Bloc personal,

diumenge, 18 d’abril del 2021

Genroku Chûshingura (1947) (The 47 Ronin)

[1022]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Kenji Mizoguchi
Guió: Kenichiro Hara, Seika Mayama
Actors: Chôjûrô Kawarasaki, Yoshizaburo Arashi, Utaemon Ichikawa

[ Acció, drama, història ] 4h 1min

Sinopsi

IMDb (7,4):
“El llegendari complot de quaranta-set ronin per venjar la mort del seu senyor, Asano Naganori, matant a Kira Yoshinaka, un oficial shogunat responsable que Asano es veiés obligat a cometre seppuku.”

Crítica

Bona, però llarga, pesada i avorrida…

Com ho pot ser qualsevol pel·lícula de més de 4 hores, per exemple, La Liga de la Justicia. Si hi hagués una mica d’acció encara… només hi és en el moment inicial. Després és molt desesperant haver-te d’esperar tota la pel·lícula sense concretar res en particular, per arribar a una esperada venjança i se’ns mostra llegint una carta… Per això em busco una bona novel·la i me la llegeixo! O directament a la Wikipedia, que és el que havia fet prèviament. Ara, això sí, està mínimament ben explicada.

Resum (amb espòilers)

Naganori a Lord Kira Yoshinaka, un influent funcionari judicial del shogunat Tokugawa. Després d'escoltar Kira com a insult en públic, Asano colpeja Kira amb una espasa als passadissos del castell d'Edo, però només aconsegueix ferir-lo. Com que atacar un oficial del shogunat és un delicte greu, el shogun Tokugawa Tsunayoshi condemna Asano a cometre seppuku i emet un edicte que despulla les seves terres i riquesa al clan Asano. Mentrestant, Kira no és castigada pel shogun perquè, es creu, per connexions familiars. Com a resultat del judici del shogun, tots els samurais lleials al clan Asano esdevenen rōnin mentre la família del difunt Lord Asano està arruïnada. Molts dels rōnin desitgen venjar-se de Kira per la deshonra del seu Senyor, però el seu líder, Ōishi Kuranosuke, els convenç d'esperar mentre sol·licita per primera vegada al shogun la restauració del clan Asano. Quan el shogun rebutja la seva petició, Ōishi i els altres quaranta-sis rōnin comencen a planificar la seva venjança. Però com que Kira s'ha envoltat de guerrers a la seva residència, Ōishi desarma les sospites primer fent-se passar per borratxo i mullers, per a la seva pròpia deshonra, i s'esforça fins a divorciar-se de la seva dona.

Quasi dos anys després de la mort d'Asano, els quaranta-set es reuneixen a Edo i llancen un atac contra la residència de Kira, cosa que fa que Kira i diversos dels seus seguidors siguin assassinats. Això no es mostra a la pantalla, però s'informa en una carta a l'esposa d'Asano, que ha tornat al seu pare. Després de posar el cap de Kira sobre la tomba d'Asano i fer formalment un informe de les seves accions davant d'ella, els quaranta-set es lliuren a les autoritats. Hi ha simpatia pels rōnin per la seva fidelitat i sacrifici en circumstàncies tan difícils i als quaranta-set se'ls concedeix la mort honorable de cometre seppuku malgrat el seu acte de desafiament. Això arriba al final de la deliberació d'alguns mesos i els guerrers els reben cantant i ballant. Totes dues són convocades pels passadissos del castell per promulgar la sentència; Ōishi queda fins a l'últim i s'excusa cortèsment davant el visitant de la seva habitació quan li toca el torn.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada