Bloc personal,

dimecres, 6 de setembre del 2023

Bungo Stray Dogs (2016) S01

[403]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Takuya Igarashi
Guió: Yōji Enokido (manga: Kafka Asagiri, Sango Harukawa)
Música: Taku Iwasaki
Estudi: Bones
Veus de doblatge: Mamoru Miyano, Yūto Uemura, Yoshimasa Hosoya
Emissió: 07/04/16 - 13/06/16
Títol original: 文豪ストレイドッグス

[ Animació, acció, comèdia, misteri, sobrenatural ] 12 capítols de 22 min.
Wikipedia   |   MyAnimeList

Sinopsi

IMDb (7,8):
“El Nakajima Atsushi ha estat expulsat del seu orfenat i ara no té on anar ni menjar. Mentre es troba al costat d'un riu, a punt de morir de fam, rescata un home que intenta suïcidar-se capritxosament. Aquest home és el Dazai Osamu; ell i el seu company, el Kunikida, són membres d'una agència de detectius molt especial. Tenen poders sobrenaturals i tracten casos massa perillosos per a la policia o l’exèrcit. Estan localitzant un tigre que ha aparegut a la zona recentment, quan l’Atsushi va arribar a la zona. El tigre sembla tenir una connexió amb l’Atsushi i, quan el cas es resolgui, està clar que el futur de l’Atsushi implicarà molt més el Dazai i la resta dels detectius.”

Crítica

El precedent de Jujutsu Kaisen i Chainwaw Man?

Basada en un manga seinen escrit per Kafka Asagiri i il·lustrat per Sango Harukawa actualment en publicació des de 2012 amb un total de 23 volums a dia d’avui. L’adaptació a anime ha donat lloc a cinc temporades (l’última, actualment en emissió), una pel·lícula d‘animació (2018), un live-action (2022) i algun spin-off.

Se la pot trobar pels noms Bungo Stray Dogs, Bungō Stray Dogs, Bungou Stray Dogs, Bungō Sutorei Doggusu, Literary Stray Dogs o BSD. Aquest estrany títol vol dir, si fa no fa, Gossos petaners (o de carrer) literaris… difícil traducció on només Bungō està en japonès i manté Stray Dogs en anglès.

Les dues primeres temporades són dues parts d’una mateixa història. Imagino que la quarta i la cinquena, per temps d’emissió, també.




Resum (amb espòilers)

La història explicada al manga se centra en un jove adult anomenat Atsushi Nakajima. Després de ser expulsat del seu orfenat, Atsushi atura el suïcidi d'un detectiu anomenat Osamu Dazai creient que s'estava ofegant al riu. Durant les seves interaccions amb Dazai, Atsushi descobreix que està dotat d'una habilitat sobrenatural capaç de transformar-lo en un tigre blanc berserker a la llum de la lluna; això va fer que l'orfenat el torturés i el expulsés en el passat. En Dazai el recluta a l'Agència i allí coneix molts altres usuaris d'habilitats mentre aborden diversos casos i esdeveniments que tenen lloc a la ciutat de Yokohama, un lloc ple d'individus amb habilitats sobrenaturals. Atsushi es converteix en l'objectiu del membre de Port Mafia Ryūnosuke Akutagawa, ja que hi ha una recompensa al seu cap al mercat negre.

Durant les lluites d'Atsushi contra la màfia, també coneix Francis Scott Key Fitzgerald, el líder de la Fellowship of the Guild que li va posar la recompensa al cap. Fitzgerald revela que hi ha un llibre sobrenatural capaç de canviar la realitat relacionat amb el tigre d'Atsushi, per tant, posar una recompensa al mercat negre. Fitzgerald ignora qualsevol dany superficial que el Gremi pugui causar a Yokohama a canvi del llibre, fent que una aeronau anomenada "Moby Dick" destrueixi la ciutat. No obstant això, gairebé és assassinat per Atsushi i Akutagawa un cop unint forces mentre l'antic membre de la màfia Kyoka Izumi atura Moby Dick.

Un altre home conegut com Fiódor Dostoievski apareix desitjant obtenir el llibre per esborrar totes les persones dotades. Ell estableix un enfrontament fatal entre els detectius i la màfia, però el veritable líder darrere d'aquesta organització, Natsume Soseki, atura la baralla. Mentre l'Atsushi i l'Akutagawa arraconen l'origen del virus, Dazai aconsegueix arrestar Dostoievski amb l'ajuda de Fitzgerald. No obstant això, més tard es revela que Dostoievski va orquestrar el seu propi empresonament per dirigir els seus seguidors.

Les pàgines del llibre són posteriorment trobades pel grup de Dostoievski, The Decay of Angels, que utilitza els seus poders per enquadrar l'Agència en un cas d'assassinat. Dazai és empresonat al costat de Dostoievski i el govern envia les seves forces militars conegudes com els gossos de caça per executar els membres de l'Agència. Mentre l'Agència s'enfronta a la derrota, formen una aliança amb Fitzgerald i la màfia a canvi d'un dels seus seguidors. A través de les múltiples baralles, es revela que hi ha una altra persona per sobre de Dostoievski i aquesta persona ha de ser aturada. Durant una trobada amb un dels aliats de Fiodor, Sigma, Atsushi descobreix que el líder de Decay of Angels és una persona amb el nom en clau Kamui. Llavors Ranpo Edogawa aconsegueix reunir l'Agència i demostrar la seva innocència davant la llei. Després d'això, utilitza les seves habilitats per determinar la identitat de Kamui: Ōchi Fukuchi, el líder dels gossos de caça. En ser trobat, en Fukuchi intenta matar en Ranpo però l'Atsushi l'atura. Després d'haver-se adonat que l'Atsushi no seria capaç d'enfrontar-se a Fukuchi sol, Dazai havia demanat a Akutagawa que l'ajudés. No obstant això, tant Atsushi com Akutagawa són derrotats pel seu enemic i aquest últim es sacrifica en els seus últims moments per deixar escapar a Atsushi. Després de la batalla amb Kamui, comença la següent etapa del pla Decay of the Angel: convertir la gent en vampirs i, finalment, controlar la humanitat. Les Nacions Unides decideixen llançar One Order, una arma d'habilitat que pot ajudar a suprimir la infecció dels vampirs. Coneixent la identitat de Kamui, l'Agència de Detectius Armats també planeja el seu moviment per recuperar l'arma.

En la primera temporada de l’anime, durant setmanes, l'orfenat d'Atsushi Nakajima està plagat per un tigre místic que només ell sembla desconèixer. Se sospita que està darrere dels estranys incidents, el jove de 18 anys és expulsat bruscament de l'orfenat i es deixa famolenc, sense llar i passejant per la ciutat.

Mentre mor de fam a la vora d'un riu, Atsushi salva de l'ofegament a un home força excèntric anomenat Osamu Dazai. Entusiasta del suïcidi capritxós i detectiu sobrenatural, Dazai ha estat investigant el mateix tigre que ha estat terroritzant el nen. Juntament amb el company de Dazai, Doppo Kunikida, resolen el misteri, però la seva resolució deixa a l'Atsushi en una situació difícil. A mesura que succeeixen diversos esdeveniments estranys, l'Atsushi es veu obligat a unir-se a la seva empresa d'investigadors sobrenaturals, assumint casos inusuals que la policia no pot gestionar, juntament amb els seus nombrosos enigmàtics companys de feina.

==

1.- La fortuna és impredictible i mutable. Nakajima Atsushi, un orfe de fam i sense sostre, es troba amb un home que flota al riu i sembla que s'està ofegant. Atsushi es submergeix i rescata l'home, que pren consciència i es presenta com el maníac suïcida, Osamu Dazai. El company de Dazai, Doppo Kunikida, li crida a Dazai des de l'altra banda del riu i acaba oferint a l'Atsushi un àpat de chazuke a una casa de te. Atsushi descobreix que Kunikida i Dazai treballen per a l'Agència de Detectius Armats, una organització d'individus que posseeixen habilitats sobrenaturals. Dazai i Kunikida expliquen que estan buscant un tigre que ha estat arrasant magatzems i bestiar. Atsushi afirma que el tigre l'havia seguit durant tot el seu viatge, i acaba fent-se passar per l'esquer per ajudar els dos agents a capturar-lo. En Dazai li deixa una nota a la Kunikida i porta l'Atsushi a un magatzem. Atsushi explica com va ser expulsat de l'orfenat per estalviar diners, perquè el tigre havia causat molts danys a l'orfenat econòmicament pobre. Dazai conclou que Atsushi és el tigre, o més aviat que té un poder sobrenatural per transformar-se en el tigre sota la llum de la lluna. Es revela la lluna plena i l'Atsushi es transforma i ataca a Dazai, que revela la seva habilitat especial: "Ja no és humà", que atura totes les altres habilitats quan toca una persona. És capaç de sotmetre a Atsushi. Poc després, Kunikida arriba al lloc dels fets amb tres agents més. Dazai decideix fer de l'Atsushi un membre de l'Agència de Detectius Armats.

2.- Una certa bomba. Atsushi es desperta en un dormitori propietat de l'Agència de Detectius Armats. Rep una trucada de Dazai, que afirma que hi ha una emergència. Atsushi allibera en Dazai d'un intent de suïcidi en un barril i decideix buscar una feina diferent fora de l'agència. En Dazai s'ofereix a ajudar-lo i la parella finalment es topa amb Kunikida, que els precipita a una escena d'emergència real. Un home havia pres un ostatge i amenaçava amb volar l'edifici. Dazai i Kunikida juguen a les tisores de paper de roca per determinar qui seria qui distreu el criminal; Kunikida perd les tisores de paper de pedra i intenta negociar amb l'home, però se li ordena que es posin de quatre potes sobre la taula i no pot fer res més. L'Atsushi es disfressa de noi de diari i distreu amb èxit l'home de la bomba, donant-li temps suficient a Dazai per sotmetre l'home. L'home encara prem el detonador i la bomba comença el compte enrere. Desesperat, Atsushi es llança per sobre de la bomba per intentar protegir els altres. La bomba no explota; tota l'escena es va configurar com una prova per veure si Atsushi era el tipus de persona adequat per unir-se a l'Agència de Detectius Armats. El president de l'Agència deixa la decisió a Dazai, que considera que Atsushi és digne de ser membre de l'agència.

3.- Yokohama Gangster Paradise. Higuchi Ichuyou demana ajuda a l'agència per fer front a alguns contrabandistes. Kunikida adverteix a l'Atsushi sobre algú anomenat Akutagawa, membre de Port Mafia. Higuchi es revela com a membre de Port Mafia i ataca la Naomi. Junichirō reacciona amb la seva habilitat "Light Snow", però és derrotat quan apareix Akutagawa. Atsushi es transforma en el tigre i tots dos lluiten fins que apareix Dazai i cancel·la ambdós poders amb "No Longer Human" revelant que va veure a través de l'acte d'Higuchi. Akutagawa revela que Dazai solia ser membre de Port Mafia.

4.- La tragèdia del fatalista. Després de la trobada amb l'Akutagawa i l'Higuchi, l'Atsushi es desperta a la clínica de l'Agència on es mostra que Tanizaki és curat pel seu metge, Yosano Akiko, utilitzant mètodes poc ortodoxos. Kunikida adverteix a Atsushi que l'esquadra de guerrilles de la Màfia del Port podria entrar a l'Agència i suggereix fer alguna cosa abans que les coses acabin de mala manera mentre Higuchi demana als membres de l'Esquadra de Llangardaixos Negres (que està format per Tachihara, Hirotsu i Gin) infiltrar-se a l'Agència. L'Atsushi torna a l'Agència després d'una trucada telefònica només per veure l'Agència amagada i puja les escales en pànic, només per revelar que els membres tenen avantatge contra l'equip al qual l'Atsushi gairebé plora, pensant que els va perdre.

5.- Assassinat al carrer D. L'Atsushi té l'encàrrec d'ajudar en Ranpo, un dels detectius més intel·ligents de l'Agència, en un cas d'assassinat en un terraplè que gira al voltant d'una dona policia morta i on també es troben amb Dazai. Utilitzant la seva habilitat especial anomenada "Super Deduction", Ranpo revela que no va ser assassinada per la màfia i que és més aviat un crim imitador comès per un agent de policia a l'escena. El final de l'episodi marca la història de com l'assassí va ser subornat per un membre corrupte de la dieta per matar la dona policia i com Ranpo va resoldre el cas amb la seva intel·ligència pura juntament amb unes ulleres que indica que no té una habilitat sobrenatural.

6.- El missatger Azure. Un episodi procedent de la primera novel·la lleugera: l'examen d'ingrés de Dazai Osamu que gira al voltant d'una sèrie de casos que involucren al Rei Blau on les víctimes habituals són turistes que prenen un taxi específic i que mai més seran vists pel públic. Rokuzou, un pirata informàtic orfe que està ajudant a Kunikida, valida una propina, i Kunikida, arrossegant a Atsushi i Dazai en aquest cas, van al lloc on es troben les víctimes. Allà, són capaços de salvar una de les víctimes, Sasaki Nobuko de gairebé ofegar-se en un dipòsit d'aigua. No obstant això, no poden salvar els altres tancats dins d'una cambra de gas, a causa del risc d'enverinar-se ells mateixos. Kunikida descobreix que el taxista ha estat un acompanyant i aconsegueixen lliurar-lo a la policia.

7.- Amor per la malaltia anomenada ideals. Després de rebre una notificació sobre la col·locació d'una bomba, en Kunikida, en Dazai i en Atsushi van marxar a localitzar-la. Reben ajuda de Rokuzou, Ranpo i el president per trobar la ubicació, però un home que té el poder dels números i la seva parella els interromp per aturar l'explosió de la bomba. Tanmateix, l'associació de Kunikida i Dazai demostra ser superior i són capaços d'aturar l'explosió. Més tard, quan Kunikida va a les tombes de les persones que van morir, Sasaki també la visita, afirmant que la seva antiga parella també era un home d'ideals, però es van separar perquè ell va morir. En Dazai truca a Kunikida a un lloc on afirma que hi ha un altre cervell darrere dels crims. En Dazai esmenta que ha atret el cervell per correu electrònic, només per veure entrar en Rokuzou. No obstant això, ràpidament s'aclareix que en Rokuzou és allà només perquè va piratejar els correus, i el veritable cervell entra poc després. Rokuzou empènyer Kinukida fora del camí per salvar-lo de les bales del cervell, però se li dispara. El cervell abaixa la seva arma, afirmant que Dazai no pot disparar-li ara, ja que això seria utilitzar una força excessiva, en resposta, lliura l'arma a en Rokuzou, que li dispara per venjar la mort del seu pare.

8.- Ensenyar-los a matar; després morir. Un dia normal comença a l'Agència quan l'Atsushi pregunta on va anar en Dazai, sense saber que va ser segrestat pel nou assassí de la màfia, Izumi Kyouka. Aleshores, Atsushi és arrossegat al viatge de compres d'en Yosano, que acaba amb tots dos a bord d'un tren, amb el metge fascinat per la seva capacitat regenerativa després de l'incident en Rashomon que es mossegués la cama només perquè succeís una explosió, que Kaiji Motojirou orquestra. Mentre la Yosano lluita amb el bombarder, l'Atsushi es troba amb la Kyouka amb la seva aterridora habilitat anomenada "Demon Snow" que li permet controlar un fantasma a través d'un destinatari del seu telèfon. En resum, l'Atsushi va guanyar només per descobrir que en Kyouka és un terrorista suïcida i ràpidament salta del tren, només perquè ell va arrencar l'armilla de la bomba i al final salvar la noia mentre Yosano venç en Kaiji i fins i tot el "curava

9.- La bellesa és quieta com una estàtua de pedra. Ara que Kyouka ha estat salvat per l'Agència, Kunikida li recorda a l'Atsushi que la noia ha matat 35 persones i que actualment està sent buscada pel govern. No obstant això, l'Atsushi encara tracta a Kyouka a molts llocs on vol anar i fins i tot li guanya una joguina de conill. Un cop han acabat, en Kyouka es dirigeix immediatament a la comissaria de policia amb gran reticència d'Atsushi, però abans que pogués respondre, Akutagawa l'apunyala amb la seva habilitat i es pren en Kyouka sol. Mentrestant, Dazai encara està tancat a la sala de tortures de la màfia amb cadenes, provocant ràpidament a Akutagawa que Atsushi és un estudiant millor que ell a la meitat de l'episodi. Dazai rep la visita d'un executiu i la seva antiga parella, Chūya Nakahara. Després que els dos intercanvien amagaments hostils, Chūya pregunta per què Dazai es va deixar atrapar, però Dazai fingeix tenir altres plans que no siguin esperar la seva execució. Al final, Chūya talla els seus grillons i demana lluitar contra ell.

10.- Rashōmon i el tigre. El Dazai s'enfronta amb el seu excompany, el Chūya, mentre el Chūya intenta descobrir les veritables intencions del Dazai per deixar-se capturar. Mentrestant, el Kunikida localitza a l’Atsushi, mentre que la Kyōka li dona l'oportunitat d'escapar després que ella detoni explosius per enfonsar el vaixell. El Kunikida insta a l'Atsushi a saltar i deixar la noia enrere, pensant que no sempre poden salvar els altres. No obstant això, l’Atsushi està decidit i s'afanya a salvar-la, creient que ella, com l'Agència el va rebre una vegada, encara pot tenir una segona oportunitat de viure una vida més enllà de la mort. Moments abans que l'Akutagawa acabi amb Kyōka, Atsushi la salva i la posa al costat. Atsushi i Akutagawa finalment s'enfronten. El hometigre inicialment ataca a l’Akutagawa, però l'espai devorat de Rashōmon és gairebé inexpugnable. No obstant això, els atacs repetitius de l'Atsushi a l'espai devorat li permeten trobar la seva debilitat. Malgrat que l'Akutagawa canvia a una estratègia de llarg abast per evitar el contacte amb l’Atsushi, aquest últim fa un atac crucial contra el mafiós. L’Akutagawa recorda el seu passat de farragós entrenament amb el Dazai, fet que el va fer expressar la seva animadversió cap a l’Atsushi una vegada més.
L'Akutagawa realitza contínuament atacs forts, però la regeneració de l'Atsushi li permet sobreviure als assalts de Rashōmon. L’Akutagawa roman lluny de l'Atsushi, però aquest últim utilitza la cua de tigre per atrapar a l’Akutagawa a l'aire. Quan l'Atsushi llança un atac, l'Akutagawa utilitza el seu espai devorat, però l'Atsushi el trenca i s'endinsa, enfonsant el mafiós a l'aigua. La Kyōka es desperta i rescata l'Atsushi del vaixell que s'enfonsa. Quan esclata una explosió a l'embarcació, el Kunikida atrapa els dos al seu vaixell, pensant en com l'Atsushi ha fet una feina ben feta.

11.- En primer lloc, una professió inadequada per a ella; en segon lloc, una agència de detectius extàtica. Després del segrest de l'Atsushi i el Dazai, l'Agència ha de decidir què fer amb la Kyōka. La màfia del port també delibera què fer amb l’Akutagawa, ara en coma mentre els seus enemics busquen venjança.

12.- Tornat sense parar al passat. El Francis, el líder de The Guild, una organització nord-americana de membres dotats, és el responsable de la recompensa al cap de l'Atsushi. El Fukuzawa rebutja l'oferta del Francis per comprar l'Agència, però els seus agents comencen a desaparèixer…

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada