Bloc personal,

diumenge, 26 de novembre del 2023

Napoleon (2023)

[1210]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Ridley Scott
Guió: David Scarpa
Música: Martin Phipps
Productores: Apple Studios, Scott Free Productions
Veus de doblatge: Joaquin Phoenix, Vanessa Kirby, Tahar Rahim
Estrena: 22/11/23
Títol original: Napoleon

[ Acció, aventura, biografia] 2 h. 38 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (6,7) (22K):
“Una història èpica que detalla l'ascens i la caiguda de l'emperador francès Napoleó Bonaparte i el seu implacable viatge al poder a través del prisma de la seva addictiva i volàtil relació amb la seva dona, Josephine.”

Crítica

Només he necessitat escoltar unes quantes crítiques infundades, perquè m’entressin ganes de veure-la…

En una altra situació, de ben segur que ni tan sols l’hagués vist… o almenys tan aviat. Encara que només sigui per portar la contrària, i sabent que la majoria de pel·lícules popularment etiquetades com a bones acaben sent un desastre total, aquesta, que ha estat vilipendiada fins l’extrema unció en només tres dies i mig, he pensat que valdria la pena… com així ha estat.

Això sí, em sap molt de greu les modes de filtrar tota el metratge amb colors grissos per uniformar-la (i tons taronges quan està a Egipte). És ridícul i, a hores d’ara, totalment fora de lloc.

Resum (amb espòilers)

L'any 1793 França, enmig de la Revolució Francesa, el jove oficial de l'exèrcit Napoleó Bonaparte observa com Maria Antonieta és enviada a la guillotina. Més tard aquell any, el líder revolucionari Paul Barras fa que Napoleó gestioni el setge de Toulon; assalta amb èxit la ciutat i repel·leix els vaixells britànics amb artilleria. Després que Maximilien Robespierre sigui deposat i executat al final del regnat del terror, els líders francesos, inclòs Napoleó, intenten restablir l'estabilitat. Novament emprant l'artilleria, Napoleó suprimeix la insurrecció reialista el 13 de Vendémiaire de 1795.

Napoleó corteja a la vídua aristocràtica Joséphine de Beauharnais i els dos finalment es casen. Malgrat la seva vigorosa vida eròtica, no tenen fills. A Egipte, torna a imposar-se a la Batalla de les Piràmides el 1798, però torna a casa quan escolta que Joséphine ha estat infidel. El Directori el critica per haver abandonat les seves tropes, però ell les condemna pel seu mal lideratge a França i, formant part d'un trio, les enderroca en un cop d'estat i es converteix en Primer Cònsol.

Napoleó és coronat emperador dels francesos pel papa l'any 1804, durant el qual amb audacia es posa la corona al seu propi cap. El ministre d'Afers Exteriors Talleyrand suggereix als austríacs una aliança, encara que els austríacs rebutgen la idea. Un any més tard, Napoleó supera i derrota els austríacs i els russos a la batalla d'Austerlitz, obligant-los a retirar-se sobre llacs gelats abans de bombardejar-los i ofegar-los. Després, convida l'emperador austríac Francesc II a prendre vi —al qual el tsar rus Alexandre I declina assistir— i li diu que com que Napoleó no va destruir totalment els seus exèrcits, espera que Francesc estigui agraït.

La mare de Napoleó li fa embarassar una mestressa, demostrant que Joséphine és infèrtil. El 1810 es divorcia d'ella, donant-li una bufetada pública quan ella es nega a llegir la seva part del decret, però els dos es mantenen en bons termes i continuen intercanviant cartes. Napoleó es casa amb Maria Luisa d'Àustria, que té un fill un any després. El 1812, Napoleó envaeix Rússia després que Alexandre renegui d'un tractat de pau amb França. Preval, malgrat la sagnant resistència guerrillera, a la batalla de Borodino, però troba Moscou buida i després incendiada. Napoleó es retira durant l'hivern a França, després d'haver perdut aproximadament mig milió d'homes. El 1814, la Coalició força l'abdicació de Napoleó i l'exilià a Elba.

L'any 1815, en saber que Joséphine està malalt, Napoleó s'escapa de l'illa i torna al poder a França. Joséphine, després d'haver estat forçada a reclusió al Château de Malmaison, mor abans d'arribar. El rei Lluís XVIII envia el Cinquè Regiment per aturar Napoleó, però ell els encanta perquè s'uneixin a ell. A la batalla de Waterloo al juny, Napoleó, després d'haver reunit més tropes, s'enfronta a l'exèrcit del duc de Wellington. Les càrregues de cavalleria francesa són rebutjades per caselles d'infanteria britànica, i un Napoleó desesperat impulsa els seus soldats restants endavant, però aquest avanç es veu delmat per les línies reformades d'infanteria enemiga. Les forces del mariscal prussià Blücher arriben per reforçar Wellington, i els francesos queden trencats. Quan Napoleó es retira, saluda Wellington.

Napoleó és exiliat, aquesta vegada a l'illa de Santa Helena, i presenta als seus oients una versió de la història on sempre té raó. Mor l'any 1821, quan sent que la Joséphine li fa senyals perquè la torni a trobar. Un epíleg assenyala que aproximadament 3 milions de persones van morir a les seves guerres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada