Bloc personal,

dissabte, 17 d’abril del 2021

47 Ronin (2013)

[1019]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Carl Rinsch
Guió: Chris Morgan, Hossein Amini
Actors: Keanu Reeves, Hiroyuki Sanada, Ko Shibasaki

[ Acció, drama, fantasia ] 2h 8min

Sinopsi

IMDb (6,8):
“Una banda de samurais es van proposar a venjar la mort i el deshonor del seu senyor a mans d'un despietat shogun.”

Crítica

Té indicis d’anar “justeta”, però a mi m’ha agradat…

En línies generals és un “quiero y no puedo”, doncs té moments que està molt treballada per ser una gran pel·lícula, però li falten coses bàsiques de coherència. Amb tot, com soc una mica friqui del tema, m’ha agradat força.

M’ha estranyat no haver-la vist abans. De fet, sí recordo l’escena final de la bruixa-serp i alguna cosa de la fugida dels barcos holandesos (el tatuat amb esquelet real)… l’únic.

He investigat i es veu que és una història legendària prou coneguda, potser la que més de la cultura japonesa, però els “invent” afegits, tot i que em grinyolen, els trobo justificats per amorosir la història.

M’ha agradat la bruixa. No m’ha agradat la filla d’Asano… massa occidental.

Resum (amb espòilers)

Al Japó baix medieval, Kai és un marginat mig japonès i mig anglès que viu al domini Akō, governat pel benvolent Lord Asano Naganori. Quan Kai era jove, Asano el va adoptar com a orfeó. La filla d'Asano, Mika i Kai, finalment s'enamoren, tot i que Kai és menyspreat pels samurais del seu pare a causa de la seva ascendència mixta.

Abans d'una visita prevista de Shōgun Tokugawa Tsunayoshi, Asano és visitat pel mestre de cerimònies de Shōgun, Lord Kira, que vol prendre Akō per si mateix. Kira demana ajuda a un kitsune de canvi de forma, Mizuki, que envia un kirin per matar Asano al bosc d'Ako durant un viatge de caça. Els samurais d'Asano lluiten en la seva batalla amb el monstre, de manera que Kai s'uneix a muntar a cavall abandonat. Mentre el monstre el carrega, Kai recupera una espasa perduda que fa servir per matar-la. Veurà a Mizuki observant la batalla, disfressada amb la seva forma de guineu blanca amb ulls de diferents colors. Més tard, durant la visita del Shōgun, Kai nota una concubina amb els mateixos ulls multicolors. Intenta advertir al conseller principal d'Asano, Oishi, que hi ha una bruixa a la casa de Kira, però Oishi rebutja la seva advertència.

Més tard, Kira organitza un duel per a l'entreteniment del Shōgun: el millor guerrer de Kira, un golem, lluitarà contra un guerrer que tria Asano. No obstant això, abans que comenci el duel, Mizuki utilitza la seva màgia per incapacitar el combatent d'Asano. Kai es guarda secretament la seva armadura i lluita al seu lloc, però es revela la seva disfressa i el Shōgun l'ordena colpejar severament com a càstig. Més tard aquella nit, Mizuki llança un encanteri per fer creure a Asano que Kira està violant Mika, fent que ataqui el senyor desarmat al seu deliri. Asano és condemnat a mort per intentar assassinar un oficial dels Shōgun, i es veu obligat a realitzar seppuku per preservar el seu honor. Aleshores, el Shōgun dóna a Kira tant el domini Akō com Mika, tot i que li concedeix a Mika un any per lamentar la mort del seu pare abans de casar-se amb Kira. El Shōgun també marca a Oishi i els seus homes ronin i els prohibeix buscar venjança per la mort d'Asano. Kira té Oishi empresonat en un pou exterior, amb la intenció de trencar el seu esperit, ja que tem que Oishi busqui la retribució independentment.

Gairebé un any després, Oishi és alliberat pels seus segrestadors perquè creuen que ara és inofensiu. Durant la seva captivitat, Oishi dedueix que Kira és culpable de traïció per haver utilitzat la bruixeria per enquadrar Asano. Oishi es reuneix amb la seva família i demana al seu fill Chikara que l'ajudi a reunir el ronin dispers. S'assabenten que Kai ha estat venut a l'esclavitud i Oishi el rescata de les fosses de combat de la colònia holandesa de Dejima. Kai els condueix al bosc de Tengu, un lloc místic del qual va escapar quan era petit, perquè puguin obtenir les fulles especials del Tengu. Kai ordena a Oishi que mai no tregui l'espasa mentre es troba dins del temple Tengu i continua sol fins a una altra habitació per enfrontar-se al Mestre Tengu, que una vegada va entrenar a Kai en les seves maneres de lluitar. Mentre Kai s’enfronta al Mestre Tengu en una batalla de voluntats, Oishi veu una il·lusió de com els seus homes són matats pels Tengu, durant els quals lluita amb èxit amb les ganes de treure l’espasa. Amb Kai i Oishi demostrant-se dignes, els ronin reben les seves fulles.

El ronin planeja emboscar Kira en el seu pelegrinatge a un santuari on busca benediccions per al seu casament amb Mika. No obstant això, la processó resulta ser una trampa i els ronin són emboscats pels retenidors de Kira, dirigits per Mizuki i el seu tutor samurai. Diversos dels ronin són assassinats, i Mizuki, pensant que tots són morts, agafa l'espasa d'Oishi i la presenta a Kira com un trofeu. Mizuki més tard es burla de Mika amb les seves morts i intenta manipular-la per suïcidar-se de la desesperació.

Oishi i Kai (després d'haver sobreviscut a l'atac) reuneixen el ronin supervivent. Condueixen la meitat del ronin a infiltrar-se al castell de Kira disfressant-se d’una banda d’intèrprets ambulants de noces. Amb els homes de Kira distrets durant la representació, els restants ronin escalen les muralles del castell i llancen un atac coordinat contra els guàrdies del castell. Mentre Oishi lluita contra Kira, Kai i Mika són atacats per Mizuki, que es transforma en un drac. Kai utilitza la seva espasa i es basa en els poders místics dels Tengu per finalment matar-la. Després de destruir-lo, Oishi emergeix amb el cap tallat de Kira i els supervivents de Kira es rendeixen.

Després de guanyar la batalla, els ronin (inclòs Kai) es lliuren a les autoritats del bakufu i són condemnats a mort, ja que van violar explícitament la prohibició del Shōgun de venjar Asano. No obstant això, els Shōgun descobreixen que van seguir els principis del bushido en les seves accions i restauren el seu honor com a samurais. Així, en lloc d'execució, es permet als ronin realitzar seppuku. També se’ls dóna l’honor de ser enterrats amb el seu amo, Lord Asano. El Shōgun retorna Akō a Mika i, en la cerimònia del seppuku, perdona a Chikara perquè pugui servir a Akō i preservar la línia de sang d'Oishi per al país.

Un títol final informa al públic sobre la tradició de respectar les tombes del 47 Ronin que continua cada any el 14 de desembre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada