Bloc personal,

dilluns, 11 de juliol del 2022

Hierba (2017)

[353]

Valoració



Fitxa tècnica

  • Premis: Harvey Award, Krause Essay Prize, Cartoonist Studio Prize, Big Other Book Award, YALSA Book Award, Prix Bulles d'Humanité.

Keum Suk Gendry-Kim (guió, dibuix i tinta)
(Pul - Grass)

[ Còmic, novel·la gràfica, no ficció ] (ed. 2022)
Reservoir Books

16 capítols + intro + epíleg - 488 pàgines - 150 x 210 mm (35 mm de gruix)

Sinopsi

Whakoom:
Hierba (en la seva traducció a l’espanyol) és la història real d'una supervivent: Lee Ok-Sun, una jove coreana que durant la Guerra del Pacífic va ser explotada com a «dona de consol», l'eufemisme utilitzat per l'exèrcit imperial japonès per referir-se a les seves esclaves sexuals. A dia d'avui, aquell continua sent un dels capítols més foscos del segle XX.

Partint de les entrevistes que va mantenir amb Lee Ok-Sun en una residència de gent gran, l'autora ha narrat l'esdevenir de la seva infància en un ambient extremadament humil, venuda successivament a diverses famílies adoptives, fins que va arribar l'ocupació japonesa i el 1942 va ser traslladada per força a una base aèria a la Xina.”

Crítica

Una història que et trenca per dintre i unes il·lustracions molt pensades…

L’autora és sudcoreana i va acabar la carrera de Belles Arts a França (Estrasburg), lloc on es va establir i va començar a treballar professionalment durant disset anys. Aquest matís el faig, perquè n’esperava un manga amb el sentit de lectura invertit quan, en realitat, és una novel·la gràfica amb el sentit de lectura tradicional occidental. Amb tot, en algun lloc figura com a manga.

La història és demolidora, no només el relat de la protagonista, sinó també la feina d’investigació de l’autora.

La traducció a l’espanyol “només” ha tardat cinc anys en arribar, després de que la resta del món, especialment els nordamericans, s’hagin afartat de premiar-la.

Es narren a parts iguals les atrocitats de la majoria de les guerres per part dels invasors, en aquest cas de l’imposició de l’esclavitud sexual com una necessitat, el tràfic de persones, de l’extermini sistemàtic dels xinesos, de la prohibició del desenvolupament cultural coreà…

La casualitat ha fet que, un dels protagonistes indirectes de l’obra, Shinzo Abe, primer ministre japonès entre 2006 i 2007 i entre 2012 i 2020, hagi estat assassinat aquesta darrera setmana, fet que ha afavorit que, d’una manera o altra, descobrim la seva veritable personalitat, antecedents, de qui era net i de totes les ferides de guerra que es van quedar obertes perquè es va acordar amb els americans d’aquesta manera. I després ens queixem que aquí el franquisme no es va acabar de solucionar mai… massa bé estem aquí, comparat amb les aberracions que es van fer allà!

Excel·lent edició per part de Reservoir Books que, malgrat el bon gramatge del paper i el bon gruix que acaba agafant el volum (35 mm), amb la taca de tinta notable de les il·lustracions, transparenta en la majoria de pàgines.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada