Bloc personal,

diumenge, 18 d’abril del 2021

Ying xiong (2002) (Hero)

[1020]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Yimou Zhang
Guió: Feng Li, Yimou Zhang
Actors: Jet Li, Tony Chiu-Wai Leung, Maggie Cheung

[ Acció, aventura, història ] 2h 0min

Sinopsi

IMDb (7,9):
“El guerrer Sense Nom arriba a el palau del rei Qin i narra la història de com va acabar amb tres perversos assassins que terroritzaven la Xina.”

Crítica

Romeu i Julieta + dansa + tractament bestial del color…

Totalment desapercebuda en el meu particular món que he trobat una autèntica genialitat. Història d’amor tipus Romeu i Julieta. Llegendes i història adaptades als temps. Dansa, coreografia i espases… què més vols demanar! Diferentes versions d’una mateixa història amb un tractament del color que esgarrifa i una fotografia espectacular.

Resum (amb espòilers)

A l’antiga Xina durant el període dels Estats en Guerra, Nameless, un prefecte de Qin, arriba a la capital de Qin per conèixer el rei de Qin, que ha sobreviscut a diversos intents de la seva vida per part dels assassins Long Sky, Flying Snow i Broken Sword. Com a resultat, el rei ha implementat mesures de seguretat extremes: no es permet que els visitants s’acostin al rei a menys de 100 passos. Innominable afirma que ha matat els tres assassins i les seves armes es mostren davant el rei, que permet que el primer s’acosti a deu passos i li expliqui la seva història.

Nameless relata la primera matança de Long Sky en una casa de jocs, acompanyada de guerrers fidels a Qin, abans de viatjar per conèixer Flying Snow i Broken Sword, que s’han refugiat a una escola de cal·ligrafia de l’estat de Zhao. Li diu a Sword que és allà per encarregar un rotlle de cal·ligrafia amb el personatge de "Sword" (劍), buscant secretament aprendre l'habilitat de Sword a través de la seva cal·ligrafia. Sense nom també s'assabenta que Snow i Sword, que són amants, s'han anat allunyant gradualment. Un cop completat el desplaçament, Nameless revela la seva identitat i revela que Snow i Sky havien estat junts com a amants. Diu que Sky estava segur que la neu el venjaria, desafia Snow a un duel l'endemà. Una espasa trencada i enfadada fa l'amor amb la seva pupila Moon, i és vista per Snow. La neu mata Sword per venjança, i més tard la Lluna quan intenta venjar el seu amo. L'endemà, Nameless mata a una neu emocionalment inestable davant l'exèrcit Qin i reclama la seva espasa.

Quan el conte conclou, el rei expressa incredulitat i acusa Nameless de protagonitzar els duels amb els assassins; en l'anterior intent d'assassinat, havia percebut Sword com un home honorable que no trairia Snow d'aquesta manera. Aleshores, el rei suggereix que el que realment va passar va ser que els assassins es van oferir voluntaris per tal que Nameless pogués guanyar-se la confiança del rei, cosa que permetria a Nameless acostar-se prou al rei per matar-lo. A continuació, narra la seva conjectura sobre el que realment va passar.

A la hipotètica versió de la història del rei, Nameless busca Snow and Sword després d’escenificar la batalla amb Sky, dient-los que ha perfeccionat una tècnica especial que li permet matar qualsevol objectiu que es troba a deu passos. Nameless explica que pot utilitzar aquesta tècnica per matar el rei, però per acostar-se prou ha de presentar una de les seves armes al rei; explica, a més, que només necessita matar-ne un públicament per aconseguir el seu objectiu. Snow i Sword discuteixen sobre qui hauria de morir, resultant en una curta lluita, en què Snow aconsegueix ferir Sword. Després es troba amb Nameless davant l’exèrcit de Qin, mentre l’espasa que es recupera observa impotent com Snow és derrotada. Moon més tard dóna a Nameless l'espasa del seu amo, dient-li que les espases de Snow i Sword haurien de romandre juntes a la mort com ho havien fet a la vida.

Innominable admet que, de fet, posseeix la tècnica especial a què va fer referència el rei. No obstant això, afirma que el rei ha subestimat Sword i explica la història real. Nameless diu que la tècnica especial, encara que mortal, també es pot utilitzar per donar un cop que perd tots els òrgans vitals de la víctima mentre sembla fatal. Va utilitzar aquesta tècnica a Sky i demana a Snow i Sword que cooperin fent un duel amb ell també. Es demostra demostrant que la tècnica és molt precisa i mortal. Snow accepta el pla, però Sword es nega. Snow acusa enfadat a Sword d'haver arruïnat l'oportunitat que van tenir fa tres anys, revelant que Sword havia dominat el rei de Qin durant l'assalt al seu palau tres anys abans, però s'havia negat a matar-lo. Llavors ataca Sword i aconsegueix ferir-lo amb l'ajut de Nameless. L'endemà, Nameless "mata" Snow davant l'exèrcit de Qin. Més tard, Sword explica a Nameless que va deixar viure el rei perquè desitjava una Xina unificada i pacífica, i que només el rei de Qin podia aconseguir aquesta visió. Llavors envia Nameless a la capital de Qin, escrivint les paraules Tianxia a la sorra abans de marxar per convèncer Nameless de reconsiderar l'assassinat.

El rei, commogut per la història i la comprensió de Sword del seu somni d'unificar la Xina, deixa de témer a Nameless. Llança la seva pròpia espasa a Nameless i examina el rotllo dibuixat per Sword. El rei entén que descriu el guerrer ideal, que, paradoxalment, no hauria de tenir ganes de matar. En adonar-se de la saviesa d’aquestes paraules, Nameless abandona la seva missió i estalvia el rei.

Quan Snow s'assabenta que Sword va convèncer Nameless de renunciar a l'assassinat, ella ataca furiosament Sword i el mata sense voler quan ell decideix no defensar-se perquè entengui els seus sentiments per ella. Aclaparada per la pena, Snow se suïcida. A instàncies de la seva cort, el rei ordena a contracor a executar Nameless al palau Qin pel seu intent d'assassinat, entenent que per unificar la nació ha d'aplicar la llei i utilitzar Nameless com a exemple. Sense nom rep el funeral d'un heroi. Sky es recupera i renuncia a la seva espasa en record dels seus amics morts. Un text de cloenda identifica el rei com Qin Shi Huang, el primer emperador de la Xina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada