Bloc personal,

dimarts, 20 d’abril del 2021

Dirty Harry (1971)

[1023]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Don Siegel
Guió: Harry Julian Fink, Rita M. Fink
Actors: Clint Eastwood, Andrew Robinson, Harry Guardino

[ Acció, crim, thriller ] 1h 42min

Sinopsi

IMDb (7,7):
“Quan un boig que es fa dir "l'assassí de l'Escorpí" amenaça la ciutat, l'inspector de policia "brut" de San Francisco, Harry Callahan, és assignat a rastrejar i descobrir el boig psicòpata.”

Crítica

Aquesta manera de fer…

Ja no es fan pel·lícules així perquè no són políticament correctes es miri per on es miri, però tenen un punt molt interessant que a mi sempre m’han agradat, per incòmodes moments que hagi de patir.

La recordava d’una altra manera. Potser és una altra, perquè, em sembla, n’hi han unes quantes. Haurem d’investigar…

Resum (amb espòilers)

Un franctirador psicopàtic, més tard conegut com "Escorpí", dispara a una dona mentre neda en una piscina al terrat. Deixa enrere una carta de xantatge on demana que li paguin 100.000 dòlars o matarà més persones. La nota la troba l’inspector Harry Callahan de la SFPD. L’alcalde s’associa amb la policia per localitzar l’assassí, tot i que per aturar-se durant un temps, accepta la demanda de l’Escorpí sobre les objeccions de Callahan.

Durant la seva pausa per dinar, Callahan va frustrar un robatori a un banc. Dispara a tres lladres i en té un quart a punta de pistola amb el seu revòlver Smith & Wesson Model 29, fent-li una bufada per rendir-se amb un ultimàtum:

Sé què estàs pensant: "Va disparar sis trets o només cinc?" Bé, per dir-vos la veritat, amb tota aquesta emoció, he perdut la pista. Però, en tractar-se d’un .44 Magnum, l’arma de mà més poderosa del món i que us eliminaria el cap, us heu de fer una pregunta: “Em sento afortunat?”. Doncs no, punk?

Callahan té assignat un company novell, Chico González, contra la seva oposició a treballar amb un oficial de policia inexpert. Mentrestant, Escorpí és vist per un helicòpter de la policia a prop de l’Església dels Sants Pere i Pau mentre s’està posant en evidència a les possibles víctimes (en represàlia al missatge codificat de l’alcalde que li va enviar al diari). Callahan i Chico no aconsegueixen trobar-lo, i Callahan es confon breument amb un tom que mira. Després d'ajudar-se a prevenir un suïcidi, Callahan i Chico s'assabenten que Escorpí ha assassinat un nen afroamericà de deu anys.

Basant-se en la seva carta de xantatge, la policia creu que la següent víctima d’Escorpió és un sacerdot catòlic. La policia va establir un assentament on es va veure per primera vegada l'assassí. Escorpí arriba finalment, mata a un oficial de policia en el tiroteig que segueix, i després escapa. L’endemà, la policia rep una altra carta en què Escorpí afirma haver segrestat una adolescent anomenada Ann Mary Deacon. Amenaça amb matar-la si no se li dóna un rescat de 200.000 dòlars. Callahan està assignat per lliurar els diners i utilitza un dispositiu de seguiment perquè Chico pugui seguir-lo en secret. Escorpí instrueix a Callahan mitjançant telèfons de pagament per córrer per la ciutat. Es troben a la creu de Mount Davidson, on Escorpí vèncer a Callahan i admet que té la intenció de matar-lo i deixar morir Mary. Chico intervé amb èxit per evitar que Escorpí matés Callahan, però és ferit en el tiroteig. Callahan utilitza un ganivet ocult per apunyalar Escorpí a la cama. L’assassí fuig sense el rescat i busca ajuda mèdica.

Callahan s’assabenta de la visita a l’hospital d’Escorpió i un metge li revela que l’assassí viu a una habitació de l’estadi Kezar. Callahan el troba allà i persegueix a Escorpí, disparant-li a la cama. Callahan tortura a Escorpí per confessar on està reclosa Mary, però la troben morta. L’advocat del districte recrimina Callahan per la seva conducta, explicant que, atès que Callahan va obtenir les seves proves contra Escorpió (és a dir, un fusell de franctirador en poder d’Escorpió) de manera il·legal, tot és inadmissible als tribunals i Scorpio serà alliberat com a home lliure. Atordit i indignat, Callahan continua fent ombra a Escorpí al seu temps. L’assassí paga a un home 200 dòlars per colpejar-lo greument i després declara públicament que Callahan és el culpable.

Escorpí roba una pistola Walther P38 a un propietari de la botiga i segresta un autobús escolar. Es posa en contacte amb la policia amb una altra demanda de rescat que inclou un vol fora de l’aeroport de Santa Rosa. Callahan salta al terrat de l'autobús des d'un pas elevat. Després que Callahan força Escorpió a baixar de l'autobús, l'assassí fuig a una pedrera propera i té un noi a punta de pistola. Després de disparar a Escorpí per l’espatlla, Callahan apunta el seu revòlver i repeteix el seu ultimàtum sobre perdre el recompte dels seus trets. A diferència de la trobada anterior, a Callahan li queda una bala. Escorpí aconsegueix la seva arma, però Callahan dispara i el mata. Callahan es treu la insígnia de policia, la llença a l’aigua propera i s’allunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada