Bloc personal,

divendres, 24 de juny del 2022

Ayakashi: Japanese Classic Horror (2006) S01

[245]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Tetsuo Imazawa (Yotsuya Kaidan), Kouzou Nagayama (Tenshu Monogatari), Kenji Nakamura (Bake Neko)
Guió: Chiaki J. Konaka (Yotsuya Kaidan), Yuuji Sakamoto (Tenshu Monogatari), Michiko Yokote (Bake Neko)
Música: Yasuharu Takanashi
Estudi: Toei Animation
Veus de doblatge: Hiroaki Hirata, Mami Koyama, Yūko Nagashima

[ Animació, fantasia, terror, misteri, sobrenatural ] 11 capítols de 22 min

Sinopsi

IMDb (7,4):
“La sèrie està formada per tres històries: Yotsuya Ghost Story, una adaptació de la clàssica història de fantasmes japonesa, La deessa de la torre fosca, típica història d’enamorament entre deus i humans, i el gat Goblin, un gat demoníac empoderat pel karma humà.”

Crítica

M’agraden molt aquest tipus d’històries; el terror real és la crueltat humana…

Preqüela de Mononoke (2007) S01. També se la coneix sota el títol Ayakashi: Samurai Horror Tales.

Tres històries independents, amb tres directors i tres guionistes diferents. Com he comentat en l’anterior valoració, no té el nivell qualitatiu gràfic de Mononoke, però les històries sí que m’interessen i molt.

La primera història se m’ha fet una mica pesada… potser massa llarga, en realitat, i amb massa embolics i girs de guió. La segona m’ha agradat molt; m’ha semblat càlida. La tercera història és la que dona peu a la nova sèrie i spin-off Mononoke (2007) S01, m’ha agradat molt. Més que cap història de la seqüela.

A poc que hi paris una mica d’atenció, aquesta totes tres són històries duríssimes. D’alguna manera, però, igual que veiem en les històries de la mitologia grega, tendim a normalitzar aquestes històries d’abús de poder i prepotència, les integrem en el nostre dia a dia i actuem submisos amb naturalitat.

Resum (amb espòilers)

Yotsuya Kaidan. Capítols 1, 2, 3 i 4. Yotsuya Ghost Story és un relat del Yotsuya Kaidan, escrit pel dramaturg kabuki del segle XVIII Nanboku Tsuruya IV. A l'anime, el mateix Nanboku es converteix en el narrador.

Iemon Tamiya és un samurai ronin insensible que desitja una bella dona anomenada Oiwa, però el seu pare li nega el permís. Una nit fosca, Iemon mata el seu pare. Per casualitat, és la mateixa nit que un criat, Naosuke, que està enamorat de la cunyada d'Oiwa, Osode, mata i desfigura a qui creu que és Satou Yomoshichi, la promesa d'Osode. Iemon i Naosuke posen els cossos com si els matessin uns bandits per dissipar les sospites. Quan els dos cossos són descoberts per Oiwa i Osode, els dos homes pretenen estar sorpresos i demanen a les dues dones que Oiwa es casi amb Iemon, mentre que Osode s'hauria de casar amb Naosuke, i els convencen que els dos homes prendran la responsabilitat de venjar-se de els assassins". L'Oiwa es casa amb l'Iemon feliç, ja que estan enamorats, mentre que l'Osode dubta, però Naosuke suggereix que es casen només de nom i jura que no consumirà el seu matrimoni sense el seu consentiment, a la qual cosa ella obliga.

L'Iemon es casa amb l'Oiwa, però després del naixement del seu fill, l'Oiwa es posa malalt i l'Iemon es cansa d'ella i de la càrrega de la seva pobresa. A canvi de la promesa de riquesa i estatus, Iemon promet casar-se amb Oume Ito, la néta del ric Kihei Ito, que està enamorat d'Iemon. A causa dels seus sentiments per la Iemon, envia un medicament a la casa d'Iemon dient que és per a l'Oiwa per ajudar a tractar la depressió postpart, quan en realitat és una toxina per desfigurar-li la cara permanentment. L'Iemon, en descobrir-ho, es sorprèn, però segueix l'esquema.

Aleshores, Iemon ordena al seu servent Takuetsu que violi Oiwa, perquè es divorciin amb el seu honor intacte, i fins i tot arriba a suggerir que Takuetsu la mata si es converteix en un problema, però quan Oiwa descobreix el pla maquinari del seu marit, mor accidentalment per culpa. empal·lació mentre està angoixat. Aleshores, Iemon mata un criat desafortunat i fa que el seu cadàver, juntament amb l'Oiwa, mort, es clavin a un panell de fusta que es llença al riu per suggerir que havien estat amants intentant fugir. Iemon es casa amb Oume tal com s'ha promès, però està plagat per visions de l'esperit venjatiu d'Oiwa i mata a la seva núvia Oume recent casada la nit de noces. Es suggereix que Oiwa va maleir les cases d'Ito i Tamiya.

Mentrestant, la cunyada de l'Oiwa, Osode, s'assabenta de la mort d'Oiwa i accepta consumar el seu matrimoni amb Naosuke si es venja d'ella. No obstant això, es descobreix que Satou Yomoshichi encara és viu, i el que Naosuke havia matat era un doble cos (desconegut per a ningú des que Naosuke havia desfigurat el cadàver). Yomoshichi ensopega amb la parella i Osode enganya els dos homes perquè la matin. Naosuke rep una nota de l'Osode moribund, que revela que comparteixen la mateixa mare, és a dir, que són mig germans de sang. En Naosuke se suïcida avergonyit i com el seu desig final, li demana a Yomoshichi que compleixi el desig d'Osode de venjar-se d'Iemon.

Iemon, fins a aquest punt, continua veient visions d'Oiwa en el seu estat desfigurat, mentre que els que van causar la desgràcia d'Oiwa moren de morts horribles, inclosos els pares de Kihei Ito i Iemon. Iemon fuig desesperat i s'enfronta a Satou Yomoshichi que finalment el mata.

Nanboku Tsuruya explica aleshores les desgràcies que han caigut sobre els que han posat en escena l'obra, però sosté que això no deixa de ser una història.

==

Tenshu Monogatari. Capítols 5, 6, 7 i 8. Goddess of the Dark Tower està basada en Tenshu Monogatari, una obra de Kyōka Izumi. Explica la història d'un amor prohibit entre un déu i un humà.

Pròleg: un grup de bandolers s'aixopluga en un castell en ruïna i són assassinats pels esperits.

Al Japó medieval, el falconer Zushonosuke Himekawa és enviat pel seu mestre, Lord Harima, per recuperar un preciós falcó blanc anomenat Kojiro. La seva recerca el porta a una trobada casual amb una bella dona que es banya en un llac. Ella explica que és una Wasuregami (Déu oblidat) i el fa un petó.

Quan arriba la notícia de Lord Harima que el falcó ha fugit a la torre del castell de Shirasagi-jo, Zushonosuke rep l'ordre d'anar-hi per recuperar el falcó. Acompanyat de dos dimonis egoistes entra al castell i torna a trobar-se amb la dona que es presenta com a Tomi Hime (la princesa Tomi), i li diu que el falcó és l'esperit de la seva mare. Comencen un romanç prohibit i visiten un poble proper. Zushonosuke li demana que visqui amb ell, però la Uma (matriarca) li demana que torni al castell. La presència de Zushonosuke provoca un deteriorament de la salut de la comunitat dels Déus Oblidats, inclosa la Tomi i ella, entre llàgrimes, li ordena que se'n vagi.

Zushonosuke torna a casa i es casa amb la seva promesa Oshizu. No obstant això, Oshizu troba una pinta de Yome, i li diu a Lord Harima que el falcó encara és a Shirasagi-jo. Harima ordena que el castell es destrueixi i Zushonosuke hi torna per avisar a Tomi just abans de l'atac de Lord Harima. L'exèrcit de Lord Harima és inicialment repel·lit, però com que els esperits del castell es veuen afeblits per la relació de Tomi amb Zushonosuke comencen a sucumbir. A mesura que la batalla continua, Zushonosuke comença a ser menys humà i finalment moren tots menys els dos amants. Més tard, es veuen tres falcons blancs donant voltes per sobre de les ruïnes del castell.

==

Bake Neko (el gat endimoniat). Capítols 9, 10 i 11. Els episodis es presenten com una obra de teatre en tres actes, amb pantalles lliscants substituint les cortines. El conte té lloc al període Edo, amb obres d'art a l'estil Ukiyo-e.

Acte primer
Kusuriuri, un venedor ambulant de medicaments, arriba a la casa del clan Sakai el dia del casament de la seva filla. La família va acceptar diners perquè Mao es casés amb el cap impotent del clan Shiono per aclarir els seus deutes. Kusuriuri no és benvingut, però Kayo, la criada, el deixa entrar a la cuina on veu una rata i moltes trampes per a rates però cap gat.

Quan la família surt de casa per trobar-se amb l'acompanyant del casament, Mao mor misteriosament. Kusuriuri adjunta paper ofuda (encantos) a la paret, explicant que la mort de Mao va ser causada per una criatura sobrenatural. No obstant això, Lord Katsuyama sospita del venedor ambulant que és capturat i lligat. Un jove samurai, Odajima Sakai, busca verí al paquet del Vender ambulant, però troba una espasa amb joies que Kusuriuri explica que és un Taima per matar mononoke.

La casa de sobte es veu sota un atac demoníac i Kusuriuri llança papers a les parets per protegir tothom. Kusuriuri explica que quan pugui discernir la forma (katachi), la veritat (makoto) i el motiu (kotowari) del dimoni, l'espasa de Taima la desenvainarà i la dissiparà. En Yoshikuni i l'Odajima troben pèl de gat negre que revela que el dimoni té la forma d'un gat negre (Bakeneko).

Acte segon
Ningú a la casa parlarà del dimoni, però Kusuriuri fa una barrera de sal per aturar-lo. Finalment, Kusuriuri descobreix que en Sato va comprar gats perquè els samurais poguessin utilitzar-los per provar l'agudesa de les seves espases. Els dispositius de Kusuriuri detecten la presència del dimoni, i Lady Mizue es desconcerta després de lamentar la seva filla morta, cosa que permet que el dimoni es materialitzi, apareixent com una dona vestida de blanc envoltada de gats vermells que Mizue anomena Tamaki. El dimoni consumeix en Katsuyama quan l'ataca, però la resta es salva després que en Kayo li llence un pot de sal. Els supervivents fugen a una habitació secreta on troben un quimono de casament blanc, que es torna vermell sang. Sato culpa histèricament a l'antic Lord del Clan Yoshiyuki dels atacs del dimoni gat.

Acte final
Lord Yoshiyuki li confessa a Kusuriuri un incident 25 anys abans quan va segrestar Tamaki, una bella donzella sacrificial a qui va mantenir com a amant voluntaria, però ella va morir jove. Quan el dimoni gat trenca la barrera final, Kusuriuri intenta desenvainar la seva espasa, però no ho aconsegueix. Aleshores, l'espasa de Taima obre la boca i revela la veritat en una visió del propi dimoni. Tamaki no era una mestressa consentida i mimada, sinó una presa engabiada i maltractada. Durant el seu empresonament, Tamaki va acollir un gatet. Quan el fill gran d'en Yoshiyuki, Yoshikuni, va intentar violar-la, va ser atrapat pel seu pare. En Yoshiyuki va colpejar salvatgement en Tamaki, i el gat va atacar en Yoshiyuki en un intent de protegir-la, però ella va morir i el seu cos va ser abocat en un pou proper pel jove Sasaoka. El gat es va convertir en un dimoni, lamentant el seu fracàs per protegir a la Tamaki del patiment que va enfrontar a mans del Sakai.

Amb la forma, la veritat i el motiu coneguts, l'espasa de Taima es desenganxa i Kusuriuri és capaç de treure-la, revelant la seva veritable naturalesa espiritual que li permet exorcitzar el dolor i el desig de venjança del dimoni gat. El dimoni torna a la seva dimensió, Kusuriuri torna a la seva forma humana i el cadàver vell del gat de Tamaki apareix al terra de l'habitació secreta.

Epíleg posterior als crèdits
L'únic membre restant del clan, Lord Yoshiyuki, ha de considerar les seves accions que van causar el bakeneko. Abans de sortir de la casa, Kayo i Odajima enterren el gat al costat del pou vell, que és la tomba de Tamaki. Quan Kusuriuri marxa, veu els esperits feliços de la Tamaki i el seu gat creuar el llindar cap a la llum del sol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada