Bloc personal,

diumenge, 25 d’abril de 2021

Shaonian de ni (2019) (Better Days)

[1030]

ValoracióFitxa tècnica

Direcció: Derek Tsang
Guió: Wing-Sum Lam, Yuan Li
Actors: Dongyu Zhou, Jackson Yee, Fang Yin

[ Crim, drama, família ] 2h 15min

Sinopsi

IMDb (7,5):
“Una adolescent que és assetjada forma una amistat amb un jove misteriós que la protegeix dels seus agressors.”

Crítica

Pel·liculot!

M’ha enganxat des del primer moment, amb els primers planos, la força de les mirades i l’expressió i els colors de fons.

Llegeixo ara que és una adaptació d’una novel·la dirigida a públic adolescent (12-18 anys) i que ha tingut notable èxit de vendes. Està nominada a millor pel·lícula estrangera pels Oscar que, justament, es reparteixen aquesta nit. Guanyi o no, val molt la pena!

Resum (amb espòilers)

Després que el seu company de classe, Hu Xiaodie, se suïcidi a causa de l'assetjament escolar, Chen Nian es troba amb la nova víctima de la "abella reina" i del brutal assetjador escolar Wei Lai i els seus amics. Chen Nian també veu com un mató adolescent, Liu Beishan, també conegut com "Xiao Bei", és apallissat als carrers pels matons rivals. Intenta trucar a la policia, però també és vista i atacada pels matons. Els atacants es burlen d'ella tractant de salvar Xiao Bei i els vencen a tots dos fins que finalment aconsegueixen que Chen Nian faci un petó a Xiao Bei com una manera d'humiliar-los.

Mentrestant, els assetjadors de l’escola de Chen Nian continuen creixent, atacant físicament Chen Nian i estenent rumors sobre la seva família. Després d'una trobada, on Chen Nian intenta enfrontar-se als assetjadors, és empesa brutalment per les escales davant de molts altres estudiants de l'escola.

Els detectius de policia Zheng Ye i Lao Yang investiguen la mort de Hu Xiaodie i, mentre entrevisten Wei Lai, fan saber que Chen Nian ha informat que va ser assetjat per Wei Lai. Com a resultat, Wei Lai i els seus amics estan suspesos de l'escola i finalment van tenir una vendetta encara més forta contra Chen Nian. Durant tot aquest temps, Chen Nian continua anant a l’escola i preparant-se per a l’examen d’accés a la universitat; tanmateix, és arraconada en tornar a casa de l'escola pels 3 assetjadors expulsats que la persegueixen amb talladors de caixes i una gàbia de rates. No tenint cap altre lloc on anar, Chen Nian va a casa de Xiao Bei i li demana que la protegeixi mentre ella continua estudiant i, finalment, fa l’examen d’accés a la universitat. Està d’acord i la segueix cada dia a l’escola i a l’escola. Durant aquest temps, Chen Nian i Xiao Bei passen molt de temps junts i es tornen molt propers. Chen Nian comença a mostrar preocupació per Xiao Bei i s’obre sobre el seu passat.

Es tria a Xiao Bei per estar en fila i es queda atrapat a la comissaria gairebé tota la nit. Sense la seva protecció, Chen Nian és atrapat pels assetjadors que li tallen els cabells, la colegen i la despullen, mentre la filmen. Quan finalment es permet que Xiao Bei surti de la comissaria de policia, ell corre cap a casa per veure a Chen Nian que sagnava a terra gravant les seves tasques juntament amb la seva roba a pèl i els cabells tallats. Ell l’ajuda a afaitar-se el cap i després també l’afaita el seu.

L’examen s’acosta i Chen Nian torna a l’escola. El dia de l’examen hi ha fortes pluges que provoquen una esllavissada. En netejar l’esllavissada, descobreixen un cos. Més tard es va descobrir que el cos era Wei Lai. Després del primer dia de l’examen d’accés a la universitat de dos dies, la policia porta Chen Nian per ser interrogat com a principal sospitós de l’assassinat de Wei Lai. Els detectius li pregunten per què no els va acudir després de filmar-ne el vídeo i afirma que no volia que res li afectés l’estudi. Simplement volia presentar-se a l’examen i marxar a Pequín per anar a la universitat.

Chen Nian és escortat per la policia per tornar i acabar l'examen l'endemà. De camí cap a casa, Xiao Bei l’agafa i corren. Explica que l’única manera perquè pugui continuar amb la seva vida i anar a la universitat és si es fa responsable de la mort de Weilai dient que l’ha agredit i l’ha matat accidentalment durant el procés. Quan Chen Nian accepta a contracor, actua com si l’agressés i la policia l’agafés.

Hi ha un flash de tornada a una escena de Wei Lai suplicant a Chen Nian que no denunciés el succés del vídeo a la policia. Wei Lai ofereix a Chen Nian tot allò que ella pugui demanar, sempre que Chen Nian calli. Chen Nian li diu que si mai no ha de tornar a veure Wei Lai, romandrà callada. Wei Lai continua molestant i seguint a Chen Nian fins que Chen Nian l’empeny amb ràbia. Wei Lai cau diversos trams d'escales, colpejant el cap i morint. En l'actualitat, Chen Nian i Xiao Bei van interrogar tots dos, però es mantenen a la història que l'única vegada que es van conèixer va ser quan Xiao Bei va atacar Chen Nian.

Després que Chen Nian obtingui la seva puntuació per a l’examen d’accés a la universitat, un dels detectius arriba a casa seva i li diu que Xiao Bei havia mentit sobre ser menor d’edat i havia estat condemnat a mort. Angoixada, Chen Nian admet la seva part en el crim. Aleshores, el detectiu revela que la mentia per aconseguir que admetés el delicte perquè la sentència seria més lleugera per a tots dos. Aleshores, el detectiu la porta a veure Xiao Bei i accepten adoptar les sentències més lleugeres i tots dos entren a la presó.

Una escena final que té lloc pocs anys després mostra a Chen Nian com un mestre que nota un nen que sembla angoixat. Chen Nian s'apropa a la noia i marxen cap a casa junts, seguits de prop per Xiao Bei. Abans que es produeixin els crèdits, hi ha unes quantes pantalles que expliquen les polítiques que el govern xinès ha promulgat des de l’esdeveniment per evitar l’assetjament escolar a les escoles i aplicar un càstig més estricte als assetjadors de l’escola. Hi ha una petició final perquè tothom sigui conscient i es responsabilitzi de la joventut i de la seva seguretat.

Cap comentari:

Publica un comentari