Bloc personal,

dissabte, 9 de setembre del 2023

Bungo Stray Dogs: Dead Apple (2018)

[1204]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Takuya Igarashi
Guió: Yōji Enokido (manga: Kafka Asagiri, Sango Harukawa)
Música: Taku Iwasaki
Estudi: Bones
Veus de doblatge: Kensho Ono, Kishō Taniyama, Mamoru Miyano
Estrena: 03/03/18
Títol original: 文豪ストレイドッグス デッドアップル

[ Animació, acció, misteri, sobrenatural ] 1 h. 32 min.
Wikipedia   |   MyAnimeList

Sinopsi

IMDb (7,3):
“L'Agència de Detectius Armats investiga una estranya sèrie de suïcidis que impliquen una boira estranya.”

Crítica

Quin avorriment! On queda la comèdia que caracteritzava l’inici de la sèrie?

Basada en un manga seinen escrit per Kafka Asagiri i il·lustrat per Sango Harukawa actualment en publicació des de 2012 amb un total de 23 volums a dia d’avui. L’adaptació a anime ha donat lloc a cinc temporades (l’última, actualment en emissió), una pel·lícula d‘animació (2018), un live-action (2022) i algun spin-off.

Se la pot trobar pels noms Bungo Stray Dogs, Bungō Stray Dogs, Bungou Stray Dogs, Bungō Sutorei Doggusu, Literary Stray Dogs o BSD. Aquest estrany títol vol dir, si fa no fa, Gossos petaners (o de carrer) literaris… difícil traducció on només Bungō està en japonès i manté Stray Dogs en anglès. Dead Apple o també Deddo Appuru.

Tenint lloc després dels esdeveniments de la segona temporada de la sèrie de televisió d'anime, un grup de detectius s'assabenta d'una sèrie d'aparents casos de suïcidi que han estat passant a persones amb poders sobrenaturals. L’Atsushi Nakajima i els seus amics van així a enfrontar-se al culpable d'aquest cas, un home anomenat Tatsuhiko Shibusawa.

La pel·lícula va ser concebuda per Asagiri, que volia continuar la història després que la sèrie de televisió hagués conclòs a finals de 2016. L'equip pretenia crear una història profunda basada en el veritable Tatsuhiko Shibusawa alhora que equilibrava l'impacte del paper dels personatges de la pel·lícula, sobretot Atsushi i Chūya Nakahara. Al Japó es va estrenar una adaptació manga en dos volums de la pel·lícula i també es van escriure dues novel·les lleugeres per promocionar la pel·lícula.

La pel·lícula va recaptar un total de 550 milions de iens (4,98 milions de dòlars EUA) a la taquilla japonesa, alhora que va guanyar múltiples premis de la revista Newtype, sobretot el "Premi de cinema teatral". La recepció crítica a la pel·lícula va ser generalment positiva pel que fa als personatges i els aspectes visuals, encara que molts van pensar que els nouvinguts a la sèrie tindrien dificultats per entendre la història.




Resum (amb espòilers)

Fa 6 anys, la lluita més violenta a Yokohama va ser "The Dragon Head Conflict", que va implicar moltes organitzacions i va provocar 88 morts. La nit abans de la seva conclusió, quan Osamu Dazai encara es trobava a Port Mafia, ell i Chūya Nakahara van descobrir un home anomenat Tatsuhiko Shibusawa. En el present, l'Agència de Detectius Armats està cridada a investigar els aparents casos de suïcidi de centenars d'usuaris d'habilitats sobrenaturals a tot el món, que es van produir quan una boira misteriosa va passar sobre els seus països. La Divisió d'Operacions Especials dedueix que aquest incident està lligat a Shibusawa, ara un autoproclamat "col·leccionista". La nit abans que l'Agència comenci a operar, Atsushi Nakajima té un somni inquietant del seu passat en un orfenat, on una porta fora de lloc pintada amb un tigre blanc està envoltada de boira. El desperta la seva companya d'habitació Kyōka Izumi, que també somiava amb la boira. Els dos aviat s'adonen que Yokohama s'ha vist embolicat per la misteriosa boira, i tots, menys els diferents usuaris d'habilitats, han desaparegut de la ciutat.

Kyōka i Atsushi es reuneixen amb el seu superior Doppo Kunikida, que revela que les morts dels usuaris d'habilitats es van deure a que les seves habilitats s'envoltaven d'ells. Es revela que Shibusawa va crear la boira per extreure els dotats de Yokohama, convertint les seves habilitats en joies per a la seva col·lecció mentre alimentava la boira. S'ha aliat amb Dazai i Fiódor Dostoievski. Kyōka i Atsushi es posen en contacte amb l'agent del govern Ango Sakaguchi, que havia localitzat els altres usuaris d'habilitats de l'Agència, tots ells lluitant contra les seves pròpies habilitats. Quan Kunikida marxa per lluitar contra Doppo Poet, el duo es troba amb el membre de la màfia Ryūnosuke Akutagawa, que està lluitant contra la seva habilitat, Rashōmon. Mentre cadascun d'ells lluita amb les seves pròpies habilitats, Atsushi dedueix que sotmetre l'habilitat implica destruir una joia incrustada en ells, i derrota el seu tigre blanc. Kyōka s'enfronta a la seva por de fusionar-se amb Demon Snow per convertir-se en una màquina de matar i decideix salvar persones amb la seva habilitat. Akutagawa es veu obligat a pensar fora de la caixa quan lluita contra la seva habilitat. L'Atsushi no pot utilitzar la seva habilitat, així que en Kyōka i l'Akutagawa decideixen viatjar sols a la base de Shibusawa.

Fiodor troba dues joies: una que pot convocar tots els dotats a la vista, i una altra que pot cristal·litzar habilitats després que els seus usuaris hagin mort. Dazai, que treballava en secret contra Shibusawa, els anul·la, privant la boira de la seva font d'energia. No obstant això, després d'haver previst això, Shibusawa apunyala en Dazai amb un ganivet enverinat, amb la intenció de robar la seva habilitat i transformar Dazai en el nucli del "drac" - el caos de totes les habilitats especials - per destruir Yokohama. Quan el drac és convocat, fa estralls. Una agència dotada de Londres anomenada Order of the Clock Tower envia un foc regalat a Yokohama per destruir la ciutat amb el drac per evitar que s'estengui. Tanmateix, Ango es posa en contacte amb Chuya, que allibera Corrupció i destrueix amb èxit el drac i reviu Dazai.

En Fiodor talla la gola d'en Shibusawa, permetent-li recuperar els seus records perduts, just quan l'Atsushi mira dins de si mateix i decideix obrir la porta blanca dins de la boira. Atsushi recorda que quan era un nen, va ser torturat per Shibusawa per treure la seva habilitat: el "tigre" i l'antítesi de totes les habilitats especials. No obstant això, la tortura va ser contraproduent i Atsushi va perdre el control de la seva habilitat a partir d'aquest moment, convertint-se en un tigre i matant en Shibusawa en el passat. Malgrat aquest trauma, Atsushi accepta les seves accions i poders i recupera el seu personatge de tigre. L'Atsushi corre cap a la base de Shibusawa, el seu poder ha tornat quan aquest últim reviu, més fort que mai, per lluitar contra Atsushi, Kyōka i Akutagawa. Junts, aquests tres derroten permanentment Shibusawa. Fiodor roman a l'ombra, afirmant que encara no ha aconseguit el seu objectiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada