Bloc personal,

dimecres, 22 de juny del 2022

Deaimon (2022) S01

[239]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Fumitoshi Oizaki
Guió: Reiko Yoshida, Rin Asano (manga)
Música: Ren Takada
Estudi: Encourage Films
Veus de doblatge: Nobunaga Shimazaki, Kozue Yūki, Rikiya Koyama

[ Animació, comèdia, drama, seinen ] 12 capítols de 22 min

Sinopsi

IMDb (8,1):
“Nagomu Irino torna a la seva casa de Kyoto per primera vegada en deu anys quan el seu pare està hospitalitzat. En Nagomu està impacient per fer-se càrrec de Ryokushou, la botiga de dolços japonesos de la família, però en canvi li demanen que sigui la figura paterna d'Itsuka Yukihira, la noia que tots anomenen la successora.”

Crítica

Divertida i tendra i… res més!

Basat en un manga actualment en publicació des de 2016 de 13 volums.

N’esperava una mica més i m’ha deixat una mica a mitges, però se suposa que ja és això…

Potser més endavant queda desbancada, però, de moment, el faig entrar en el meu top 5 d’aquesta temporada de primavera 2022:


Resum (amb espòilers)

La sèrie està ambientada en una botiga wagashi (dolços) de Kyoto. El protagonista és fill únic, Nagomu Irino, que somia amb ser membre d'una banda i que fa deu anys va fugir de casa per viure a Tòquio. Rep una carta de casa que diu que el seu pare és a l'hospital i li demana que es faci càrrec de la botiga familiar, així que renuncia al seu somni i torna a casa.

Tanmateix, mentre estava fora, una nena de deu anys anomenada Itsuka Yukihira ha començat a treballar a la botiga. La mare d'en Nagomu, convertida en mare d'acollida d'Itsuka durant el temps que Nagomu buscava el seu somni com a membre de la banda, declara que hi haurà un concurs entre Itsuka i Nagomu per veure qui es farà càrrec de la botiga familiar.

==

1.- Nagomu i Itsuka. Nagomu Irino, trenta anys, és aturat per una nena de deu anys que el va confondre amb el seu pare. Nagomu s'havia traslladat a Tòquio per seguir una carrera musical fallida, però ha tornat a la botiga de dolços de la seva família a Kyoto pensant que el seu pare Heigo està malalt. No obstant això, troba Heigo robustament sa. Heigo anuncia que com que Nagomu no va aprendre mai a fer dolços, és un successor indigne i la botiga serà heretada per Yukihira Itsuka, la noia del tren que ha estat allotjant i treballant a la botiga. La Nagomu descobreix que el pare de la Yukihira, un guitarrista com Nagomu, la va abandonar. La mare d'en Nagumo, Fuki, li diu a Nagumo que si té intenció de quedar-se hauria de donar suport a Yukihira com un pare substitut. Nagomu li diu a Yukihira que el seu avi pensava que no tenia el temperament adequat per fer dolços, així que va començar a aprendre música i finalment es va allunyar. Yukihira fa una comanda de 100 dolços fets a mà que resulta ser una broma. Por de decebre la família, Yukihira intenta vendre els dolços al carrer i es sorprèn quan Nagumo es fa el ximple tocant una cançó ximple a la seva guitarra per atraure clients. Encara que no està segur de si és un pare substitut, Nagumo decideix continuar donant suport a Yukihira, independentment.

2.- Ressò a través de l'hortènsia. La Nagomu s'adona de la Mitsuru Horikawa, una treballadora de Ryokusho, que dóna suport a Ryokusho permetent-los vendre els seus encants de telèfon fets a mà. Es revela que Mitsuru treballa a Ryokusho perquè la seva àvia difunta estimava els seus dolços. Mitsuru ajuda a mantenir els seus pares i quatre germans, però també és, en secret, el músic amateur en línia Neon. Itsuku nota l'encant del telèfon de Neon en un dels seus vídeos i s'adona que Neon és Mitsuru. Els seus fans també reconeixen l'encant i Ryokusho es veu afectat per les trucades telefòniques dels fans de Neon, causant un gran inconvenient. Sentint-se culpable, Mitsuru s'ofereix a deixar Ryokusho i deixar d'actuar com a Neon. També té por de dir-ho als seus pares. Nagumo es nega a deixar-la deixar la guitarra i per assegurar-se que no deixi la seva família com ho va fer ell, demana personalment a la mare de Mitsuru que li permeti continuar com a Neon. Mitsuru es sorprèn quan els seus pares donen suport al seu desig d'una carrera musical. L'exposició també ha generat més vendes de dolços per a Ryokusho, de manera que Mitsuro manté la seva feina. També mira vídeos de Nagumo amb la seva banda i li agrada la seva música, així que fa de Nagumo un encant de telèfon personalitzat. Al seu torn, li dóna dolços deformes que no es poden vendre. Mitsuru creu que Nagomu és una bona persona, però Itsuku encara no està segur.

3.- Acompanyament d'una nit d'estiu. La Yukihira es desperta d'un somni amb el seu pare prometent-la portar al festival local. Com que el festival és aviat, Nagomu s'ofereix a portar-la, però ella es nega. De camí a l'escola, Itsuka veu un altre jove amb una guitarra i, desitjant desesperadament que sigui el seu pare, el segueix. En assabentar-se del que va passar, Nagomu va a buscar-la mentre els empleats de Ryokusho intenten mantenir-ho en secret per a Heigo. Itsuka es perd i és ajudada per una dona jove anomenada Matsukaze Kanoko, de visita des de Tòquio, a qui el xicot li havia promès portar-la al festival abans de trencar amb ella. Nagomu els troba i es revela que és l'ex de Kanoko. Ella se sorprèn que estigui aprenent el dolç negoci mentre intenta ser una figura paterna per a Itsuka i s'adona que el trobava a faltar, tot i que ho amaga. Nagomu la convida a Ryokusho, on en Kanoko és testimoni de l'incompetent que és en Nagomu i, mentre enfadat li mostra com fer servei al client, impressiona la seva mare. L'Itsuka es pregunta per què la Nagomu va amagar a l'Heigo la seva falta d'escola i quan arribi el moment del festival, Kanoko la convenç d'anar amb Nagomu, com a pràctica per quan el seu veritable pare la pugui portar. Decidit a quedar-se a Kyoto, però sense saber ben bé per què, Kanoko aconsegueix feina en una botiga de te propera.

4.- Un vent blau que cruixen les fulles fresques. La família Tsukiyami cancel·la de sobte la seva comanda setmanal. L'hereu de la família Tsukiyami, Tadashi, havia vist una foto d'una dona jove al telèfon de Saki, l'empleada de Ryokusho, i es va enamorar d'ella. Quan la Saki es va negar a revelar la seva identitat, en Tadashi va cancel·lar la seva comanda. Més tard, Nagomu veu la noia, però s'adona que la Saki es travesteix. Saki explica que ho fa per alleujar l'estrès, però ara li ha causat un problema a Ryokusho, decideix no tornar-se a travestir mai més. La Nagomu fa que l'Heigo prepari un dolç especial, que Saki li dóna a en Tadashi mentre es travesteix, afirmant que és la cosina de la Saki, però està compromesa per casar-se. Tadashi està decebut, però segueix endavant. Durant una onada de calor, Kanoko convida a l'Itsuka, la Saki i la Nagomu a la piscina. Com que no pot nedar, Nagomu s'asseu sol. Li pregunta a Kanoko per què va decidir quedar-se, però ella afirma que semblava correcte en aquell moment. Ella li pregunta per la seva guitarra i ell es queixa que aprendre els moviments de les mans per fer dolços ha arruïnat els seus moviments de guitarra, de manera que tocar s'ha tornat difícil. Saki suggereix tobogans d'aigua, revelant a Nagomu que era secretament idea d'Itsuka perquè Nagomu pogués unir-s'hi sense enfonsar-se. En un concert a prop del pare d'Itsuka, es mostra a Tomoe tocant. Kanoko li revela a Itsuka veure que Nagomu finalment es compromet amb alguna cosa la fa feliç, malgrat la seva ruptura.

5.- Acollir els Esperits. Itsuka es troba per separat amb Mitsuru i Kanoko i decideix anar a dinar. La Mitsuru i la Kanoko són amables, però l'Itsuka està nerviosa, ja que les dues noies saben que l'altra té algun vincle amb Nagomu. Visitar un santuari tant en Mitsuru com en Kanoku treu mala sort a l'O-mikuji, però Itsuka treu una bona sort que afirma que la persona que està esperant només fa tard, però arribarà aviat. Visiten un segon santuari dedicat a Tajimamori, el déu dels dolços. Itsuka espera que els dos es facin amics, però s'adona que molts dels seus veritables sentiments, especialment pel que fa a Nagomu, són tàcits i són més preocupants. Nagomu té diversos somnis sobre el seu avi mort, Ikko, que originalment va obrir Ryokusho. Ryokusho tanca per un Obon per Ikko. També hi assisteix la seva àvia, Masayo. Nagomu veu que Masayo prova els seus dolços per assegurar-se que estan mantenint els estàndards establerts per Ikko. Masayo decideix ajudar a instruir en Nagomu, però ella és una instructora encara més salvatge que en Heigo, colpejant en Nagomu amb un pal de Keisaku per mantenir-lo en línia. La Nagomu està contenta quan Masayo està decidida a veure'l convertir-se en un fabricant de dolços digne d'heretar el llegat d'Ikko, però per això té la intenció d'entrenar amb el seu Keisaku perquè pugui entrenar en Nagomu encara més durament.

6.- Lluna de patata de tardor. L'escola d'Itsuka celebra el seu festival esportiu de districte en què famílies senceres competeixen juntes. Heigo insisteix que competiran com a família d'Itsuka. Nagomu pregunta si Itsuka el vol per a la carrera pare/fill, però és rebutjat. El dia del festival, Itsuka està trista, el seu veritable pare està absent, però els ànims de Nagomu la fan sentir millor. En Heigo es lesiona l'esquena i no pot competir amb Nagomu a la carrera pares/fills, així que Itsuka accepta competir amb Nagomu, després d'haver-lo escoltat abans afirmant que Itsuka és un membre preciós de la seva família. Junts guanyen el premi al millor equip pare/filla. Itsuka es nega a posar amb Nagomu per a una fotografia, però de totes maneres es mostra somrient. La mare de l'Itsuka, Shinri, apareix a Ryokushou. Shinri revela gràcies al seu marit que va haver de contractar un detectiu per trobar l'Itsuka i ara vol que Itsuka visqui amb ella a França, sobretot perquè considera que Nagomu és massa semblant al seu marit per ser un bon model a seguir. Finalment es retroba amb Itsuka en una botiga de te. En Nagomu i la seva família estan molestos que l'Itsuka marxarà i es sorprenen quan torni. Shinri explica que després de parlar amb Itsuka es va adonar que Ryokushou és en realitat el millor lloc per a ella i també ho està deixant quedar-se, tot i que fa que Nagomu sigui responsable d'enviar-li les fotos d'Itsuka tan sovint com sigui possible.

7.- Ballant amb colors de tardor. Ryokushou contracta una nova aprenenta, Kisaichi Hiiro, una jove seriosa que està decidida a treballar amb el seu ídol, l'empleat de Ryokushou Tatsumi Masa. No està impressionada amb Nagomu. Heigo es preocupa que Hiiro estigui obsessionat amb la perfecció. Tadashi demana dolços per a la propera cerimònia del te de la seva família a l'escola local. Hiiro considera inútil qualsevol cosa que no estigui directament relacionada amb la fabricació de dolços, així que lluita per interactuar amb els clients i insulta a la Nagomu. Itsuka defensa en Nagomu ja que almenys es preocupa pels clients. La Masa els renya per discutir a prop dels clients, molestant a Hiiro que sent que l'ha decebut. La Masa li aconsella que aprengui dels seus errors i Hiiro es sorprèn que Masa la recordi dels seus dies com a estudiant de pastisseria. L'instructor de la cerimònia del te es posa malalt i en Tadashi cancel·la la seva comanda dolça, fins que Nagomu suggereix substituir la cerimònia del te per una lliçó de fer dolços. Un dels estudiants, Naruto Miyu, es molesta perquè la seva mare es riu dels seus intents maldestres. Afirma que és perquè la Miyu és simpàtica quan s'enfada, així que no pot evitar somriure, fins que Nagomu assenyala que fins i tot el riure de bon humor pot tenir un efecte vergonyós en l'autoconfiança d'algú. La mare demana disculpes i la lliçó és un èxit. Hiiro està impressionat per la Nagomu i li agraeix que la hagi inclòs a la lliçó.

8.- Retrospectiva de la Castanyada. La Kanoko recorda com va conèixer la Nagomu quan estava borratxo i va començar a sortir. Aleshores, quan en Nagomu va decidir tornar a Ryokushou, va trencar amb ell amb l'esperança que el fes quedar-se, però ell se'n va anar igualment. Admet per si mateixa que va venir a Kyoto per estar a prop d'ell. En visitar Ryokushou, troba en Nagomu pànic per haver perdut el seu casc de castanya al festival esportiu. L'Itsuka pregunta pel casc i explica que quan la seva banda estava lluitant per trobar un nom de banda van menjar manjū de castanya, van decidir que era un nom perfecte i es van fer fer cascos de castanya. Kanoko truca a Takumi, un dels antics companys de banda de Nagomu, sobre el casc i mentre parlava admet que la banda sabia que Nagomu volia tornar a Ryokushou, així que es van separar per deixar-lo marxar. Li aconsella que, ja que va anar fins a Kyoto per estar a prop de Nagomu, per intentar reconciliar-se. A Halloween, Itsuka veu una companya de classe que porta el casc, intercanvia el seu vestit per ell i el retorna a Nagomu. Nagomu revela que des que en Kanoko va trucar a en Takumi van començar a enviar missatges de text i ara torna a parlar amb tots els seus companys de banda, així que li agraeix amb manjū castany.

9.- L'esperada calor de la primavera. Quan s'acosta el Nadal, Nagomu demana passar l'aniversari d'Itsuka amb ella, però és rebutjat. Shinri demana visitar Itsuka la vigília de Nadal. L'Itsuka no està segura, ja que la seva mare té precedents per trencar les promeses a l'últim moment. Nagomu trenca l'espremedora Yuzu de fusta de la botiga. Nagomu recorda que va néixer el 15 de desembre però va tornar a casa de l'hospital el dia 22, el solstici d'hivern, així que el seu avi va comprar l'espremedora ja que Yuzu s'associa amb aquella època de l'any. Nagomu decideix reparar l'espremedora. Kanoko revela accidentalment la data de l'aniversari de Nagomu a Itsuka, que se sent culpable per no saber-ho i el convida a passar el seu proper aniversari junts al març. Itsuka passa la nit de Nadal amb la seva mare. Mentre practica com convidar en Nagomu a veure les llums de Nadal, en Mitsuru té èxit accidentalment i en Nagomu accepta anar-hi, sense adonar-se que se suposa que havia de ser una cita, així que quan en Kanoko també demana anar amb ell, els porta a tots dos. En veure com està enamorat en Mitsuru de Nagomu Kanoko, es pregunta si seria millor fer-se al costat. Mitsuru es pregunta el mateix veient com Nagomu i Kanoko tenen història i es troben còmodes junts. Després que les dues noies li donen regals, Nagomu decideix tocar una cançó com a regal a canvi que atrau una multitud i fins i tot Itsuka s'atura a escoltar.

10.- Recordant l'espera de la primavera. Heigo decideix tancar Ryokushou per l'Any Nou. Itsuka rep els diners d'Any Nou tant de Nagumo com dels seus pares. Un home gran està decebut perquè estan tancats perquè volia dolços per a la tomba de la seva mare, ja que fa anys que no la visita i no vol marxar amb les mans buides. Nagumo li dóna en secret Hanabiramochi que va fer durant l'entrenament, ja que no es poden vendre, i Itsuka ajuda. Mentre visita el santuari, Heigo suggereix que sap el que van fer i ho aprova. Per a principis de primavera Ryokushou ven dolços de prunes japoneses. La Harumi, amiga de la infància de la Nagumo, la seva mare Otsuru i els fills Yuu i Koume visiten. La Koume està molesta després que la seva amiga Shige se'n burla sobre el seu nom Koume que conté la paraula Ume, una pruna agre, així que insisteix a canviar el seu nom per Monaka després del seu personatge d'anime favorit. Una noia anomenada Umeka visita amb un regal del seu avi moribund per a una geisha anomenada Koume que va conèixer a Ryokushou fa 40 anys. Es revela que la Geisha és l'àvia de Koume, Otsuru, que gairebé es va casar amb l'avi d'Umeka, però va ser rebutjada pels seus pares. El regal és el seu adorn de cabell que va mantenir durant 40 anys i ara torna. Després d'escoltar la seva història, Koume decideix que li agrada el seu nom després de tot.

11.- És bo. Nagomu cau malalt i mentre dorm somia amb un estudiant més gran, el seu Senpai, a l'institut. Mitsuru li porta begudes, però està tan avergonyida d'estar a prop d'ell que fuig. Nagomu va aprendre la guitarra amb el seu Senpai, que va agrair que Ryokushou l'ajudés a convèncer-se de marxar de la casa del seu pare i començar la seva pròpia vida. Kanoko també la visita, exasperat perquè en Nagomu no es cuidi. El Senpai va marxar cap a Tòquio i Nagomu no el va tornar a veure mai més. Es desperta i troba en Itsuka cuidant-lo, així que li parla del seu Senpai i espera que algun dia visiti Ryokushou. El dia abans del dia de Sant Valentí comença a nevar, així que Nagomu fa la sopa Zenzai de mochi i kombu. Kanoko visita i prova la sopa, contenta que l'ha fet en Nagomu i es pregunta si donar-li bombons de Sant Valentí. L'Itsuka actua de manera estranya i la Nagomu s'adona que quan el seu pare la va deixar a Ryokushou estava nevant i el primer àpat que li van donar va ser Zenzai, donant-li mals records. Ell convenç a l'Itsuka de jugar a la neu amb ell i fan ninots de neu, tot i que en Fuki els renya perquè arrisquen la seva salut i descuiden la seva feina. Més tard s'escalfen amb els Zenzai. L'endemà en Nagomu està content quan rep xocolates d'Itsuka.

12.- Daurada per a una alba de primavera. S'acosta l'aniversari de l'Itsuka, el que significa que ha de complir la seva promesa de passar el dia amb Nagomu. Els empleats de Ryokushou decideixen fer-li el pastís amb wagashi. També s'acosta un festival Hanami, així que Heigo planeja fer Sakuramochi i queda impressionat quan Nagomu suggereix una fulla d'or comestible. Heigo també nota que Nagomu ha deixat de cometre errors i així comença a ensenyar-li més de prop. Itsuka també està impressionat que Nagomu hagi madurat pel seu passat poc fiable. La Nagomu porta l'Itsuka a un parc d'atraccions i un zoo, una activitat que una vegada va fer amb el seu pare. Nagomu entra en pànic en adonar-se que va deixar els seus dies a Ryokushou, però Itsuka li assegura que només poden improvisar. Després de divertir-se, l'Itsuka es distreu amb un nen perdut, només per perdre's ella mateixa quan perd de vista en Nagomu i comença a entrar en pànic quan els seus records d'abandonament reapareixen. Quan el troba corre cap a ell però amaga com estava molesta. Més tard, la Nagomu aconsegueix una foto d'Itsuka somrient que l'envia a la seva mare abans de tornar a Ryokushou per a la festa d'aniversari. Més tard, Nagomu revela que es va adonar que Itsuka estava buscant el seu pare al parc i li assegura que el tornarà a veure i que només haurà d'esperar a Ryokushou fins que això passi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada