Bloc personal,

diumenge, 3 de juliol del 2022

Yama no Susume (2013) S01
(Encouragement of Climb)

[254]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Yusuke Yamamoto
Guió: Kazuyuki Fudeyasu
Música: Tom-H@ck/yamazo
Estudi: Eight Bit
Veus de doblatge: Yuka Iguchi, Kana Asumi, Yōko Hikasa

[ Animació, aventura, comèdia, slice of life, shōnen ] 12 capítols de 3 min + 1 OVA

Sinopsi

IMDb (6,9):
“De petita, l’Aoi Yukimura adorava les muntanyes i era una apassionada per l'escalada. No obstant això, un accident al pati l'ha va deixar amb por a les altures, convertint-la en aficions a l'interior. Malauradament, ara és una tímida estudiant de primer de batxillerat, l'Aoi s'ha absorbit tant en aquests passatemps que amb prou feines pot socialitzar amb els altres, deixant-la pràcticament sense amics. Només quan es troba amb l'animada Hinata Kuraue, una vella amiga dels seus dies d'escalada, les coses comencen a canviar. Impulsiva i de gran ànima, la Hinata insisteix a que l'Aoi s'uneixi a ella en tot tipus d'activitats d'escalada. Tot i que reticent al principi, l'Aoi descobreix ràpidament que el seu temps amb Hinata els porta records agradables de la seva infància i aviat decideix començar a escalar de nou. A mesura que el retorn al seu passat passat comença a treure-la de la seva closca, l'Aoi es troba guanyant amics propers, assumint nous reptes i continuant trobant el seu propi estímul per escalar.”

Crítica

Capítols de només 3 minuts! Increïble!

Basat en un manga actualment en publicació des de 2011 de Shiro amb un total de 21 volums fins ara. La sèrie té tres temporades (amb els corresponents OVA’s com extra) i hi ha prevista la quarta per l’octubre d’aquest any 2022. La traducció literal del títol seria Recommendation of Mountaineering.

Manga i sèrie són anteriors a Yuru Camp △ (2013 el manga, 2018 la sèrie de Yuru Camp △ per 2011 el manga i 2013 la sèrie de Yama no Susume) i, diria, donen peu a aquesta altra gran franquícia.

La gràcia és que són minicapítols de només 3 minuts de durada (3:30 amb els títols de crèdit del final) i no dona temps pràcticament a res, però suficient per gaudir d’un iyashikei.

Resum (amb espòilers)

1.- Tot menys muntanyes! A la ciutat de Hannō, Aoi Yukimura, una noia que té dificultats per socialitzar amb els seus companys, s'acosta per la seva amiga de la infància, Hinata Kuraue, que la convida a escalar muntanya com abans. Tot i tenir por a les altures, l'Aoi és arrossegada a contracor per la Hinata a casa seva per planificar una expedició d'alpinisme.

2.- Anem Junts. Quan l'Aoi recorda com va desenvolupar la seva por a les altures després de caure d'un gimnàs de la selva, es troba amb el pare de la Hinata, que els ensenya com muntar una tenda de campanya. Mentre miraven la posta de sol, l'Aoi i la Hinata recorden una sortida del sol que van veure junts després d'escalar una muntanya, la qual cosa va portar a l'Aoi a acceptar pujar una muntanya sempre que no sigui massa alta.

3.- L'escalada de muntanya és perillosa!? Decidit a escalar el proper mont Tenran, l'Aoi es prepara a fons per al viatge d'alpinisme només per saber que només ha de caminar pel camí del visitant. En arribar al cim, les noies es meravellen amb la vista i mengen entrepans juntes abans de fer plans per a la seva propera escalada.

4.- Enfrontament! Cuina de muntanya!? Després d'haver quedat impressionada pels entrepans d'Aoi, la Hinata proposa que facin un concurs de cuina amb material d'acampada. Mentre que l'Aoi fa una paella que es rep bé, la Hinata presenta el seu propi plat, que finalment es revela que és menjar liofilitzat ja que no pot cuinar.

5.- Què és un Schlafsack? Mentre navega per una botiga d'alpinisme, l'Aoi coneix la motxilla Kaede Saitō, que li demana ajuda per escollir una motxilla. Agraïts pels consells de l'Aoi per triar-ne un de més car perquè no es penedeixi, els dos intercanvien correus electrònics i es fan amics.

6.- Sóc jo qui decideix!? Incitat per Hinata perquè escolliu la seva propera destinació d'alpinisme, l'Aoi demana consell a Kaede. En sentir que el mont Tanigawa és massa alt per a ella, l'Aoi es decideix a escalar el mont Takao, que té diversos santuaris al seu pas.

7.- Quina motxilla vols? Mentre es preparen per pujar al mont Takao, les noies van a la botiga d'alpinisme a comprar una motxilla per a l'Aoi. Incapaç de triar, l'Aoi rep consells del dependent de la botiga i, finalment, rep l'ajuda d'Hinata per comprar una motxilla groga.

8.- Pugem al mont Takao! En començar la seva ascensió al mont Takao, l'emoció d'Aoi per visitar els diferents llocs desitjats la supera, ja que ràpidament es cansa de no caminar. Aturant-se en un lloc de descans amb vistes al Tokyo Skytree, l'Aoi compra un record per a la Hinata, però es fa massa vergonya per donar-li-lo.

9.- Una noia del bosc al bosc!? Les noies finalment arriben al cim i gaudeixen d'una vista del mont Fuji abans que l'Aoi li regali a Hinata el seu record. Prenent un camí diferent de tornada a la muntanya, les noies es troben amb la naturalista, Kokona Aoba, i l'ajuden a arreglar la seva sabata trencada abans que se'ls uneixi al seu descens.

10.- La pujada no s'acaba fins que baixes!? Trobant uns esglaons que travessen un riu pel seu camí, les tres noies s'agafen de la mà fins a la sortida. Després d'haver gaudit de la seva aventura, les noies s'assabenten que la Kokona també viu a Hannō i decideixen retrobar-se.

11.- Demà és a l'aire lliure! Quan arriba l'estiu, les noies fan plans per anar juntes a la platja del riu Hanno. Mentre la Hinata i la Kaede compren els ingredients per al viatge, l'Aoi convida la Kokona a una festa de pijama, on decideixen preparar una torrada francesa per a la sortida.

12.- Al següent paisatge. Les noies arriben a la platja, on la Kokona prepara un risotto de tomàquet amb els ingredients que Hinata i Kaede van comprar. Després de passar el dia divertint-se, les noies miren les estrelles i s'emocionen amb la idea de veure'n encara més mentre pugen.

OVA.- Les parets no fan tanta por, saps? Hinata convida en Kokona i un Aoi reticent a provar l'escalada en interiors. Les noies es troben amb en Kaede que s'ofereix a ensenyar-los a pujar pel rocòdrom. Després de veure la Hinata provar-ho, l'Aoi fa un gir i descobreix que realment s'ha divertit i intenta un curs més difícil. Aviat es troba atrapada a la part superior de la paret, però en Hinato l'anima a deixar anar l'adherència i cau sobre els suaus coixins de sota. Després, Kaede explica que també solia tenir por a les altures, però que la va superar amb l'emoció de l'escalada. Tot i reconèixer la seva por, les paraules de la Kaede motiven l'Aoi a fer-se més forta.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada