Bloc personal,

diumenge, 18 d’abril del 2021

Gisaengchung (2019) (Parasite)

[1021]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Bong Joon Ho
Guió: Bong Joon Ho
Actors: Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, Yeo-jeong Cho

[ Comèdia, drama, thriller ] 2h 12min

  • Oscar 2020
  • • a la millor pel·lícula,
  • • a la millor direcció,
  • • a la millor guió original
  • • i a la millor pel·lícula estrangera.

Sinopsi

IMDb (8,6):
“La família Ki-taek, tots aturats, es veu embolicada en un incident amb la rica i glamurosa família Parks.”

Crítica

Amable comèdia desenfadada amb un gir final brutal!

Inicialment m’he posat a veure-la perquè em semblava desenfadada i per deixar-te anar, però el que acaba passant és un drama esgarrifós. A més, m’ha agafat totalment desprevingut. M’ha encantat!

Acabo de “descobrir” que va guanyar 4 Oscars… No sé en quin món visc!

Resum (amb espòilers)

La família Kim (pare Ki-taek, mare Chung-sook, filla Ki-jung i fill Ki-woo) viuen en un petit apartament semi-soterrani (banjiha), [10] tenen feines temporals poc remunerades com a carpetes de caixes de pizza. , i lluita per aconseguir els caps. [11] L’estudiant universitari Min-hyuk, un amic de Ki-woo, ofereix a la família una roca acadèmica destinada a prometre riquesa. Deixant els estudis a l’estranger, suggereix que Ki-woo es faci passar per un estudiant universitari per assumir la seva feina com a tutor d’anglès per a la filla de la rica família Park, Da-hye. Ki-woo es fa passar per estudiant de la Universitat de Yonsei i és contractat pels parcs.

La família Kim es recomana mútuament com a treballadors no relacionats i altament qualificats per assumir el càrrec de servents dels parcs. Ki-jung es fa passar per "Jessica" i, utilitzant Ki-Woo com a referència, es converteix en art terapeuta del fill petit dels parcs, Da-song. Ki-jung emmarca el xofer de Park per haver mantingut relacions sexuals al cotxe i després recomana a Ki-taek que el substitueixi. Finalment, Chung-sook passa a ocupar el càrrec de mestressa de casa dels parcs després que els kims exploten l’al·lèrgia al préssec de la llar de casa, Moon-gwang, per convèncer a la senyora Park que té tuberculosi. Ki-woo comença una relació romàntica secreta amb Da-hye.

Quan els parcs marxen de càmping, els Kims es delecten amb els luxes de la seva residència abans que Moon-gwang aparegui a la porta, dient a Chung-sook que ha deixat alguna cosa al soterrani. Entra a una entrada oculta d’un búnquer subterrani creat per l’arquitecte i anterior propietari, on el marit de Moon-gwang, Geun-sae, viu en secret des de fa més de quatre anys, amagat dels taurons de préstec. Chung-sook rebutja les súpliques de Moon-gwang per ajudar Geun-sae a romandre al búnquer, però els escoltants Kims es revelen accidentalment. Moon-gwang els filma i amenaça d'exposar la seva astúcia als parcs.

Una forta tempesta de pluja porta els parcs a casa abans d'hora i els Kims es barallen per netejar la casa i sotmetre Moon-gwang i Geun-sae abans de tornar. Els Kims atrapen Geun-sae i Moon-gwang al búnquer. La senyora Park revela a Chung-sook que Da-song va tenir una experiència traumàtica induïda per convulsions un aniversari anterior, quan va veure un "fantasma" —en realitat Geun-sae— emergir del soterrani a la nit. Abans que els Kims aconsegueixin sortir de la casa, escolten els comentaris ofensius del senyor Park sobre Ki-taek que feien mal olor, i ell i la senyora Park mantenen relacions sexuals al sofà. Els kim troben el seu apartament inundat d’aigua de clavegueram i es veuen obligats a refugiar-se en un gimnàs amb altres persones desplaçades.

L’endemà, la senyora Park organitza una festa a la casa per l’aniversari de Da-song amb l’ajut de la família Kim. Ki-woo entra al búnquer amb la roca de l’erudit per enfrontar-se a Geun-sae. Trobant que Moon-gwang ha mort a causa d’una commoció cerebral que va rebre durant la baralla anterior, ell és atacat per Geun-sae, que es clava el cap amb la roca i s’escapa, deixant a Ki-woo estirat en una bassa de sang al soterrani. Buscant venjar Moon-gwang, Geun-sae clava Ki-jung amb un ganivet de cuina davant dels convidats horroritzats. Da-song sofreix una altra presa al veure Geun-sae, i esclata una lluita fins que Chung-sook impala fatalment Geun-sae amb un pinxo de barbacoa. Mentre que Ki-taek tendeix a un Ki-jung sagnant greument, el senyor Park ordena a Ki-taek que condueixi Da-song a l’hospital. En el caos, Ki-taek, en veure la disgustada reacció de Mr Park a l’olor de Geun-sae, agafa el ganivet i el mata. Ki-taek fuig de l'escena, deixant enrere la resta de la família Kim.

Setmanes després, Ki-woo es recupera de la cirurgia cerebral. Ell i Chung-sook són condemnats per frau i posats en llibertat provisional. Ki-jung ha mort i Ki-taek, buscat per la policia per l'assassinat de Park, no es troba. Se suposa que Geun-sae és un home sense llar i no se sap ni el seu motiu ni el de Ki-taek per les punyalades. Ki-woo espia la casa dels parcs, ara venuda a una família alemanya que desconeix la seva història, i veu un missatge en codi Morse des d’una llum parpellejant. Ki-taek, que va escapar al búnquer pel garatge, ha enterrat Moon-gwang al pati del darrere i ara incorre en la cuina a la nit i parpelleja la llum cada dia, esperant que Ki-woo ho vegi. Ki-woo, que encara viu al seu soterrani original amb la seva mare, escriu una carta a Ki-taek, prometent guanyar prou diners per comprar un dia la casa i reunir-se amb el seu pare.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada