Bloc personal,

dilluns, 6 de juny del 2022

Everything Everywhere All at Once (2022)

[1150]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Dan Kwan, Daniel Scheinert
Guió: Dan Kwan, Daniel Scheinert
Música: Son Lux
Actors: Michelle Yeoh, Stephanie Hsu, Ke Huy Quan

[ Acció, aventura, comèdia ] 2 h 19 min

Sinopsi

IMDb (8,4):
“Una immigrant xinesa de certa edat es veu arrossegada en una aventura demencial, on ella sola pot salvar el món explorant altres universos connectats amb les vides que podria haver portat.”

Crítica

Deixa’t estar de Dr. Strange i multiversos!

Aquesta pel·lícula és d’aquelles que acabaré veient una i altra vegada i apreciant-ne coses noves. A les escoles de cinema haurien d’ensenyar amb aquesta pel·lícula a fer-ne.

Resum (amb espòilers)

La pel·lícula està dividida en tres parts, amb els noms que coincideixen amb el títol de la pel·lícula.

Part 1: Tot (Everything)
Evelyn Quan Wang és una dona xinesa-nord-americana que regenta una bugaderia amb problemes amb el seu marit, Waymond. Les tensions són altes a causa de la bugaderia que està auditada per l'IRS. A més, Waymond està intentant donar a Evelyn els documents de divorci; El pare exigent d'Evelyn, Gong Gong, acaba d'arribar de la Xina; i la filla de l'Evelyn, Joy, ha estat intentant que la seva mare accepti la seva xicota, Becky.

Mentre es trobava a l'edifici de l'IRS per a una reunió amb l'inspectora de l'IRS Deirdre Beaubeirdre, la personalitat de Waymond canvia quan el seu cos és breument agafat per Alpha Waymond, una versió de Waymond d'un univers que ell anomena "Alphaverse". Alpha Waymond explica a l'Evelyn que existeixen molts universos paral·lels, ja que cada elecció crea un nou univers. La gent de l'Alphaverse, liderada per la difunta Alpha Evelyn, va desenvolupar una tecnologia de "salt de vers" que permet a les persones accedir a les habilitats, els records i el cos dels seus homòlegs de l'univers paral·lel complint condicions específiques. El multivers està sent amenaçat per Jobu Tupaki, abans Alpha Joy. La seva ment es va escindir després que Alpha Evelyn la empenyés a fer un salt en vers; Jobu Tupaki ara experimenta tots els universos alhora i pot saltar en vers i manipular la matèria a voluntat. Amb el seu poder divin, ha creat un "tot bagel" semblant a un forat negre que potencialment pot destruir el multivers.

L'Evelyn rep la tecnologia de salt de vers per lluitar contra els sequaços de salt de vers de Jobu Tupaki, que comencen a convergir a l'edifici de l'IRS. L'Evelyn s'assabenta dels plans de Waymond per divorciar-se d'ella i descobreix altres vides on va prendre diferents eleccions i va florir, com ara convertir-se en una mestre de kung fu i una estrella de cinema en lloc de marxar de la Xina amb Waymond, que esdevé un home de negocis d'èxit. Alpha Waymond arriba a creure que Evelyn, com el fracàs més gran de tots els Evelyns del multivers, té el potencial sense explotar per derrotar a Jobu Tupaki. Alpha Gong Gong ordena a l'Evelyn que mati a Joy per obstaculitzar en Jobu Tupaki, però Evelyn es nega. Ella decideix que s'ha d'enfrontar a Jobu Tupaki aconseguint els mateixos poders que ella, així que salta en vers repetidament mentre lluita contra els sequaços de Jobu Tupaki i els soldats d'Alpha Gong Gong. Després de la batalla, Alpha Waymond és assassinat per Jobu Tupaki a l'Alphaverse i la ment d'Evelyn sobrecarrega.

Part 2: A tot arreu (Everywhere)
La ment d'Evelyn es trenca i descobreix altres universos estranys, inclòs un en què els humans tenen gossos calents per als dits i ella té una relació romàntica amb Deirdre, i un altre on treballa al costat d'un xef teppanyaki que és titellat en secret per un mapache semblant a la ratatouille. . S'assabenta que Jobu Tupaki va crear el bagel tot no per destruir-ho tot, sinó per destruir-se a ella mateixa, i ha estat buscant una Evelyn que la pugui entendre. Jobu Tupaki creu que com que hi ha tants universos extensos i un caos sense fi, res importa realment.

En altres universos, els Wang estan a punt de perdre la bugaderia a causa d'errors fiscals, i l'empresari Waymond rebutja l'estrella de cinema Evelyn després de dècades de diferència. L'Evelyn està gairebé influenciada per la causa de Jobu Tupaki i apunyala a Waymond del seu univers. Gairebé s'uneix a Jobu Tupaki per entrar al bagel, però s'atura quan sent les trucades de Waymond per ser amable i tenir esperança. L'Evelyn derrota els lluitadors d'Alpha Gong Gong i Jobu Tupaki utilitzant el seu coneixement del multivers per trobar què els fa mal a cadascun d'ells i els dóna felicitat. L'Evelyn arriba a Jobu Tupaki i li diu que no està sola i que l'Evelyn sempre triarà estar amb ella, malgrat a qualsevol altre lloc on pugui estar. Mentrestant, en un univers paral·lel, l'Evelyn s'enfronta a Gong Gong i es reconcilia amb Waymond i Joy, i Waymond convenç a Deirdre de deixar que els Wang tornin a fer els seus impostos. Jobu Tupaki inicialment rebutja l'Evelyn, però torna amb ella i s'abracen.

Part 3: Tot alhora (All at once)
Poc després, les relacions i les vides de la família han millorat; Becky és considerada ara com a part de la família, Waymond i Evelyn comparteixen un moment breu però romàntic per primera vegada en molt de temps, i tornen a l'edifici de l'IRS amb una segona oportunitat per presentar els seus impostos. Mentre parla Deirdre, l'atenció de l'Evelyn es crida momentàniament cap al seu jo alternatiu i el multivers, abans de tornar a posar-se en el seu univers natal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada