Bloc personal,

dissabte, 12 d’agost del 2023

Star Trek: Strange New Worlds (2023) S02

[389]

Valoració



Fitxa tècnica

Creació: Akiva Goldsman, Alex Kurtzman, Jenny Lumet
Actors: Anson Mount, Ethan Peck, Jess Bush

[ Acció, aventura, ciència ficció ] 10 capítols de 42-62 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (8,3):
““Preqüela d’Star Trek: The Original Series, les aventures seguiran la tripulació de l’USS Enterprise sota el comandament del capità Christopher Pike.”

Crítica

Només és “una sèrie més” entre moltes altres, però aquesta segona temporada s’han superat i han tornat a l’esperit esbojarrat de la sèrie original…

Personalment el que capítol que més m’ha agradat ha estat el penúltim, Subspace Rhapsody, el musical. Curiosament ha estat el pitjor valorat entre la majoria de seguidors. Els que el lloen, curiosament, en la seva majoria pertanyen a l’estrany col·lectiu gay

Resum (amb espòilers)

Star Trek: Strange New Worlds segueix el capità Christopher Pike i la tripulació de la nau estel·lar USS Enterprise (NCC-1701) al segle XXIII mentre exploren nous mons per tota la galàxia durant la dècada anterior a Star Trek: The Original Sèrie.

Té una visió contemporània de la narració episòdica d'aquesta sèrie i els dissenys dels anys 60, i inclou la següent narració de Mount durant els crèdits inicials de cada episodi (similar a les narracions inicials de The Original Series i Star Trek: The Next Generation):
“L'espai, l'última frontera. Aquests són els viatges de la nau estel·lar Enterprise. La seva missió de cinc anys: explorar nous mons estranys, buscar nova vida i noves civilitzacions, anar amb valentia on ningú no ha anat abans.”


==

1.- El Cercle Trencat. Mentre està sotmesa a actualitzacions sota la supervisió de l'enginyer de llarga vida Pelia, la nau estel·lar USS Enterprise rep una trucada de socors del cap de seguretat La'an Noonien-Singh al planeta miner Cajitar IV. Amb el primer oficialla Número U Chin-Riley arrestat i el capità Christopher Pike reclutant el seu advocat defensor, l'oficial científic de Vulcan Spock desobeeix l'almirall Robert April i roba l'Enterprise. Spock i la tripulació troben en La'an a Cajitar IV i ella explica que un grup d'ex-soldats de la Flota Estel·lar i els klingons estan planejant reiniciar la recentment acabada guerra klingon-federació. El Dr. Joseph M'Benga i la infermera Christine Chapel són capturats i portats a una nau que s'ha construït amb tecnologia de la Flota Estelar. La càbala planeja utilitzar-lo per disparar a una nau klingon i emmarcar la Flota Estelar. M'Benga i Chapel lluiten per sortir del vaixell de bandera falsa just quan Spock ordena la seva destrucció, salvant els klingons que arriben. Spock s'enllaça amb el capità klingon prenent una copa, impressionant la Pelia. April recrimina a Spock, però agraeix en privat que la guerra amb els klingons s'hagi evitat tenint en compte l'amenaça imminent del Gorn.

2.- Ad Astra per Aspera. Pike recluta l'advocada de drets civils il·líria Neera Ketoul com a advocada defensora de Número U. La fiscalia, liderada per la xicota de Pike, la capità Marie Batel, construeix fàcilment un cas que el número u va violar les lleis de modificació antigenètica de la Flota Estel·lar en ocultar la seva identitat com a il·líria modificada genèticament; Ketoul argumenta que la llei és injusta i s'aplica de manera inconsistent, i assenyala que l'almirall April ha violat la Primera Directiva quan creia que era el correcte. La'an, descendent del senyor de la guerra genèticament modificat Khan Noonien Singh, investiga com la Flota Estel·lar es va assabentar de l'estat del número u, preocupada perquè la informació fos extreta dels seus propis registres personals. La Número U testifica sobre l'opressió i la marginació que van enfrontar els il·liris durant la seva infància, explica que es va unir a la Flota Estelar perquè creia que celebrava la diversitat i revela que va proporcionar el seu propi estat genètic a la Flota Estelar una vegada que la tripulació ho sabia. Ketoul argumenta que es pot interpretar que Number One havia estat buscant asil quan es va unir a la Flota Estelar; els jutges accepten aquesta interpretació i absolten la Número U.

3.- Demà i demà i demà. Un misteriós home ferit apareix a l'Enterprise i dóna un dispositiu de viatge en el temps a La'an abans de morir. És portada a una línia temporal alternativa on la Terra és devastada per la guerra i l'Enterprise és capitanejada per James T. Kirk. El dispositiu la transporta a ella i Kirk a Toronto dels anys 2020, on la parella formen un vincle romàntic. Busquen el punt de divergència que va provocar la línia temporal alternativa amb l'ajuda d'una Pelia més jove, i troben un laboratori d'eugenèsia on s'està criant un jove Khan Noonien Singh. Un viatger del temps romulà anomenat Sera té la intenció de canviar la història humana matant Khan i impedint les guerres eugenètiques, que allunyaran la humanitat del camí que finalment va conduir a la unitat i a la Federació. Sera mata Kirk i lluita contra La'an, que mata Sera i salva en Khan. La'an torna a l'Enterprise en la seva pròpia línia de temps i és agraïda per un investigador que viatge en el temps del futur, un col·lega del misteriós home, que confisca el dispositiu de viatge en el temps i jura a La'an mantenir el secret. La'an contacta amb Kirk de la seva línia de temps, però no en recorda. Porta un rellotge del segle XX que van utilitzar per trobar el laboratori d'eugenèsia.

4.- Entre els Menjadors de Lotus. Pike molesta a Batel suggerint que la seva relació ha perjudicat la seva carrera. L'Enterprise és enviat al planeta Rigel VII, el lloc d'una missió anterior sense èxit. Els asteroides que envolten el planeta emeten radiació que fa que la gent oblidi qui són. Pike, La'an i M'Benga descobreixen que en Zac Nguyen, un yeoman presumpte mort a la missió anterior, s'ha convertit en un governant despòtic; fa complir un sistema de castes on els treballadors perden la memòria cada nit, però ell i els seus guàrdies no. L'equip visitant perd la memòria i es converteix en treballadors. En escoltar una llegenda que els seus records s'emmagatzemen al castell d'en Nguyen, en Pike s'entra, derrota en Nguyen i s'assabenta que el propi castell bloqueja la radiació. La tripulació de l'Enterprise també perd els seus records, però la pilot Erica Ortegas descobreix quina és la seva feina des de l'ordinador de la nau i s'allunya dels asteroides. L'equip visitant recupera els seus records i torna a l'Enterprise. Pike fa treure l'asteroide principal de l'òrbita, alliberant Rigel VII de la radiació i restaurant els records dels treballadors. Es disculpa amb Batel i reprèn la seva relació.

5.- Xarades. Spock i Chapel gairebé moren quan es troben amb un portal creat per una raça de dimensions superiors, els Kerkohvians, que curen a Chapel però accidentalment reconfiguren la fisiologia meitat humana i mig vulcana de Spock amb la d'un humà de sang plena. Això passa mentre Spock es prepara per a un ritual de compromís amb la seva promesa T'Pring i els seus pares fanàtics T'Pril i Sevek. La mare humana de Spock, Amanda Grayson, puja a bord de l'Enterprise per ajudar a Spock a preparar-se. Spock no li diu a T'Pring la seva condició, amb l'esperança de no preocupar-la, i confia en la tripulació per ajudar-se a disfressar-se de Vulcà i aturar el ritual fins que es trobi una cura. Chapel convenç als Kerkohvians de tornar a la normalitat en Spock confessant-los els seus sentiments per ell. Spock és capaç de completar el ritual, que acaba amb ell fent una connexió telepàtica amb la seva mare que li mostra el difícil que és per a un humà estimar un Vulcà. Llavors Spock revela l'enginy per cridar el fanatisme de T'Pril. Ofès que Spock li hagués amagat la seva condició, T'Pring demana que es prengués un descans de la seva relació. Spock després admet a Chapel que també té sentiments per ella i es fan un petó.

6.- Perdut en la traducció. L'Enterprise s'uneix a l'USS Farragut per reparar una refineria de deuteri. L'alférez Nyota Uhura comença a experimentar al·lucinacions de sorolls estranys i imatges aterridores, incloses les morts dels seus pares i de l'antic enginyer de l'Enterprise Hemmer. Pelia descobreix que la refineria ha estat sabotejada. Saül Ramon, l'oficial responsable del sabotatge, és traslladat a la infermeria; presenta símptomes semblants als d'Uhura. Ramon s'escapa de la infermeria i intenta sabotejar l'Enterprise. Uhura el persegueix i intenta calmar-lo sense èxit; James Kirk, de visita des del Farragut, la rescata abans que Ramon sigui volat a l'espai per una explosió. L'Uhura parla de les seves al·lucinacions amb Kirk i ell l'ajuda a adonar-se que ha d'enfrontar-se al seu dolor pels seus pares i Hemmer en lloc d'ignorar-ho. Amb l'ajuda de Kirk i el seu germà Sam, un xenoantropòleg, l'Uhura s'adona que les seves al·lucinacions són missatges d'extraterrestres que viuen al deuteri i estan sent assassinats per la refineria. Ella informa de la seva teoria a en Pike i ell ordena destruir la refineria. L'Uhura més tard presenta James Kirk a Spock.

7.- Aquells vells científics. Al segle 24, l'alférez Brad Boimler de l'USS Cerritos és assignat per investigar un portal antic. El portal, que funciona amb la substància rara horonium, el fa tornar en el temps 120 anys on és portat a bord de l'Enterprise. Boimler lluita per contenir la seva il·lusió per conèixer els seus herois i també per evitar contaminar la línia del temps amb el seu coneixement del futur. El portal és robat per un vaixell d'Orió i en Pike intercanvia subministraments de gra per recuperar-lo. Intenten tornar Boimler al futur amb l'últim horòni restant, però l'alférez Beckett Mariner entra pel portal en un intent de rescat. Spock i Boimler intenten sintetitzar l'horòni sense èxit perquè puguin tornar a utilitzar el portal mentre Mariner i Uhura treballen per traduir gravats al portal. Boimler s'adona que l'horòni del casc de l'anterior nau espacial Enterprise es va incorporar a l'Enterprise de Pike. Utilitzen això per enviar a Boimler i Mariner a la seva època, mentre que els Orions accepten acceptar el crèdit per descobrir el portal a canvi de permetre que l'Enterprise continuï pacíficament. (Aquest episodi és un crossover amb Star Trek: Lower Decks).

8.- Sota la capa de la guerra. L'Enterprise acull l'ambaixador Dak'Rah, un general klingon que va desertar a la Federació i es diu que va matar els seus propis oficials quan va saber que havien ordenat atacs contra civils mentre lluitaven a la lluna de J'Gal. Els veterans de la guerra entre Federació i Klingon, inclosos Ortegas, M'Benga i Chapel, estan incòmodes amb la seva presència. M'Benga i Chapel van servir en un hospital de campanya a J'Gal i van ser testimonis de la brutalitat de les forces klingon sota el comandament de Dak'Rah. Dak'Rah convida M'Benga a unir-se a la seva campanya per la pau, citant el poder simbòlic d'una associació entre dos homes que estaven en bàndols oposats a J'Gal, i s'ofereix a ajudar M'Benga a trobar la curació del trauma que va experimentar. M'Benga rebutja l'oferta de Dak'Rah i finalment revela que sap que va ser Dak'Rah qui va ordenar els atacs contra els civils. Va ser M'Benga qui va matar els oficials klingons de les morts dels quals Dak'Rah s'està acreditant. Esclata una baralla i M'Benga mata a Dak'Rah amb la mateixa daga amb la qual va matar els seus oficials. M'Benga li diu a en Pike que no tenia intenció de matar a Dak'Rah, però que no es penedeix.

9.- Rapsòdia subespacial. James Kirk, recentment ascendit a oficial executiu del Farragut, visita l'Enterprise per seguir el número u. Mentre realitza experiments de comunicació, Uhura emet una gravació de "Anything Goes" en un misteriós "plec subespacial". Produeix un "camp d'improbabilitat" que fa que la tripulació de l'Enterprise comenci a cantar sobre els seus sentiments com a personatges d'una pel·lícula musical. Pike té una discussió, en cançó, amb Batel davant de la tripulació. Chapel guanya una prestigiosa beca de recerca i revela a la cançó que la prioritza sobre la seva relació amb Spock. La'an confessa voluntàriament els seus sentiments per Kirk abans que el musical la obligui, però ell li diu que ja té una relació amb Carol Marcus. Una nau klingon afectada té la intenció de fer volar el plec, però els experiments revelen que això destruirà totes les naus estel·lars dels voltants. L'Uhura determina que cantar una gran final optimista proporcionarà prou energia per tancar el camp d'improbabilitat abans que arribin els klingons; anima a la tripulació de l'Enterprise a cantar sobre la satisfacció que troben treballant junts i explorant l'espai, i quan la cançó conclou, el camp d'improbabilitat es dissipa.

10.- Hegemonia. El vaixell de Batel, l'USS Cayuga, és emboscat pel Gorn mentre reabasteix la colònia humana Parnassus Beta. Chapel és a bord del Cayuga, de camí cap a la seva comunitat, i sobreviu a l'atac. L'Enterprise arriba per trobar les restes del Cayuga i un dispositiu Gorn que bloqueja les comunicacions i els transportadors. L'April els ordena que no creuin a l'espai reclamat per Gorn, però en Pike porta en secret a Ortegas, La'an, M'Benga i Sam Kirk a la superfície. Troben en Batel i altres supervivents, inclòs l'enginyer de la Flota Estel·lar Montgomery Scott, que ha construït un dispositiu de ocultació per amagar-se del Gorn. En Pike s'assabenta que Batel s'ha infectat amb ous de Gorn. Seguint una estratègia suggerida per l'Uhura i la Pelia, en Spock instal·la coets sobre les restes del Cayuga perquè puguin estavellar-los contra el bloqueig. Mata un Gorn atacant amb l'ajuda de Chapel. El jammer es destrueix, cosa que permet a l'Enterprise enviar a Pike, Scott i Batel, que és portat directament al metge. Els Gorn capturen La'an, M'Benga, Ortegas, Sam i els altres supervivents. En Pike es veu obligat a decidir si seguir les ordres i retirar-se o quedar-se per rescatar la seva tripulació capturada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada