Bloc personal,

divendres, 18 d’agost del 2023

The Little Mermaid (2023)

[1202]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Rob Marshall
Guió: David Magee (conte: Hans Christian Andersen)
Música: Alan Menken
Actors: Halle Bailey, Jonah Hauer-King, Daveed Diggs
Estrena: 26/05/23
Títol original: The Little Mermaid

[ Aventura, familiar, fantasia ] 2 h. 15 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (7,2):
“Una jove sirena fa un tracte amb una bruixa marina per canviar la seva bella veu per cames humanes perquè pugui descobrir el món sobre l'aigua i impressionar un príncep.”

Crítica

Mare de Déu, senyor, quin horror! Quin grinyolar tot, tota l’estona…

Basat en el conte clàssic de Hans Christian Andersen de 1837 i, òbviament, en la versió animada de Disney de 1989.

Resum (amb espòilers)

L'Ariel és una princesa sirena i la filla petita del rei Tritó, governant del poble de l'Atlàntica. Està fascinada amb el món humà tot i no haver-lo vist mai, ja que el rei Tritó prohibeix que tots els tritons surtin allà després que la mare d'Ariel fos assassinada per un humà.

Una nit, l'Ariel veu focs artificials sobre l'oceà i les superfícies per veure'ls millor. Venen del vaixell de l'Eric, el príncep d'una illa propera. Quan arriba una tempesta, el vaixell xoca contra les roques, obligant a tots a buscar els bots salvavides. L'Ariel rescata l’Eric, el porta a la costa i canta amb la seva veu de sirena per ajudar a salvar-li la vida. Ella fuig abans que ell pugui recuperar la consciència.

En adonar-se del comportament distret de l'Ariel, el rei Tritó pregunta al seu assessor Sebastian, el cranc, que revela que va salvar un humà. Indignat, el rei Tritó viatja a la gruta de l'Ariel per enfrontar-se a ella; quan ella es nega a jurar que no tornarà mai a la superfície, ell destrueix la seva col·lecció d'objectes humans. Més tard s'acosten a l’Ariel dues morenes enviades per la bruixa del mar Ursula, la germana separada de Tritó i la tia d'Ariel que va ser desterrada d'Atlàntica 15 anys abans.

Al cau de l'Ursula, l'Ariel té un tracte: es convertirà en humana durant tres dies, durant els quals haurà de rebre un "petó de l'amor veritable" per romandre humana permanentment. Si l'Ariel falla, es transformarà de nou en una sirena i l’Ursula la reclamarà. Per convertir-se en humana, l'Ariel ha de renunciar a la seva cua, a la capacitat de respirar sota l'aigua i a la seva veu de sirena, l'última de la qual l’Ursula guardarà en una closca de nàutils. L'Ariel accepta el tracte. Després de rebre cames humanes, és portada a la superfície pel sergent major Flounder, el seu millor amic, i el Sebastian. En el món humà, és rescatada i portada al castell de l'Eric. L’Eric, que ha estat buscant la dona que li va salvar la vida, s'afanya a conèixer l'Ariel. No obstant això, la seva manca de veu fa que immediatament s'allunyi. Mentre explora el castell, l'Ariel troba la col·lecció d'articles de l'Eric que va acumular durant els seus viatges. L'Eric passa temps amb ella examinant la seva col·lecció.

L'endemà, l’Eric porta l'Ariel a fer turisme pel regne. El Sebastian, que ha seguit a l'Ariel, s'adona que l'Ursula ha posat una trampa en l'encanteri que fa que l'Ariel oblidi que ha de fer un petó a l'Eric. Juntament amb l’Scuttle, un alcat del nord i el Flounder, el Sebastian s'encarrega d'aconseguir que la parella es besin. Gairebé tenen èxit, però són frustrats per les anguiles de l'Ursula. Enfurismada per la trucada propera, l’Ursula es converteix en humana i utilitza la veu de sirena de l'Ariel per hipnotitzar l'Eric. De tornada a Atlantica, el rei Tritó fa que el regne busqui l'Ariel i comença a lamentar la manera com la va tractar.

L'endemà al matí, l'Ariel i els seus amics descobreixen que l'Eric anunciarà el seu compromís amb la Vanessa (l'alter ego de l'Ursula) més tard aquell dia. L'Ariel corre a la festa de compromís, s'enfronta a l'Ursula i trenca la closca. Ella recupera la seva veu i l'encantament de l'Eric es trenca. Tanmateix, abans que es puguin fer un petó, el sol es pon i l'Ariel es transforma de nou en una sirena. Tornant a la seva forma original, l’Ursula arrossega l'Ariel de nou a l'oceà.

Amb la voluntat de salvar l'Ariel, el rei Tritó s'enfronta a l'Ursula. Tanmateix, l'acord que va fer amb l'Ariel és irrompible. El rei Tritó es canvia per Ariel i les anguiles el converteixen en pols, per al seu horror. L’Ursula reclama el trident de Tritó, quan arriba l’Eric; en el combat cos a cos posterior, l’Ursula mata accidentalment les seves anguiles. Enfurismada, fa servir el trident per créixer de mida i convoca una tempesta per amenaçar l'Ariel i l'Eric. Mentre l'Eric distreu l'Ursula, l'Ariel puja a un vaixell a la superfície i empala l'Ursula amb el seu bauprés estellat. Un cop mor l’Ursula, el Tritó torna a la vida; ell i l'Ariel reconeixen el sacrifici de l'altre per ells.

L'Ariel torna a casa, on és infeliç sense l’Eric. Per consell del Sebastian, el Tritó transforma l'Ariel en una humana permanentment, i ella es retroba amb l’Eric. La parella decideix viatjar junts, amb la benedicció dels seus pares i el suport de persones dels dos mons.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada