Bloc personal,

dilluns, 2 d’agost del 2021

Seishun Buta Yarō wa Bunny Girl-senpai no Yume wo Minai (2018) S01
(Rascal Does Not Dream of Bunny Girl Senpai)

[151]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Sôichi Masui
Guió: Kamoshida Hajime (novel·la), Masahiro Yokotani
Veus de doblatge: Kaito Ishikawa,Asami Seto, Yurika Kubo

[ Animació, drama, fantasia ] 13 capítols de 25 min

Sinopsi

IMDb (8,2):
“La vida aparentment normal de Sakuta Azusagawa, un estudiant de secundària, canvia dràsticament quan es troba amb una conilleta salvatge que sembla invisible per als altres.”

Crítica

Tot i que al principi semblava una altra cosa, al final m’ha agradat força!

Ja traduir i fer intel·ligible el títol es fa complicat… Vindria a ser El porc adolescent no somia fer-s’ho amb la conilleta més gran que ell, a mode de doble negació per fer una afirmació…

Pel mateix títol i pel pòster podria semblar que és la vida d’aquesta “conilleta”, però en realitat només és un personatge més o menys secundari per fer el click-bait; el protagonista és un noi (un porc, perquè té pensaments luxuriosos constantment… com tots els adolescents). El problema és aquesta mania de posar títols tan llargs, suposadament descriptius, que el fan és enredar encara més la troca. Hi ha un subtítol de la sèrie que podria donar més pistes: “Síndrome de pubertat: experiències anormals durant l’adolescència per sensibilitat i inestabilitat” (Puberty syndrome: Abnormal experiences during adolescence due to sensitivity and instability).

És l’excusa que aconsegueix homogenitzar la història, que tracta de fenòmens “màgics” –convenientment encaixats amb calçador– per fer-los passar per fenòmens científics com el gat de Schrödinger, la teoria de cordes, la física quàntica, “el dia de la marmota” i altres paradoxes de renom, en una comèdia romàntica en etapa escolar d’un noi i un ventall de noies amb les que acaba relacionant-se.

Hi ha novel·la lleugera (2014, 11 volums), manga (2015, 5 volums), la sèrie que ens ocupa (només una temporada) i pel·lícula. Següent pas: veure la pel·lícula, que és continuació dels 13 capítols de la sèrie.




Resum (amb espòilers)

La vida de Sakuta Azusagawa dona un gir inesperat quan es troba amb l’actriu adolescent Mai Sakurajima, vestida de conilleta, passejant per una biblioteca i sense que ningú la noti. Mai està intrigada en què Sakuta és l’única que la pot veure, ja que altres persones no la poden veure, fins i tot quan es vesteix amb normalitat o intenta mantenir-se allunyat de la vida de les celebritats. Anomenant aquest fenomen "síndrome de l'adolescència", Sakuta decideix resoldre aquest misteri, alhora que continua apropant-se a Mai i coneixent altres noies que pateixen "síndrome de l'adolescència".

Cap. 1: El 29 de maig, Sakuta Azusagawa es desperta d’un somni nebulós i troba un diari que descriu com, el 6 de maig, va conèixer a un sènior de l’escola amb una disfressa de conilleta a la biblioteca pública. El seu nom, però, ha estat esborrat de la revista. Mai Sakurajima, una famosa adolescent, havia anat aquell dia a la biblioteca Fujisawa per comprovar si la gent allà encara la podia veure. Mentre estava de pausa, entra a l’escola, però va ser a mitges després que els estudiants ja hagin format els seus cercles socials. Per mantenir l’statu quo, ningú no s’ha fet amic d’ella i la seva existència continua sent ignorada. Tot i això, darrerament s’ha adonat a través d’experiments que, a part de l’escola, hi havia altres àrees en què les persones també no han pogut reconèixer la seva existència. Aquestes zones continuen creixent i esdevenen incòmodes. Creient que té el síndrome de l’adolescència, una llegenda urbana sobre poders especials que va afectar la seva germana en el passat, Sakuta intenta ajudar a esbrinar què passava per evitar que desaparegués completament.

Cap. 2: Rio Futaba explica la seva comprensió del "síndrome de l'adolescència" mitjançant la mecànica quàntica i el gat de Schrödinger. Sakuta continua discutint amb Mai sobre la seva situació. Sakuta revela que coneix el conflicte de Mai amb el seu gerent (també la seva mare) de Nanjo, amb el cost d'oferir la foto de les seves cicatrius. Mai es posa en contacte amb Fumika, demanant a aquesta última que no faci pública la foto de Sakuta, amb el cost d’oferir-li una entrevista exclusiva sobre la seva decisió de tornar a l’entreteniment, no a través de la seva mare. Mai, després, fa una cita amb la Sakuta per sortir amb ella, però negar-ho és una cita. Abans que comenci, Sakuta es veu involucrada en un malentès amb una noia sobre un nen perdut en què els dos es donen una puntada de peu a les natges, endarrerint la seva arribada. Quan surten junts, Mai també fa una cita per reunir-se amb la seva mare, per informar-la de la seva decisió. Tanmateix, fins i tot la seva mare no la pot veure, ni tan sols la recorda. Aleshores, la Sakuta decideix portar Mai a viatjar més lluny per esbrinar si hi ha algú més que pugui veure-la i recordar-la, però en va. A la nit, han de descansar a la mateixa habitació de l’hotel. Quan Mai s’està banyant, Sakuta contacta amb Yuma i Rio, i troba que encara se’n recordaven de Mai. Després, Sakuta i Mai dormen al mateix llit i discuteixen si Sakuta també l’oblidaria. Mai proposa un petó amb Sakuta, que es mostra al començament de l'episodi 1, però Sakuta decideix no fer-ho.

Cap. 3: L'endemà al matí, Sakuta revela que no havia dormit tota la nit. A l’escola, descobreix que els seus companys, inclosos Yuma i Tomoe, la noia amb qui s’havia trobat abans de la seva «cita», s’han oblidat de Mai. Rio proposa l’ambient de l’escola i el fet de dormir va fer que els estudiants ja no la recordessin; com el gat de Schrödinger, la seva existència no pot ser confirmada per aquells que es neguen a reconèixer-la. Com a tal, Sakuta intenta mantenir-se despert a mesura que s’acosten els exàmens intermedis. Mentre estudiava amb Mai, ella l’indueix a dormir amb pastilles i li acomiada. El dia de l'examen, Sakuta s'ha oblidat d'ella fins que els seus records tornen a veure un kanji que havien estudiat junts, cosa que el va provocar a córrer fora de la seva aula. Davant de l’escola, li confessa el seu amor. Ara reconeixible pels seus companys de classe, Mai anuncia la veritat sobre la síndrome de Sakuta.

Cap. 4: El 27 de juny, Sakuta continua el dia menjant amb Mai, que accepta els seus sentiments per ella, i es troba amb Tomoe que li demana Maezawa, membre del club de bàsquet. No obstant això, el 27 de juny comença a repetir-se mentre Sakuta es troba atrapat en un bucle temporal, que Rio atribueix al fenomen del dimoni de Laplace. Per sortir del bucle, ella li suggereix que intenti trobar qui no es comporta igual que el dia que repeteix, que el condueix a Tomoe. Mentre s’amagava en un escriptori, Tomoe explica que la seva millor amiga va enamorar-se de Maezawa, d’aquí la seva reticència. Sakuta i Tomoe finalment es cauen l'una sobre l'altra, enfadant a Maezawa i Mai quan els veuen. El bucle finalment acaba, però Mai no apareix a l’escola l’endemà. Més tard, Tomoe proposa que ella i Sakuta entrin en una falsa relació fins al començament de les vacances estivals. Sakuta està d'acord després de veure l'angoixa de Tomoe en pensar que perdria els seus amics i ho comparà amb el que sentia la seva germana, Kaede, quan li va passar un fet similar. Més tard, aquella nit, mentre Sakuta intenta esbrinar com explicar la situació a Mai, Mai arriba sorprenentment al seu apartament i li pregunta per què encara no havia vingut a explicar-se sobre Tomoe.

Cap. 5: Ara, pseudo-data de Sakuta, la reputació de Tomoe comença a trontollar a mesura que surten els rumors de la seva promiscuïtat. No obstant això, els dos van en dates. A l'estació de tren, Maezawa burla la parella i incita a Sakuta a lluitar contra ell, tot i que Sakuta el derrota finalment. Quan surten de l'escena, Sakuta assegura a Tomoe que seguiran sent amics en acabar la seva relació.

Cap. 6: El 18 de juliol, el dia abans de les vacances d’estiu, Sakuta i Tomoe acorden interrompre la seva relació “romàntica” després d’una cita a la platja. No obstant això, a Sakuta se li tira un altre bucle temporal que es repeteix el 18 de juliol diverses vegades; a diferència del primer bucle, Tomoe desconeix el cicle. Després d’una conversa amb Rio, s’adona que Tomoe havia mentit sobre els seus sentiments. En lloc de la platja, Sakuta la porta a Enoshima i s'enfronta a ella, on admet que s'ha enamorat d'ell, però ell la rebutja dient-li que no sent res per ella ja que està enamorat de Mai. L'endemà, és el 27 de juny, ja que es repeteixen els esdeveniments de l'episodi 4, tot i que Mai fa un petó a Sakuta a la galta. Quan se’n van a casa, els dos es troben amb un estudiant de batxillerat anomenat Shoko Makinohara que protegeix un gat abandonat de la pluja, un doppelgänger amb el mateix nom que una altra noia de qui Sakuta s’havia enamorat quan era més petit. Tanmateix, la curiositat és que el Shoko que havia conegut Sakuta era més gran que aquesta noia; havia estat a l'institut durant el temps que Sakuta estava a l'escola secundària.

Cap. 7: Shoko comença a visitar regularment la casa de la Sakuta per tenir cura d’un gatet perdut que va trobar. Durant un viatge a la biblioteca, Sakuta parla amb Rio sobre Shoko quan es nota que té els cabells enlaire i que no té les ulleres. Després de reunir-se amb Mai, la parella detecta Rio entrant en un cafè d'Internet; quan Sakuta intenta trucar-la per trobar-la a l’edifici, veu un segon Rio al cafè. Aquest últim se'n va a casa amb ell, on suggereix que la duplicació és el resultat de dues personalitats que es mouen per teleportació quàntica. L’altra Rio també coincideix amb la idea, però creu que sap per què va passar. Durant una conversa amb Saki, Sakuta s'assabenta que Rio ha publicat fotos arriscades d'ella mateixa a les xarxes socials.

Cap. 8: Rio explica que ha lluitat amb la seva confiança sobre el seu cos; mentre una part d'ella gaudeix de l'atenció, a l'altra no li agrada que la seva aparença en sigui la causa, cosa que fa que la primera es manifesti com el seu clon. Adonar-se de l’altre Rio publicava les imatges en línia; a l’estació de tren, rep un missatge amenaçador d’un usuari desconegut i li demana a la Sakuta que marxi a casa amb ella. Aquella nit, Sakuta convenç a Yuma perquè els visiti i els tres juguen amb focs artificials a la platja abans de fer plans per visitar el festival de focs artificials. L'endemà, el Rio a casa de Sakuta fuig, obligant-lo a buscar-la sota la pluja; la troba a l’escola, però s’ensorra per un refredat. A l’hospital, Sakuta tranquil·litza Rio sobre ser ella mateixa. Més tard es diu a l'altre jo i li demana anar al festival, unint-los.

Cap. 9: El nou període escolar ha començat, tot i que a Sakuta, a la qual se li ha prohibit la cita pública amb Mai a causa de les polítiques de la seva agència, no la pot trobar. En veure-la al carrer, descobreix que ha intercanviat cossos amb Nodoka Toyohama, un ídol i la germanastra més petita de Mai. Mentre els dos intenten adaptar-se a les seves noves vides, Sakuta s’assabenta que els germans s’enganyen mútuament a causa de les expectatives que els seus respectius pares els han cobrat, amb Nodoka especialment resentida per haver de viure a l’ombra de la seva germana gran. Durant una sessió de vídeo, Nodoka es col·lapsa perquè el que normalment és un acte rutinari per a Mai resulta ser massa aclaparador per a ella. Mai més tard li dóna a Sakuta la clau de casa seva i li ordena que no obri un gabinet determinat. A casa de Mai, Sakuta comenta l’esforç de Nodoka i, mentre ella es banya, s’acosta al gabinet.

Cap. 10: Sakuta troba una llauna al gabinet. Quan torna a casa, Kaede el saluda amb el seu uniforme escolar, mentre que Mai li dóna entrades per al proper concert del grup ídol de Nodoka. Tot i que Mai sobresurt en l’actuació, Nodoka es desconcerta quan observa la seva mare lloant Mai. A la platja, Nodoka intenta sortir al mar abans que Sakuta s'aturi i li diu que Mai l'estima. Quan demana una explicació, Sakuta li dóna la llauna, revelant cartes que va escriure a Mai quan eren més joves; Mai explica que les va llegir i les va guardar per motivar-la a través de l’estrès del seu treball. Afegeix que la mare de Nodoka està preocupada per la seva felicitat mentre intenta complir les expectatives, incitant-la a perseguir els seus propis objectius. Mentre s’abracen, els dos tornen al seu jo original. Rio proposa que el fenomen és una variació del teleportació quàntic de Nodoka que vol ser com la seva germana gran i possiblement la gelosia de Mai per ella. En una escena de crèdits posteriors, Nodoka s'instal·la amb Mai després d'una discussió amb la seva mare, mentre que la relació de Mai amb Sakuta es fa pública.

Cap. 11: En una roda de premsa, Mai explica el paper de Sakuta en la seva vida i influeix en la seva decisió de tornar a actuar. Inspirat, Kaede decideix organitzar una llista d’objectius que inclou respondre el telèfon, sortir al carrer i anar a l’escola. Sakuta rep una carta del Shoko del seu passat. Amb l’ajuda de Sakuta, Kaede comença a assolir cadascun dels seus objectius i, finalment, va al parc i la platja. Mentre juga a la platja, es topa amb Kotomi Kano, la seva amiga de la infància, però no en té records. Sakuta revela que Kaede ha perdut els seus records.

Cap. 12: Sakuta explica l'estat de Kaede a Mai i Nodoka: a causa del ciberassetjament, Kaede va començar a experimentar amnèsia dissociativa. Preocupada per ella, la seva mare va patir un trencament mental i Sakuta va rebre les cicatrius al pit. Quan va llegir una nota d’un llibre que havia prestat a Kotomi, Kaede s’enfonsa quan els seus records passats comencen a tornar lentament, tot i que corre el risc d’oblidar la seva vida actual. Els germans Azusagawa intenten anar a l’escola de Kaede, però el trauma torna quan Kaede detecta altres estudiants. En lloc d’això, els dos visiten un zoo per animar-la abans de tornar a l’escola ara buida a la nit. Sense ningú al voltant, Kaede es consola amb el viatge i proclama que està preparada per tornar a assistir a l’escola. Al matí següent, però, el vell jo de Kaede ha tornat al preu dels seus recents records.

Cap. 13: Mentre visita a Kaede a l’hospital, Sakuta llença les llàgrimes i lamenta la seva incapacitat per salvar la vida anterior, provocant la reobertura de les seves cicatrius. Un Shoko més gran, a qui havia conegut quan era més jove, tracta les seves ferides. Mentre es banya, llegeix entrades del diari de Kaede que va començar a escriure poc després de la pèrdua de memòria inicial; esperant que recuperés els seus vells records i que Sakuta respongués negativament, Kaede va crear la seva llista d'objectius per proporcionar-li records feliços una vegada que va tornar al seu passat. L'endemà, Sakuta detecta una nota deixada per Shoko abans de descobrir que les dues versions d'ella han desaparegut completament; Rio suggereix que Shoko era una il·lusió creada per Sakuta. En tornar a casa, Mai llegeix la nota i s’enfonsa, cosa que fa que Sakuta la segueixi fins al seu lloc de rodatge. En una cita improvisada, Mai es disculpa per no haver estat allà per ajudar-lo a superar la seva crisi, a la qual cosa respon que simplement està content de tenir-la al seu costat. En una escena post-crèdit, Sakuta i Kaede fan les maletes a l'hospital quan ell li dóna les gràcies i ella manifesta el seu interès per anar a l'escola, sabent que ja no està sola.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada