa aviat. Això provoca una allau al nivell d'Eames i elimina la gravetat al nivell d'Arthur, obligant a Arthur a improvisar una nova puntada sincronitzada amb la furgoneta que colpeja l'aigua. La projecció de Mal emergeix al nivell d'Eames i mata a Robert; Cobb mata a Mal i Saito sucumbeix a les ferides. Cobb i Ariadna entren en un limbo per rescatar Robert i Saito, mentre Eames prepara una puntada equipant l’hospital amb explosius.

Cobb fa les paus amb la mort de Mal. Ariadna mata la projecció de Mal i desperta Robert amb una puntada. Ressuscitat al tercer nivell, descobreix la idea plantada: una projecció del seu pare moribund que li diu que sigui el seu propi home. Mentre Cobb busca a Saito als llimbs, els altres tornen a la realitat. Cobb troba un Saito envellit i li recorda el seu acord. Tots els somiadors es desperten a l’avió i Saito fa una trucada telefònica. En arribar a l’aeroport internacional de Los Angeles, Cobb passa el control d’immigració i Miles l’acompanya a casa seva. Cobb utilitza el tòtem de Mal, un top que gira indefinidament en un somni, per comprovar si és realment al món real, però decideix no observar el resultat i, en canvi, s’uneix als seus fills.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada