Bloc personal,

dimarts, 14 d’abril del 2020

The Mummy (1999)

[829]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Stephen Sommers
Guió: Stephen Sommers, Lloyd Fonvielle
Actors: Brendan Fraser, Rachel Weisz, John Hannah

[ Acció, aventura, fantasia ] 2h 4min

Sinopsi

IMDb (7,0):
“En una excavació arqueològica de l’antiga ciutat de Hamunaptra, un nord-americà que treballa a la Legió Estrangera Francesa desperta accidentalment una mòmia que comença a causar estralls mentre busca la reencarnació del seu amor perdut durant molt de temps.”

Crítica

Tòpica, però entretinguda…

Gràcies a les televisions, l’he vista ja unes quantes vegades i, tenint en compte que en cap moment em va cridar l’atenció, vista ara, premeditament, m’ha semblat millor del que a primer cop de vista havia valorat. No és cap cosa de l’altre món, és tòpica, però és que està feta justament per això doncs és un blockbuster. Ja he començat a veure la segona part i ja veig que és un nyap… però aquesta primera està força bé.

Resum (amb espòilers)

A Tebes, Egipte, 1290 aC, el gran sacerdot Imhotep té una relació amorosa amb Anck-su-namun, la mestressa del faraó Seti I. Imhotep i Anck-su-namun maten el faraó després que descobreixi la seva aventura. Imhotep fuig, mentre Anck-su-namun es mata, creient que Imhotep seria capaç de ressuscitar-la. Imhotep i els seus sacerdots li roben el cadàver i viatgen a Hamunaptra, la ciutat dels morts, però els guàrdies del cos de Seti, els Medjai, són detinguts pel ritual de resurrecció. Els sacerdots d’Imhotep són tots momificats vius, mentre que Imhotep és condemnat a patir el Hom Dai, el pitjor dels maleficis egipcis: la seva llengua es talla i és enterrat viu amb els escarabats que es mengen carn. Està segellat en un sarcòfag als peus d'una estàtua del déu egipci Anubis i guardat sota estricta vigilància pels medjais, jurat d'impedir el retorn de Imhotep.

El 1926, Jonathan Carnahan presenta a la seva germana Evelyn, una bibliotecària i aspirant egiptòloga, amb una caixa i un mapa complexos que condueixen a Hamunaptra. Jonathan revela que va robar la caixa a un aventurer nord-americà, Rick O'Connell, que va descobrir la ciutat tres anys abans mentre es trobava a la Legió Estrangera francesa. Evelyn i Jonathan troben a Rick i fan un acord amb ell per conduir-los a la ciutat.

Rick guia Evelyn i la seva festa a la ciutat, on el grup es troba amb una banda de caçadors de tresors nord-americans dirigits pel covard conegut de Rick Beni Gabor, que abans l'havia deixat morir a Hamunaptra. Les expedicions s’enfronten diverses vegades pel Medjai, dirigit pel guerrer la badia d’Ardeth. Tot i ser advertit de marxar, les dues expedicions continuen excavant. Evelyn busca el famós Llibre d’Amun-Ra, un llibre fet d’or pur. No obstant això, en lloc de trobar el llibre, topa amb les restes de Imhotep. Mentrestant, l'equip americà descobreix el llibre negre dels morts, acompanyat de gerres canòpiques que porten els òrgans conservats d'Anck-su-namun.

A la nit, Evelyn agafa el Llibre dels Morts i llegeix una pàgina en veu alta, despertant accidentalment Imhotep. Les expedicions tornen al Caire, i Imhotep les segueix amb l'ajuda de Beni, que ha acceptat servir-lo. Imhotep torna a assolir força matant els membres de l'expedició nord-americana i retorna les deu plagues a Egipte.

Buscant una manera d’aturar Imhotep, Rick, Evelyn i Jonathan es troben amb Ardeth en un museu. Ardeth fa una hipòtesi que Imhotep vol ressuscitar a Anck-su-namun sacrificant Evelyn. Evelyn creu que si el Llibre dels morts va tornar a la vida a Imhotep, el Llibre d'Amun-Ra el pot matar de nou i dedueix el lloc on es troba el llibre a Hamunaptra. Imhotep fa cantonades al grup amb un exèrcit d’esclaus. Evelyn accepta acompanyar a Imhotep si es remunta la resta del grup. Tot i que Imhotep torna a dir la seva paraula, Rick i els altres lluiten contra la seguretat.

Imhotep, Evelyn i Beni tornen a Hamunaptra, perseguits per Rick, Jonathan i Ardeth, que són capaços de localitzar el Llibre d’Amun-Ra. Imhotep es prepara per sacrificar Evelyn, però és rescatada després d'una intensa batalla amb els sacerdots momificats d'Imhotep. Evelyn va llegir del Llibre d'Amun-Ra, fent de Imhotep mortal, i és ferit fatalment per Rick.

Mentre saqueja un tresor, Beni desprèn accidentalment un parany booby i és atrapat per un eixam de cargols que mengen carn mentre Hamunaptra s'esfondra a la sorra. Ardeth s'acomiada de Rick, Evelyn i Jonathan i el trio surt a la posta de sol en un parell de camells carregats del tresor de Beni.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada