Bloc personal,

dimarts, 20 de juliol del 2021

Manbiki kazoku (2018) (Shoplifters / Un asunto de familia)

[1068]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Hirokazu Koreeda
Guió: Hirokazu Koreeda
Actors: Lily Franky, Sakura Andô, Kirin Kiki

[ Crim, drama ] 2h 1min

Sinopsi

IMDb (7,9):
“Una família de lladres de petit format acull una nena que es troba fora de la casa passant fred.”

Crítica

M’encanta!

Històries ben explicades i ben construïdes com aquesta, totes les que calguin! Molt entranyable, si bé el “gir inesperat” es veia venir…

Resum (amb espòilers)

A Tòquio, un grup viu en la pobresa: Osamu, un jornaler obligat a deixar la feina després de girar-se el turmell; la seva dona Nobuyo, que treballa per a un servei de bugaderia industrial; Aki, que treballa en un club d’hostesses; Shota, un noi petit; i Hatsue, una dona gran propietària de la casa i que dóna suport al grup amb la pensió del seu marit mort.

Osamu i Shota rutinàriament roben mercaderies, utilitzant un sistema de senyals manuals per comunicar-se. Osamu li diu a Shota que està bé robar coses que no s'han venut, ja que no pertanyen a ningú. Una nit freda, veuen a Yuri, una noia del barri que observen regularment tancada al balcó d’un apartament. La porten a casa seva, amb la intenció de quedar-se només a sopar, però decideixen no tornar-la després de trobar proves d’abús.

Yuri lliga amb la seva nova família i aprèn a robar a la botiga d’Osamu i Shota. Osamu insta Shota a veure'l com el seu pare i Yuri com la seva germana, però Shota es mostra reticent. La família s'assabenta per televisió que després de gairebé dos mesos la policia investiga la desaparició de Yuri, període durant el qual els seus pares de naixement mai van denunciar la seva desaparició. La família es talla els cabells, li crema la roba vella i li dóna un nou nom: Lin.

Hatsue visita el fill del seu marit per un afer, del qual rep diners regularment. El fill i la seva dona són els pares d'Aki, que menteixen que la seva filla viu a Austràlia. La família visita la platja i Hatsue expressa la satisfacció que no morirà de mort sola. A casa, mor en son. Osamu i Nobuyo la sepulten sota la casa i continuen cobrant la seva pensió sense denunciar la seva mort.

Osamu roba una bossa d’un cotxe. Shota no té problemes, sent que aquest robatori trenca el seu codi moral. Shota recorda haver-se unit a la família després que Osamu i Nobuyo el trobessin en un cotxe tancat amb clau. Shota, cada cop més culpable d'ensenyar a robar a Yuri, interromp el seu robatori robant fruita d'una botiga de queviures a la vista del personal. Arraconat, salta des d’un pont i es trenca la cama.

Shota està hospitalitzat i detingut. Osamu i Nobuyo criden l'atenció de la policia i són atrapats després d'intentar fugir amb Yuri i Aki. Les autoritats descobreixen Yuri i la mort de Hatsue i li diuen a Shota que la família l’abandonaria. Informen a Aki que Osamu i Nobuyo van matar prèviament al marit abusiu de Nobuyo en un delicte de passió i que Hatsue estava rebent diners dels pares d'Aki.

Nobuyo es fa responsable dels crims i és condemnat a presó. Shota es col·loca en un orfenat. Osamu i Shota visiten Nobuyo a la presó i ella li dóna detalls del cotxe en què el van trobar perquè pugui buscar els seus pares. Shota pernocta amb Osamu contra les normes de l'orfenat. Osamu confirma que la família tenia intenció d'abandonar-lo i que ja no pot ser el seu pare.

L’endemà al matí, quan ja està a punt de marxar, Shota diu que es va deixar agafar. Osamu persegueix l’autobús de Shota; Shota mira enrere i finalment reconeix Osamu com el seu pare. Yuri és retornada als seus pares, que continuen descuidant-la.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada