Bloc personal,

dilluns, 9 d’agost del 2021

Dare mo shiranai (2004)
(Nobody Knows)

[1076]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Hirokazu Koreeda
Guió: Hirokazu Koreeda
Actors: Yûya Yagira, Ayu Kitaura, Hiei Kimura

[ Drama ] 2h 21min

Sinopsi

IMDb (8,1):
“En un petit apartament de Tòquio, Akira, de dotze anys, ha de tenir cura dels seus germans menors després que la mare els deixi i no mostri cap signe de retorn.”

Crítica

Dramàtica, però genial!

Ja l’havia vista fa alguns anys i ja aleshores em va semblar genial. No la recordava tant llarga, però. Ara, la història que explica, bé, la manera d’explicar-la, amb mirades, és brutal.

No recordava com acabava ni el gir bestial i macabre del final. “La gallina de piel”.

Resum (amb espòilers)

Una mare jove i els seus quatre fills es traslladen a un petit apartament a Tòquio. El propietari només coneix l'Akira, el més gran; ell i la seva mare Keiko introdueixen de contraban el noi i la nena més petits, Shigeru i Yuki, a l'apartament dins de les maletes. La germana gran, Kyōko, ve per separat en tren. Cadascun dels fills té pares diferents. La seva mare no els permet anar a l’escola ni ser vistos per altres, i només a Akira se’ls permet sortir.

Al cap d’uns mesos, Keiko li diu a Akira que té un nou nòvio i que després de casar-se, els fills poden portar una vida normal, però Akira sembla dubtosa. Sense previ avís, Keiko surt de casa i està fora durant mesos, deixant només una petita quantitat de diners per als nens. Akira es veu obligada a fer-se càrrec del pagament del lloguer i altres despeses i de la cura dels seus germans menors. Quan es queden sense diners, Akira va a veure diversos homes que poden ser el pare biològic de Yuki i els demana diners.

Finalment, Keiko torna, portant regals a tots els nens, però aviat se’n va de nou. Tot i que promet que tornarà a temps per Nadal, incompleix aquesta promesa i la temporada canvia a l'Any Nou i després a la primavera sense que ella torni, obligant a Akira i Kyōko a fer el paper de pares subrogats. Akira aviat troba proves que ja s’ha casat i les ha deixat per sempre, tot i que no ho explica als seus germans. Una vegada que es queden sense diners, no poden pagar el lloguer per més temps i subsisteixen amb menjar econòmic a la botiga de conveniència. L’aniversari de la Yuki, demana sortir a esperar la seva mare a l’estació de tren. Els germans gaudeixen d’un dia junts i, tot i que la seva mare no torna, Akira li promet a Yuki que un dia la portarà al monorail de Tòquio per veure com els avions s’enlairen a l’aeroport de Haneda.

Akira es fa amic de dos nois de la seva edat en una sala de jocs que comencen a freqüentar l'apartament de la família, jugant a jocs i allotjaments, i comença a descuidar els seus germans. L'apartament està en mal estat sense que ningú faci neteja ni mantingui el ritme d'altres tasques. Quan Akira i els dos nois van a la botiga de conveniència un dia, l’atreveixen a robar. Akira es nega i els dos nois el deixen. Diversos mesos després, quan els dos han entrat a l'escola secundària, Akira passa per la seva escola i els convida a jugar, però es neguen, i Akira els escolta dient que la seva casa fa olor de brossa. En un gest de disculpa, Akira porta els seus germans a un parc proper per jugar i els compra dolços i joguines a la botiga de conveniència. Comencen un jardí a la galeria de l’apartament, plantant llavors de flors silvestres dins de tasses de fideus instantanis.

Finalment, l’electricitat, el gas i l’aigua de l’apartament estan apagats. Els nens comencen a utilitzar el vàter del parc públic per rentar-se i l’aixeta que hi ha per buscar l’aigua. En una d’aquestes visites, Shigeru inicia una conversa amb Saki, un estudiant de secundària que està tallant classes, que es converteix en una amistat entre ella i els seus germans, i ella comença a visitar-los i ajudar a Akira i Kyoko a cuidar la família. Tanmateix, quan intenta ajudar a Akira a sortir de les dificultats financeres oferint-li els diners obtinguts mitjançant l'enjo kōsai, Akira ho rebutja i fuig.

Quan s’acosta l’estiu, els nens tenen pocs diners i es cansen. L'Akira surt un dia a veure el partit de beisbol d'un institut de secundària. L’entrenador de l’equip el detecta i, en breu, un jugador, li demana que se substitueixi. Akira s’uneix al joc i li agrada jugar a beisbol. Mentre està fora, Yuki cau d'un tamboret mentre intenta buscar alguna cosa i mor. Akira torna a buscar a Saki, finalment accepta la seva oferta de suport econòmic i compren tantes caixes com poden trobar dels dolços de xocolata preferits de Yuki, que dipositen amb el cos mort de Yuki en una maleta. Amb l’ajut de Saki, Akira porta la maleta a un camp proper a la pista de l’aeroport de Haneda. Seuen i veuen com entren avions i després ell i Saki caven una tomba i enterren la maleta. Després tornen a l'apartament i la pel·lícula acaba amb Akira, Kyōko, Shigeru i Saki encara junts, caminant cap a casa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada