Bloc personal,

diumenge, 24 de juliol del 2022

Gunnm (1993) OVA (Battle Angel)

[264]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Hiroshi Fukutomi, Rintaro (supervisió)
Guió: Akinori Endō, Yukito Kishiro (manga)
Guió: Akinori Endō
Música: Kaoru Wada
Veus de doblatge: Miki Itō, Shunsuke Kariya, Kappei Yamaguchi

[ Animació, acció, drama, cyberpunk, postapocalíptic, seinen ] 2 capítols de 30 min.

Sinopsi

IMDb (7,2):
“En un futur llunyà, una jove cyborg anomenada Gally és trobada enmig de la ferralla pel ciberdoctor Daisuke Ido, que la reconstrueix i es converteix en el seu pare adoptiu.”

Crítica

Els personatges del manga en l’arc narratiu* que introdueix la pel·lícula…

(*) En el manga, la història es complica s’enrevesa de manera notable.

Basat en el manga finalitzat de Yukito Kishiro publicat entre 1990 i 1995 de 9 volums. Tinc els 9 volums, però només he llegit fins el 7… em va cansar… em faltarien els dos últims. També consta sota el nom Ganmu, però majoritàriament s’hi refereix com Alita tot i que el nom de la protagonista és Gally (coses dels americans). Té un munt d’spin-off i seqüel·les –l’última de les quals encara està en publicació avui en dia–, un vídeo joc i la pel·lícula.

Ara tot just he acabat de revisionar la pel·lícula, Alita: Battle Angel (2019), i n’he reconsiderat la seva puntuació, doncs, vista ara, em sembla realment bona.

Aquest OVA, subtitulat Hunter Warrior, consta de 2 capítols de mijta hora. El primer està titular com Rusty Angel i el segon Tears Sign. L’he vist just acabar de revisualitzar la pel·lícula.

Resum (amb espòilers)

Àngel rovellat (Rusty Angel)

Mentre busca peces útils a l'abocador de Zalem, el cibermèdic Daisuke Ido es troba amb les restes d'una dona cyborg, que encara és viva. Ido la porta a casa i decideix restaurar-la, transferint-la a un nou cos cyborg.

Poc després, el cyborg, ara anomenat Gally, s'interessa per Yugo, un noi local que està fent tasques de manteniment per a Ido. Després que l'Ido torni a casa tard aquella nit, l'endemà Gally s'adona del seu braç ferit, cosa que explica com a resultat d'una caiguda. Després de presentar-se a Yugo, aquest la convenç d'anar amb ell i els dos marxen just quan arriba en Chiren.

Yugo i Gally intenten pujar al terrat d'una fàbrica abandonada, però tots dos cauen. Instintivament, Gally aconsegueix atrapar en Yugo i aterrar amb seguretat. Al terrat, contemplen Zalem mentre en Yugo parla del seu interès per la ciutat flotant. Gally fa conèixer el seu interès per ell, però l'obsessió d'en Yugo amb Zalem el encega.

Ido i Chiren surten a prendre una copa. En Chiren està obsessionat amb tornar a Zalem, i considera estar a Scrap Iron City i l'acceptació per part d'Ido de la seva sort a la vida com un residu. Ell l'adverteix que no s'impliqui amb The Factory, i diu que no es penedeix del que va passar a Zalem.

Aquella nit, la Gally es desperta quan Ido surt. Encuriosida, decideix seguir-la. En un altre lloc de Scrap Iron City, una dona solitària que torna a casa es troba amb els criminals Rasha i Grewcica. Abans que puguin fer-li res, apareix l'Ido i ataca en Rasha amb el seu martell de coet, tallant-li el braç esquerre, però rebent una punyalada a l'espatlla. Aleshores arriba Gally, matant Rasha donant-li un cop de puny. Grewcica, enfurismat per la mort de Rasha, aconsegueix desviar un dels atacs d'Ido. A continuació, lluita amb Gally, que li talla el braç dret amb una puntada abans de tirar-lo a les clavegueres. Sorpresa per les habilitats de Gally, l'Ido també nota la seva sed de sang i lamenta no poder acabar amb Grewcica.

Ido porta el cap de Rasha a The Factory per recollir la recompensa, explicant la naturalesa del seu treball com a caçador-guerrer. La Gally, adonant-se que alguna cosa s'ha despertat dins d'ella, decideix convertir-se també, però Ido no en tindrà res, així que fuig.

Després de segellar el seu tracte amb el sexe, Vector li diu a la Chiren que la seva part del negoci consisteix a millorar els gladiadors del coliseu. Poc després, un Grewcica danyat arriba a l'apartament de Chiren, demanant ajuda. La seva menció d'Ido i Gally crida l'atenció de Chiren.

L'endemà, l'Ido s'adona que la vida de Gally és seva, però es pregunta si el seu desig de seguir-lo com a caçador/guerrer és el resultat d'algun record residual. La Gally torna a The Factory i es registra com a caçadora-guerrera, però quan pregunta sobre Zalem, l'única resposta que rep és "sense comentaris". Mentrestant, Chiren comença a reconstruir i millorar en Grewcica per derrotar en Gally. Gally torna a casa d'Ido, on accepta la seva decisió de convertir-se en un caçador-guerrer. Aquella nit, es dirigeixen al Bar Kansas, mentre que en un altre lloc de Scrap Iron City, Yugo roba a un cyborg la seva columna vertebral.

Just quan arriben al Bar Kansas, la Gally i l'Ido s'enfronten a un Grewcica recentment reconstruït i millorat, que utilitza un tallador instal·lat a la punta dels seus dits per tallar a trossos un gos perdut que Gally va agafar. Sense l'ajuda dels altres caçadors-guerrers, Gally accepta el repte de Grewcica. Aleshores apareix Chiren, preguntant-se quin dels dos cyborgs prevaldrà.

L'escena canvia a l'abocador de Zalem, on la lluita de Gally i Grewcica és observada per Ido, Chiren i un caçador-guerrer sense nom (Gime). Grewcica té un avantatge inicial, però Gally és capaç d'esquivar els seus atacs posteriors. Utilitzant la seva velocitat superior i la seva capacitat per generar plasma, primer desactiva un, després els dos braços de Grewcica abans de tallar-lo en dos, matant-lo. Chiren reconeix histèricament la seva pèrdua, però jura venjança. Quan surten de l'abocador, la Gally assegura a l'Ido que seguirà sent Gally per molt que canviï.

==

Signe de llàgrimes (Tears Sign)

Mentre en Yugo i Tanji es preparen per sortir d'un carreró amb la columna vertebral de la seva víctima cyborg, Vector apareix i mata el cyborg per eliminar-lo com a testimoni, i després amonesta en Yugo per la seva negligència.

Al lloc d'en Yugo, Gally espera a Yugo amb els seus veïns, que es mostren escèptics sobre el seu pla per arribar a Zalem. Després de rebutjar l'oferta d'en Vector d'un paper en les seves operacions comercials, que inclouen el control dels recursos enviats a Zalem a través dels tubs de The Factory, en Yugo, embriagat, és abandonat per Vector, que s'adona de Gally. Al seu apartament, en Yugo parla del seu somni de Zalem amb Gally. Per ajudar-lo, s'embarca en una juerga de recompenses, guanyant bosses de fitxes de crèdit.

Més tard, un client que ha acceptat a Yugo la seva oferta per a un treball de lubricant es revela com un caçador-guerrer disfressat (Zapan) que s'adona que Yugo està a punt de paralitzar-lo per darrere. Tanji ataca en Zapan, que desvia el seu atac i el mata. En Yugo llança una ampolla de foc a Zapan, que l'engoleix en flames i li permet fugir, però Zapan sap que aviat hi haurà una recompensa per en Yugo.

Vector, que està amb Chiren a la seva oficina, rep una trucada d'en Yugo que l'informa de la situació i li diu a Yugo que porti les seves fitxes a la seva oficina. Després de la trucada, una notícia revela que Zahriki, el campió vigent del coliseu després de la desaparició de Grewcica, ha tornat a perdre. Vector li diu a la Chiren que serà hora de reconstruir Zahriki, però la Chiren es queixa que això és discutible, ja que tots els seus esforços semblen ser infructuosos. Aleshores, Vector nota un article de diari sobre Gally, reconeixent-la. La Chiren també la reconeix, i se sorprèn del pla d'en Vector de fer lluitar en Gally al coliseu per ell utilitzant en Yugo com a palanquejament. Li dóna a Chiren la tasca de rastrejar Gally amb la promesa d'enviar-la a Zalem si ho aconsegueix.

Fora de The Factory, Ido es sorprèn que Gally hagi cobrat catorze recompenses en set dies, ja que no es va convertir en una caçadora-guerrera pels diners. Mentre discuteixen com en Yugo i Gally se senten l'un per l'altre de camí a casa, descobreixen a partir d'una emissió d'actualització de recompenses que en Yugo ara és una recompensa. Gime també es mostra rebent la notícia. La Gally marxa a buscar en Yugo, sense trobar-lo al seu lloc. Chiren, que ha estat vigilant, la segueix.

A la mateixa fàbrica abandonada que va visitar amb Gally a Rusty Angel, Yugo descobreix que li falta 500.000 dels 10 milions de fitxes que necessita per comprar el pas a Zalem a Vector. Gally el troba aquí, després de la qual cosa discuteixen què farà en Yugo després. Es nega a renunciar al seu somni d'arribar a Zalem. La Gally confessa el seu amor per ell, però en Yugo ho rebutja. Desesperada per saber què sent per ella, Gally s'enfronta a ell. Yugo admet que ara són socis en el crim, i Gally el fa un petó.

Després, Gally li pregunta a Yugo sobre la cicatriu del seu canell dret. Mentre Chiren escolta la seva conversa, en Yugo revela la seva història personal sobre com la mà és un record del seu germà gran, un enginyer de The Factory que planejava volar a Zalem construint un dirigible. La seva dona, però, el va trair a The Factory i va ser assassinat per un caçador-guerrer (Gime) la nit que es va acabar l'aeronau. Gally revela que empatia amb la cunyada d'en Yugo i s'ofereix a ajudar en Yugo a arribar a Zalem. La discussió canvia alguna cosa dins de Chiren.

Després que la tempesta disminueixi, en Yugo surt cap a fora. En escoltar-lo cridar de sobte, la Gally surt corrent per trobar en Gime dempeus sobre Yugo, el braç dret del qual ha estat tallat. Ella ataca a Gime, que bloqueja el seu atac i reclama el seu dret a la recompensa en Yugo. També revela la seva gelosia per haver-lo guanyat en Gally amb totes les recompenses des de Grewcica. Adonant-se que la relació entre ella i en Yugo té més significat, en Gime la lluita amb una espasa de doble tall. Aconsegueix Gally en posició de donar un cop mortal, però ella bloqueja la seva fulla amb les mans mentre la carrega amb electricitat. Un llamp que se sent atret per la càrrega elèctrica colpeja Gime i l'incinera. Mentre Gally sosté un Yugo moribund i es pregunta com pot salvar-lo, apareix en Chiren.

Aleshores, la Gally va a l'Ido amb el cos i el cap d'en Yugo i li demana que salvi en Yugo. Després de trasplantar amb èxit el cap d'en Yugo a un cos cyborg, Ido revela que eludir el seu sistema de suport vital i connectar-lo al cap d'en Yugo va mantenir el seu cervell viu. Gally revela que Chiren va fer això, cosa que sorprèn a Ido.

De tornada a Vector's, Chiren li diu que Yugo va ser assassinat per un caçador-guerrer i que no pot trobar Gally. Quan està a punt de marxar, Vector li diu que ara l'enviarà a Zalem.

Mentre Yugo es troba a la taula d'operacions, escolta l'Ido dient a Gally que la idea de comprar un pas a Zalem és mentida i ningú ho sap millor que ell, essent un antic ciutadà de Zalem. Yugo es desperta cridant en negació i s'escapa de la clínica. En Gally corre a la seva persecució, mentre l'Ido veu la bossa de xips d'en Yugo i s'enfada.

Anant a l'oficina de Vector, l'Ido s'enfronta a Vector per mentir a Yugo. També descobreix el que queda de Chiren: òrgans i parts del cos en tubs de conservació. Vector revela que es tracta de complir una quota mensual que baixa de Zalem i prem un botó que revela Zahriki des de darrere d'una pantalla. Zahriki ataca a Ido, que esquiva l'atac i talla en Zahriki per la meitat amb el seu martell de coet, que vola a Vector i mata.

Molt per sobre de la ciutat, Yugo ha començat a caminar en un metro de Factory cap a Zalem. Aviat, un anell massiu de punxes arriba a córrer pel tub, obligant-lo a saltar per evitar-ho, però els seus peus es destrueixen en el procés. Gally arriba a la base del tub i es prepara per seguir en Yugo, que ha sobreviscut al primer anell que ha baixat, però ha perdut els peus.

Després de sortir més enllà dels núvols, en Yugo pot veure clarament Zalem. Gally, que l'ha aconseguit, li suplica que torni. En Yugo encara està decidit a arribar a Zalem, però Gally el convenç que poden trobar una manera de viure junts a Scrap Iron City. Un altre anell arriba precipitant pel tub i l'advertència de Gally arriba massa tard, ja que en Yugo és triturat per l'anell i llançat a l'aire. Saltant darrere d'ell, la Gally aconsegueix agafar el braç que li queda i utilitza el seu ganivet per assegurar-se al tub. No obstant això, les seves articulacions del colze no poden aguantar i es van soltar, però no abans que en Yugo pugui acomiadar-se, deixant en Gally al tub agafant el seu avantbraç.

A la posta de sol, Ido i Gally es troben a l'abocador de Zalem. Col·loquen l'avantbraç d'en Yugo i l'arracada de la Chiren en una cistella subjecta a un globus, i l'alliberen en direcció a Zalem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada