Bloc personal,

dissabte, 17 de juliol de 2021

Joze to tora to sakana tachi (2003) (Josee, the Tiger and the Fish)

[1064]

ValoracióFitxa tècnica

Direcció: Isshin Inudô
Guió: Seiko Tanabe (novel·la), Aya Watanabe
Actors: Satoshi Tsumabuki, Chizuru Ikewaki, Juri Ueno

[ Drama, romanç ] 1h 56min

Sinopsi

IMDb (7,3):
“Tsuneo és un estudiant universitari que treballa a temps parcial en una sala de mah-jong. Darrerament els clients han parlat d’una senyora gran que empeny un cotxet pels carrers. Diuen que porta alguna cosa per a un sindicat de crims i es pregunten què té al carruatge. Diners? Drogues? Un dia, el propietari del saló de mah-jong envia Tsuneo a passejar el seu gos. Un cotxet ve rodant per un turó i xoca contra una barana de protecció. La vella li demana que miri al carruatge, on troba una jove que agafa un ganivet. Així és com Tsuneo coneix per primera vegada la noia que es fa dir Josée.”

Crítica

Sorprès i fred al mateix temps…

Per un cantó, bastant sorprès per la contundència de la història amb detalls que, en el pas enrera que hem fet socialment els últims anys, m’arriben a sorprendre (pits enlaire i situacions sexuals tractades amb total normalitat) i, per altra banda, m’ha deixat una mica fred, perquè no ha arribat a emocionar-me. Paral·lelament he vist també l’anime i, tot que hi ha coses que m’agraden més d’aquest live action, almenys m’ha despertat algun sanglot cosa que no ha fet pas la pel·lícula

Resum (amb espòilers)

Tsuneo Suzukawa és un estudiant universitari que gaudeix d’un estil de vida senzill mentre treballa a temps parcial en una sala de mah-jong. Mentre passejava amb el gos del seu cap, veu un cotxet rodar per un turó i xocar amb una barrera de trànsit. El propietari del cotxet, una dona gran, li demana que comprovi si la seva néta està fora de perill. En inspeccionar el cotxet, Tsuneo troba que l’ocupant no és un bebè, sinó una jove de nom Kumiko que porta un ganivet de cuina. Tsuneo acompanya Kumiko i la seva àvia de tornada a casa seva, on Kumiko els cuina un àpat. L’àvia de Kumiko li diu a Tsuneo que, regularment, porta la seva néta a passejar a primera hora del matí al cotxet, ja que Kumiko no pot caminar a causa d’una discapacitat, fet que la seva àvia oculta als seus veïns. Tsuneo, fascinada per Kumiko i la seva forta personalitat voluntària, comença a visitar-la regularment i els dos es fan amics. Durant una de les seves últimes visites, Tsuneo li pregunta a Kumiko com es diu, tot i que ja ho sabien des de la seva primera trobada. Ella li diu que es diu Josee, segons un personatge del seu llibre favorit, i ell comença a referir-se a ella com a tal.

A la universitat, Tsuneo coneix a Kanae, una companya d’estudis que estudia assistència social. Tsuneo li demana consell sobre com ajudar a Josee i la seva àvia a sol·licitar assistència i poc després els dos comencen a sortir.

Després de modificar el cotxet enganxant-lo a un monopatí, Tsuneo convenç a Josee perquè s’escapi mentre la seva àvia dorm i els dos passegen per la ciutat. Al seu retorn, l'àvia de Josee s'enfada pel risc que van assumir i li diu a Tsuneo que marxi. Tanmateix, Tsuneo més tard aconsegueix convèncer-la perquè sol·liciti assistència social, cosa que permet renovar la seva casa per facilitar les coses a Josee. Durant la renovació, Josee s'assabenta de la relació de Tsuneo i Kanae i es posa gelosa. L’àvia de la Josee, que vol protegir la Josee del desamor, li diu a Tsuneo que deixi de visitar-se d’una vegada per totes. Tsuneo compleix fins uns dies després, quan durant una entrevista de treball descobreix que l'àvia de Josee ha mort. Deixa bruscament l’entrevista per anar a veure Josee. Els dos prenen te junts, on la Josee informa a Tsuneo que ella mateixa està fent front. Tsuneo reacciona amb fàstic després que Josee li digui que un dels seus veïns treu la brossa a canvi de deixar-li tocar els pits, i Josee li diu enfadada a Tsuneo que surti. Quan Tsuneo se’n va, Josee l’abraça i li demana que es quedi amb ella per sempre, cosa que Tsuneo accepta tranquil·lament. Es besen i després tenen relacions sexuals. Poc després que Tsuneo s'instal·li a la casa, Josee es troba amb Kanae que l'acusa d'utilitzar la seva discapacitat per manipular Tsuneo en una relació. Tenen un breu altercat i Kanae s’allunya.

Un any després, Tsuneo i Josee viuen feliços junts. Tsuneo decideix endur-se Josee a casa per assistir a un servei commemoratiu perquè els seus pares puguin conèixer-la, prenent prestat un cotxe a l’amiga de la infància de Josee, Koji. Visiten un aquari pel camí, però es senten decebuts al trobar-lo tancat. Després d’aturar-se en una zona de descans, Tsuneo canvia d’opinió sobre el memorial i truca al seu germà petit perquè li digui que no pot arribar a casa a causa de la feina, tot i que el seu germà veu la seva excusa i l’acusa de fer-li petar. Tsuneo i Josee condueixen a una platja on Josee veu l'oceà per primera vegada. Més tard passen la nit a un hotel d’amor, on Josee explica a Tsuneo sobre la solitud que havia tingut la seva vida abans de conèixer-lo.

Pocs mesos després, Josee i Tsuneo es separen. Després de sortir de casa per última vegada, Tsuneo es troba amb la seva exnòvia Kanae i caminen junts. Mentre caminen pel carrer, Tsuneo es trenca en plors quan s’adona que probablement no tornarà a veure Josee.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada