Bloc personal,

dimarts, 20 d’abril del 2021

Hell's Angels (1930)

[1025]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Howard Hughes, Edmund Goulding
Guió: Marshall Neilan, Joseph Moncure March
Actors: Ben Lyon, James Hall, Jean Harlow

[ Drama, guerra ] 2h 7min

Sinopsi

IMDb (7,4):
“Els germans Muntanya i Ray abandonen Oxford per unir-se a Royal Flying Corps.”

Crítica

Amb coses molt bones i coses molt dolentes…

La part actoral la trobo ridícula i molt llarg i pesada, però l’acció aèria molt sorprenent i més sabent-ne el cost humà i econòmic de la producció.

La història no pot ser més casposa i dels personatges no n’hi ha ni un de bo… fins el punt que coronel alemany –el dolent de la pel·lícula– em sembla bondadós i compasiu.

Resum (amb espòilers)

Roy (James Hall) i Monte Rutledge (Ben Lyon) són germans britànics molt diferents. Roy de corda recta estima i idealitza la aparentment recatada Helen (Jean Harlow). Monte, en canvi, és un faldiller. El seu amic alemany i company d'estudis de la Universitat d'Oxford, Karl (John Darrow), està en contra de la idea d'haver de lluitar contra Anglaterra si esclata una altra guerra.

Mentrestant, el desconegut Monte és atrapat als braços d’una dona pel seu marit oficial alemany (Lucien Prival), que insisteix en un duel l’endemà. Monte fuig aquella nit. Quan Roy es confon amb el seu germà, continua endavant amb el duel i li disparen al braç.

Karl és reclutat a la Força Aèria Alemanya, i els dos germans britànics s’enrolen al Royal Flying Corps (RFC), Monte, només per rebre un petó d’una noia a l’estació de reclutament.

Quan Roy finalment presenta Monte a Helen, ella convida Monte al seu pis. Monte intenta rebutjar els avenços pel bé del seu germà, però cedeix. Al matí següent, però, se sent avergonyit per si mateix.

Mentrestant, Karl és un oficial a bord d'un dirigible Zeppelin enviat a bombardejar Trafalgar Square, Londres. Com a observador-bombarder, es deixa caure sota els núvols en una cistella d’espies. Guia deliberadament el Zeppelin sobre l’aigua, on les bombes no tenen cap efecte. Quatre combatents de la RFC són enviats a interceptar el Zeppelin. Roy en pilotà un, amb Monte com a artiller. Per guanyar altitud i velocitat més ràpidament, el comandant del dirigible (Carl von Haartman) decideix sacrificar Karl tallant el cable que assegura la seva vaina. Quan això no és suficient, ordena que tot el possible sigui abandonat. Aleshores accepta el consell d’un altre oficial; l'oficial i altres tripulants van obedient a la mort "per Kaiser i la seva pàtria". Ametralladors alemanys van abatre tres avions; Roy i Monte sobreviuen a un aterratge accidental. Després que les seves metralladores s’encallen o es quedin sense municions, l’últim pilot britànic submergeix el seu combat en el dirigible i l’envia xocant en una bola de foc ardent. Els germans eviten estretament les deixalles.

Més tard, a França, Monte és titllat de covard per haver defugit del seu deure quan el seu substitut és abatut al seu lloc. Quan un coronel de l’Estat Major demana dos voluntaris per a una missió suïcida, Roy i Monte es posen en marxa. Han de destruir un dipòsit vital de municions enemigues que el seu esquadró havia intentat explotar durant dies. El matí següent s'introduiran amb un bombarder alemany capturat perquè una brigada britànica tingui l'oportunitat d'atacar a la tarda sense esperança.

Aquella nit, Roy descobreix una Helena borratxa en una discoteca amb el capità Redfield. Quan ell intenta portar-la a casa, ella es gira cap a ell, revelant que mai no l’estimava, que de fet no era la jove innocent que creia que era. Desolat, Roy s'uneix a Monte per fer una mica de caritat. Monte decideix no anar a la missió i gairebé convenç a Roy perquè faci el mateix, però al final, Roy arrossega Monte de nou al camp d’aviació.

La incursió a l'abocador de municions alemanyes té èxit. No obstant això, són vistos en l'acte per una fugida de combatents alemanys del Circ Volador, liderats pel "Baró Roig", Manfred von Richthofen. Monte defensa el bombarder amb una metralladora fins que arriba l’esquadró i esclata una baralla de gossos. El seu amic "Baldy" dispara a l'alemany que encara està dirigit contra el bombarder, però després von Richthofen s'enfonsa i dispara als germans. Són capturats.

Ni més ni menys que l’antic rival duelant de Roy els dóna l’opció de parlar o enfrontar-se a un escamot. Monte decideix salvar-li la vida. Incapaç de canviar d'opinió al seu germà, Roy convenç a Monte que hauria de parlar sol amb el general alemany. S'ofereix a dir el que sap a condició que no hi hagi testimoni de la seva traïció. El general està convençut de donar-li una pistola (amb una bala) per matar Monte. Roy no aconsegueix que Monte faci el correcte i no té més remei que disparar al seu germà a l'esquena. Després, Roy és executat. L’atac britànic comença amb èxit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada