Bloc personal,

diumenge, 4 d’abril del 2021

Nomadland (2020)

[1009]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Chloé Zhao
Guió: Jessica Bruder (novel·la), Chloé Zhao
Actors: Frances McDormand, David Strathairn, Linda May

[ Drama ] 1h 47min

Sinopsi

IMDb (7,6):
“Una dona de seixanta anys, després perdre-ho tot a la Gran Recessió, s'embarca en un viatge per l'Oest Americà, vivint com una nòmada que viu en una furgoneta.”

Crítica

Booona…

M’ha agradat molt, si bé és veritat que hi ha moments que, amb tant paisatge desèrtic (neu o calor) i sense una mica de color verd, deprimeix una mica. Però no és aquest l’ambient que vol descriure? Potser tampoc calia tanta posta de sol per descriure el que ja és prou evident. Però sí, m’ha agradat molt.

Resum (amb espòilers)

El 2011, Fern perd el seu lloc de treball després que la planta de guix dels EUA a Empire, Nevada, es tanqui; hi va treballar durant anys juntament amb el seu marit, que ha mort recentment. Fern decideix vendre la majoria de les seves pertinences i comprar una furgoneta per viure i recórrer el país a la recerca de feina. Durant l’hivern, treballa de manera estacional en un centre de compliment d’Amazon.

Linda, una amiga i companya de feina, convida a Fern a visitar una cita desèrtica a Arizona organitzada per Bob Wells, que proporciona un sistema de suport i una comunitat per a companys nòmades. La falguera inicialment declina però canvia d’opinió a mesura que el clima es torna fred i lluita per trobar feina a la zona. A la cita, Fern es troba amb companys nòmades i aprèn habilitats bàsiques de supervivència i autosuficiència per al camí.

Quan la furgoneta de Fern fa saltar un pneumàtic, visita la furgoneta d’un nòmada proper anomenat Swankie per demanar-li un viatge a la ciutat per comprar un recanvi. Swankie castiga Fern per no estar preparada i la convida a aprendre més habilitats de supervivència; es converteixen en bons amics. Swankie explica a Fern sobre el seu diagnòstic de càncer i l’esperança de vida escurçada i el seu pla per fer bons records a la carretera en lloc de desaprofitar-se en un hospital. Finalment es separen.

Més tard, Fern pren feina com a hoste del campament al campament Cedar Pass, al parc nacional de Badlands, on es troba amb David, un altre nòmada que va conèixer i va ballar a la comunitat del desert. David treballa temporalment al parc nacional de Badlands, però quan cau malalt, Fern el visita a l'hospital on ha estat operat d'urgència. Més tard, tots dos treballen en restaurants de Wall Drug a Dakota del Sud. Una nit, el fill de David visita el restaurant buscant-lo, informant a David que la seva dona està embarassada i li demana que es trobi amb el seu nét. David dubta, però Fern l’anima a anar-hi. David li suggereix que vingui amb ell, però ella declina.

Fern ocupa un nou treball en una planta de processament de remolatxa sucrera, però la seva furgoneta s’avaria i no es pot permetre les reparacions. Incapaç de demanar prestat diners, visita la família de la seva germana a casa seva a Califòrnia. La seva germana li presta els diners. Ella es pregunta per què Fern no va estar mai a les seves vides i per què Fern es va quedar a l’Imperi després de la mort del seu marit, però li diu a Fern que és valenta per ser tan independent. Fern visita més tard David i la família del seu fill; s’assabenta que David ha decidit quedar-se amb ells a llarg termini. Admet sentiments per ella i la convida a quedar-se permanentment amb ell en una casa d’hostes, però ella decideix marxar al cap de pocs dies i es dirigeix a l’oceà.

Fern torna al seu treball estacional a l'Amazones i més tard torna a visitar la cita d'Arizona. Allà s’assabenta que Swankie ha mort, i ella i els altres nòmades homenatgen la seva vida. Fern s'obre amb Bob sobre la seva relació amorosa amb el seu difunt marit, i Bob comparteix la història del recent suïcidi del seu fill. Bob defensa la opinió que els adéus no són finals a la comunitat nòmada, ja que els seus membres sempre prometen tornar-se a veure "pel camí".

Un temps després, Fern torna a la gairebé abandonada ciutat de Empire per disposar de les pertinences que ha estat guardant en un magatzem. Visita la fàbrica i la casa que compartia amb el seu marit abans de tornar a sortir a la carretera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada