Bloc personal,

dimarts, 23 d’abril del 2024

Shōgun (2024) S01

[502]

Valoració



Fitxa tècnica

Creadors: Rachel Kondo, Justin Marks
Novel·la: James Clavell
Música: Atticus Ross, Leopold Ross, Nick Chuba
Producció: Gate 34, Michael De Luca Productions, FXP
Veus de doblatge: Hiroyuki Sanada, Cosmo Jarvis, Anna Sawai
Emissió: 27/02/24 - 23/04/24
Títol original: Shōgun

[ Aventura, rama, història, ] 10 capítols de 53-70 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (9,0) (74K):
“Quan un misteriós vaixell europeu es troba abandonat en un poble de pescadors proper, Lord Yoshii Toranaga descobreix secrets que podrien inclinar la balança del poder i devastar els seus enemics.”


Crítica

A mi m’ha agradat molt, però hi han massa coses que grinyolen…

La primera, l’idioma. Se suposa que els occidentals parlen portuguès* i els orientals japonès; el japonès molt bé, però el portugués només se sent en el nom d’algun personatge: tota l’estona en anglès.

(*): El protagonista és un protestant anglès, però parla portuguès, perquè en aquella època, en un Japó totalment hermètic, només s’havia permès l’entrada als jesuïtes portuguesos i, la intèrpret cristiana japonesa del que més endavant es convertirà en el nou shōgun, ha après l’idioma portuguès. Així doncs, el protagonista parla una mica de portuguès per fer-se entendre amb la intèrpret i, al final, acaba xapurrejant el japonès.


Resum (amb espòilers)

Shōgun segueix “la col·lisió de dos homes ambiciosos de mons diferents i una misteriosa dona samurai; John Blackthorne, un mariner anglès arriscat que acaba naufragant al Japó, una terra la cultura desconeguda de la qual finalment el redefinirà; Lord Toranaga, un astut, el poderós daimyo, en desacord amb els seus perillosos rivals polítics; i Lady Mariko, una dona amb habilitats inestimables però amb vincles familiars deshonrosos, que ha de demostrar el seu valor i lleialtat”.

El Shōgun de Clavell és una versió ficcionada d'esdeveniments i història reals. El personatge de Blackthorne es basa lliurement en l'històric navegant anglès William Adams, que al Japó es va convertir en un samurai sota el daimyo més poderós i més tard el fundador i primer shōgun del shogunat Tokugawa del Japó, Tokugawa Ieyasu, la vida i el regnat del qual van durar de 1543 a 1616 i en el qual es basa el personatge de Shōgun Yoshii Toranaga.

==

1.- Anjin. Els destins convergeixen al Japó després que un vaixell bàrbar arribi a terra en un poble de pescadors pobre. Mentrestant, a Osaka, Lord Toranaga es veu superat pels seus enemics.

2.- Servidors de dos amos. L'arribada de Blackthorne a Osaka desperta un niu de rivalitats. Mariko està atrapada entre la seva causa i la seva fe quan ha de traduir per al bàrbar sota la custòdia de Lord Toranaga.

3.- Demà és demà. Després que Blackthorne sobrevisqui a un descarat intent d'assassinat, Toranaga s'adona que ha de fer sortir els seus aliats d'Osaka o arriscar-se a una derrota segura.

4.- La Tanca Òctuple. Blackthorne i Mariko posen a prova la seva nova aliança mentre entrenen el regiment d'armes de Toranaga per a la guerra. Yabushige ha de navegar per les seves promeses passades a Ishido quan un vell amic arriba al poble.

5.- Trencat al Puny. Blackthorne i Mariko lluiten per contenir el secret que podria fer que tots dos matin. Yabushige busca l'espia que ha traït les seves intencions a Lord Toranaga.

6.- Dames del món del salze. Lady Ochiba torna a Osaka per accelerar la campanya dels Regents contra Toranaga. A Ajiro, Toranaga posa a prova la lleialtat de Mariko a la seva causa.

7.- Una vara de temps. Superat per les noves aliances a Osaka, Toranaga es veu obligat a arribar a un nou acord amb un membre de la família perdut des de fa temps.

8.- L'Avenc de la Vida. El clan derrotat de Toranaga es trasllada a Edo; Blackthorne ha de decidir per qui lluita.

9.- Cel carmesí. Mariko arriba a Osaka per a la lluita de la seva vida. Blackthorne i Yabushige s'esforcen per salvar el seu propi cap mentre les seves opcions disminueixen.

10.- Un somni d'un somni. Després d'una mort tràgica, Blackthorne finalment considera la veritable naturalesa del pla de Toranaga.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada