Bloc personal,

dimecres, 20 de juliol del 2022

Shadows House (2021) S01

[263]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Kazuki Ōhashi
Guió: Toshiya Ōno, So-ma-to (manga)
Música: Kenichiro Suehiro
Estudi: CloverWorks
Veus de doblatge: Yū Sasahara, Akari Kitô, Ayane Sakura

[ Animació, fantasia, misteri, gòtic, sobrenatural, seinen ] 13 capítols de 22 min

Sinopsi

IMDb (7,3):
“La casa de les ombres és la llar d'un clan sense rostre que expressen les seves emocions a través de nines vives. Un d'aquestes nines, Emilico, ajuda la seva mestra Kate mentre aprenen més sobre elles mateixes i els misteris de la casa.”

Crítica

Un sorpresa ben positiva!

Basat en un manga del duo anònim*, autor també de Kuro**, So-ma-to (que també podem veure escrit com Somato, Sōmatō o Sômatô), actualment en publicació des de 2018 amb 11 volums. També el podem trobar sota el nom Shadō Hausu. L’anime té segona temporada i, coincidint amb l’estrena d’aquesta segona temporada, volia posar-me al dia.

(*) Ara acabo de llegir que So-ma-to és un duo, imagino que guionista i il·lustradora, concretament Nori (encarregat/da del treball/disseny original) i Hishi (encarregat/da del dibuix), encara que em semblen igualment pseudònims i tampoc queda clar el sexe dels autors.
(**) Pel que veig, els tres volums de Kuro no els tinc llistats a còmics valorats, però sí els vaig llegir ben poc després de regalar-los al Marc farà cosa de quatre anys a mida que anaven sortint a la venda (2018).

M’ha costat entrar en la història, però després dels dos primers capítols m’ha agradat molt aquest món tan tenebrós, en especial la dupla Kate i Emilico, ni que sigui per la forma gràfica de negre amb vermell en contraposició del cabell ros i els ulls blaus. Després, a mida que coneixem més detalls foscos de la història hi han coses que sí m’han entrat bé, però altres que no les veig massa polides ni amb gaire sentit.

Imprescindibles l’opening i de l’ending: uns gràfics i música com poques!

Resum (amb espòilers)

En una mansió grandiosa i fosca, viuen els habitants de la casa de les ombres, assistits per les seves sòcies les nines vivents que netegen sense parar el sutge que emeten els seus amos. L'Emilico, una nina viva jove i alegre, està encantada de començar a servir la seva propietària Kate. A mesura que les dues s'apropen i s'exposen lentament a diversos esdeveniments dins de la casa, comencen a descobrir una sèrie de secrets foscos.

==

1.- L'ombra i la seva nina. un grup de nens consumeix tasses de begudes de color cafè abans de prometre la seva servitud a la Casa de les Ombres i als seus amos. Una nina viva femenina es desperta i es prepara per servir la seva mestressa l’ombra Kate, treballant per netejar el sutge que emet aquesta última dia rere dia. Tot i que la Kate és tranquil·la, reservada i equilibrada, la seva nina viva és optimista, amb bombolles i maldestra. Tot i que la Kate emet sovint sutge al voltant de la seva nina al principi, un signe que està preocupada, enfadada o ansiosa, les dues comencen a fer-se amigues. La nina viva és batejada amb el nom d'Emilico i se li informa que aviat serà enviada a netejar les zones més enllà de l'habitació de la Kate. Emocionada, l'Emilico mira per la finestra i s'adona d'una nina d'aspecte malhumorat que la mira fixament quan saluda.

2.- Fora de la sala. L'Emilico és assignada a un equip de neteja amb altres tres nines: Mia, Lou i Rosemary, descobrint l'existència de moltes altres nines com ella que treballen constantment per mantenir neta la casa de les ombres i se'ls instrueix explícitament que "no es preocupin per qüestions trivials". Mentre netejava l'habitació de la Kate, accidentalment arruïna una preciosa nina de peluix, fent que la Kate s'enfadi. Amb la desesperació de ser útil la seva ama, Emilico treballa molt dur per arreglar la nina, substituint part del seu farciment pel sutge que la Kate emet regularment. També cus un petit ocell de peluix anomenat Pan-chan pel seu menjar preferit, el pa, amb ganes de fer alguna cosa important per a ella massa com era la nina per a la Kate. La Kate es disculpa amb l'Emilico més tard i les dues es reconcilien. Un dia, l'Emilico cau de l'ampit de la finestra mentre la neteja en un intent d'agafar la Pan-chan, que li havia caigut de la butxaca. La Kate surt precipitada, presa de pànic, per trobar-la tot i que no se'ls permet sortir de l'habitació abans del seu debut. Less dues es troben amb la Mia i la seva ama, l'ombra Sarah, on l'Emilico està sorpresa i desanimada per com la Mia imita perfectament la Sarah i les expressions que fa, sobretot després que la Sarah la consideri un fracàs. Més tard, però, la Kate reconforta l'Emilico que havia avançat a l'hora de protegir allò que era important per a ella i li fa la promesa de cuidar-se millor. Abans d'anar a dormir, l'Emilico decideix fer una llibreta "no et preocupis" per anotar tots els pensaments que no té permès pensar com una nina viva. Mentre pensa en com servir millor a la Kate i en els detalls del debut, comença a reflexionar sobre la veritable naturalesa de la casa de les ombres. La Mia torna més tard a la seva pròpia habitació, trobant-la en desordre i plena de sutge de la Sarah.

3.- La malaltia del sutge. L'Emilico, que es retroba amb la Mia al costat del seu equip, està alleujat de veure-la tornar a ser normal. Ella aprèn com, a part de les seves tasques de neteja, el paper principal de Dolls és actuar com a "cara" del seu mestre d'ombres. Rosemary i Mia, que han tingut el seu debut, destaquen com la seva habilitat com a cara determinarà el resultat del seu debut i la transició a l'edat adulta a la casa de les ombres. No obstant això, aviat comença a sonar una alarma que indica un fantasma que s'acosta: boles de sutge que s'han deixat sense netejar i s'han acumulat en criatures nocives. Quan les nines s'envien per tractar-les, el cap de Rosemary és empasat per un fantasma, però per sort l'Emilico, utilitzant aigua d'un test, se'n desfà. Malauradament, Rosemary s'ha vist incapaç de parlar i moure's correctament, diagnosticada amb la "malaltia del sutge". L'Emilico s'assabenta que, a diferència d'ella, que no sap llegir, la Mia va néixer completament alfabetitzada, i nota cicatrius al seu cos. Al final del dia, la Kate descobreix com pot manipular objectes telecinèticament utilitzant el sutge que emet. Ella confia a l'Emilico aquest secret, sobretot perquè la tradició de l'Ombra no té informació sobre aquesta habilitat.

4.- Vigilants a la nit. El romaní torna, recuperat la salut normal. La nina que l'Emilico va veure anteriorment, Barbie, recull totes les nines per a una conferència. L'Emilico coneix els Star Bearers, dels quals Barbie forma part, un grup d'elit de nines que han debutat i que ara lideren tots els nens de les nines. La Barbie recrimina l'esquadra de Rosemary per haver afluixat en les tasques de neteja i acusa una nina tranquil·la i maldestra, Rum, per ser l'autor, cosa que l'Emilico recrimina. Mentre la Barbie amenaça de colpejar-la físicament, un ninot masculí anomenat Shaun la defensa. Enfadada, la Barbie assigna l'Emilico, en Shaun i en Ram a vigilar la nit durant set dies per esbrinar qui era el culpable darrere del Phantom. Els tres passen nits sense dormir patrullant per la causa, però sense èxit, i la falta de son comença a afectar la seva eficiència de neteja. Mentre en Shaun els porta mantes perquè dormin una nit, en Rum s'espanta per l'arribada d'una nina sense rostre, nines que no parlen i serveixen les necessitats bàsiques de les nines vives actuals, la qual cosa fa que en Shaun i l'Emilico la busquin. L'Emilico ensopega amb la sortida de la casa i gairebé mata a trets per una trampa explosiva, aterroritzant els dos nens. Quan troben en Rom, també descobreixen l'arrel de l'incident de Phantom: una trampa que conduïa al celler de sutge s'havia deslligat, provocant que el sutge es fués i s'acumulés. Mentrestant, sola a la seva habitació, la Kate es pregunta en veu alta quan l'Emilico acabarà amb la seva feina a l'exterior perquè es puguin preparar junts per al debut.

5.- El debut. Tot i que l'incident de Phantom va ser causat per una trampilla solta i no per negligència, la nina viva de la Barbara Star Bearer, Barbie, renya els nines vius més joves que no s'afluixin. Més tard, la Mia descobreix que la seva mestra d'ombres Sarah va arruïnar la seva habitació. Mentrestant, Rum està trista perquè la seva relació amb la seva amant Shirley no ha crescut. L'endemà al matí, els debutants i les seves nines/cares es troben amb l'Edward, l'adult encarregat del seu debut, i observen prestatges amb figuretes que els representen. L'Edward toca el piano i en Ricky suposa que han de ballar, però després l'Edward posa la figureta de Patrick en un prestatge inferior i se'n va dient-los que "mengin els seus dolços".

6.- El laberint del jardí. Els ninots vius troben pistes en els dolços que els han servit. A l'exterior es troben a l'entrada d'un laberint del jardí, on l'Edward els diu que tenen dues hores per rescatar els seus amos de les ombres i sortir del laberint. Després de recitar algunes regles, els permet agafar un element cadascun d'una selecció per ajudar-los amb la seva recerca, i l'Emiliko tria un carro amb rodes. Es revela que l’Edward està irritat perquè els nens ballen quan tocava el piano. Més tard, l’Emiliko i la Rum s'uneixen mentre el John vaga pel laberint després d'alliberar-se. Finalment troba la Kate i fa una proposta impactant.

7.- Un mapa incomplet. Des del tercer pis de la casa de les ombres, les ombres adultes segueixen el progrés dels debutants al laberint. El Ricky s'alia amb la Lou, mentre que l'Emiliko i la Rum troben el Patrick, però ell rebutja la seva ajuda de manera grollera. Més tard les dues noies es troben amb el Shaun i han de resoldre un trencaclosques amb petites estàtues d'animals per obrir una porta. Aleshores es troben amb el Shaun, l’ombra del John, i, combinant els seus mapes i eines, descobreixen pistes amagades. Quan se separen, la Rum revela la seva habilitat especial.

8.- A la palma de la mà. El Ricky i la Lou es troben amb la Shirley, després la Lou troba la Louise reconeixent com s'emet el seu sutge. L'Emiliko i la Rum han de passar per una secció de laberint emmurallat ple de cremades (petites criatures malicioses fetes de sutge). La Rum confesa com es va posar nom, ja que la Shirley no li va parlar mai i no li va donar nom. La Kate està suspesa en una gàbia per sobre de les espines i les cadenes es trenquen una rere l'altra. L’Edward parla amb els altres dos supervivents del seu propi debut i revela les seves veritables motivacions per organitzar l'esdeveniment actual.

9.- Una gàbia d'ocells i flors. Mentre les ombres adultes continuen mirant els debutants, la Rum intenta alliberar la Shirley. Mentrestant, en Ricky ha de confiar i col·laborar amb el Shaun, cosa que es dificulta per la seva rivalitat contínua. La Kate i l'Emiliko s'adonen que l'Edward els ha preparat per al fracàs, però la noia idea un pla agosarat per salvar la seva mestressa ombra.

10.- La parella final. No tenint temps per tornar a caminar fins a l'entrada del laberint, l'Emiliko utilitza el carro per recórrer les vies fluvials i la Kate mostra un domini sorprenent del seu sutge. Mentre caminen junts, la Shirley fa feliç a la Rum dient el seu nom, però se'ls acaba el temps. Més tard hi ha una festa per a les debutants d'èxit on les nines vives se'ls serveix un cafè especial. L'Edward és rebut per les ombres d'alt rang i li demanen que expliqui sobre Morphs i Shadows. Tot i que se li renya per haver fallat només una parella de debutants, a l’Edward li donen la responsabilitat de l'ala dels nens de la casa de les ombres per part de Lord Avi. La Rum es reutilitza com una nina sense rostre i la Kate s'adona que la personalitat de l'Emiliko sembla alterada d'alguna manera.

11.- La beguda fosca. Després de notar el canvi a l'Emiliko, Kate llegeix la llibreta de la noia i pren mesures per tornar-la a la seva vida normal. Les Ombres grans visiten un poble proper i es revelen els orígens de les nines vives. Quan l'Emiliko desapareix, la Kate va a en John, que acaba lluitant amb en Shaun. Més tard, els co-debutants es troben i Louise revela la identitat del segrestador d'Emiliko.

12.- A l'ala del senyor avi. L'Emiliko es veu lligada i interrogada per l'Edward, que altera la seva veu i intenta desesperadament obtenir informació sobre Kate. Mentrestant, Kate i els altres nens planifiquen per lliscar-se a l'ala de Lord Grandfather, però la Barbara i la Barbie gairebé els descobreixen. Disfressada de nina sense rostre, Kate troba l'habitació on es guarda el cafè especial. Mentre segueix buscant l'Emiliko, no s'adona d'un petit Morph amb una cinta que la segueix. L'Edward aconsegueix enganyar la Kate perquè es reveli quan intenta alliberar l'Emiliko.

13.- Per la família de les ombres. L'Edward revela que planeja exposar a Kate com a malcontent i enemiga de Shadow House, i així ascendir al tercer pis de l'ala de l'avi. Disfressat com un ninot sense rostre, en John rep l'ajuda del petit Morph, però és descobert pels dos amics d'Edward. La Kate i l'Emiliko escapen d'Edward amb l'ajuda del petit Morph, després es troben amb en John, però l'Edward i els seus amics els atrapan a dalt d'una torre. La Kate i l'Emiliko volen amb l'ajuda d'en John i s'uneixen a Shaun, Ricky i Patrick, però l'Edward fa un gran ocell de sutge i ho persegueix. Mentre amenaça a la Kate i als altres, arriben els Star Bearers de l'Ala Infantil i ho senten tot. Més tard, Lord Grandfather és indulgent amb Edward, que promet destruir a Kate i als seus amics. Quan el petit Morph d'abans entra a la cel·la d'una nina sense rostre, fora del tren porta un nou grup de nens a Shadows House.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada