Bloc personal,

dijous, 9 de novembre del 2023

The Simpsons (1989) S01

[437]

Valoració



Fitxa tècnica

  • •  34 Primetime Emmy Awards
  • •  34 Annie Award
  • •  Peabody Award

Creador: Matt Groening
Música: Danny Elfman
Estudi: Gracie Films, 20th Television
Veus de doblatge: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright
Emissió: 17/12/89 - 13/05/90
Títol original: The Simpsons

[ Animació, sitcom, comèdia (sàtira) ] 13 capítols de 22 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (8,7) (427K):
“Una representació satírica d'un estil de vida americà de classe mitjana disfuncional protagonitzada per la família homònima: Homer, Marge, Bart, Lisa i Maggie. Ambientat a la ciutat de Springfield, l'espectacle posa en valor tant la cultura americana com la condició humana.”

Crítica

M’hi falta més música: la trobo seca i aspre…

Basada en els curtmetratges de The Simpsons de Matt Groening, d’un minut de durada, emesos entre 1987 i 1989 dintre l’espai televisiu The Tracey Ullman Show, una comèdia d’sketch de la Fox. Alhora tenia molts elements de la tira còmica Life in Hell (1977) que el mateix Matt Groening havia dibuixat i que estava present a diari en més de dos-cents diaris nord-americans amb personatges amb morfologia de conill.

No sé perquè em pensava que la primera temporada serien proto-dibuixos com els dels curtmetratges previs i no ha estat pas així: des de bon començament es mostren els personatges que tots coneixem, tant pel que fa al mateix dibuix com pel que fa a la personalitat dels personatges.

La intenció inicial era veure-la en VOSE o, en el seu defecte, en espanyol d’Espanya. L’he vista en espanyol llatí amb un protagonista que es diu Homero… ai las!

El que queda clar, almenys en el moment en que he visionat aquesta primera temporada, és que la temporada que més vegades han re-emès una i altra vegada ha estat aquesta. Un fart de riure amb el capítol que la Marge està a punt de posar-li les banyes al Homer i, quan s’ho repensa, entra, sota els acords de la guitarra elèctrica emulant Oficial y Caballero, a la planta nuclear on treballa el Homer fent saltar totes les alarmes radioactives al sortir.

El gran dubte que se’m presenta és, si aquesta sèrie és una crítica satírica de la societat nord-americana especialment, després de trenta-cinc anys per què dona la sensació que res ha canviat malgrat aquesta crítica constant…


Temporades



Resum (amb espòilers)

1.- Els Simpson rostint a foc obert. Mentre els Simpson estan de compres de Nadal, en Bart s'escapa i es fa un tatuatge. La Marge aviat ho descobreix i utilitza els estalvis de Nadal de la família per treure'l. Mentrestant, Homer descobreix que no rebrà una bonificació de Nadal del Sr. Burns i, per tant, la família no té diners per comprar regals de Nadal. Decideix mantenir en secret els seus problemes financers i aconseguir una feina com a gran magatzem Santa, però més tard descobreix que la feina no paga prou. Desesperats per un miracle, Homer i Bart van a la pista de gossos la nit de Nadal amb l'esperança de guanyar diners. Ho aposta tot per un tir llarg anomenat Santa's Little Helper, que perd. Enfadat per haver perdut, el propietari del gos el renega. Homer deixa que en Bart el quedi. Més tard, Homer intenta aclarir a tothom, però en Bart exclama que tenen un gos i tots donen la benvinguda feliçment al nou membre de la família Simpson. (Nota: primer episodi amb Patty i Selma, Seymour Skinner, Sherri i Terri, Ralph Wiggum, Milhouse Van Houten, Lewis, Ned i Todd Flanders, Mr. Burns, Moe Szyslak, Barney Gumble i Sam i Larry.)

2.- Bart el geni. Bart té problemes en una prova d'intel·ligència i canvia de prova amb Martin Prince, el geni de la classe. Després de tabular els resultats, el psiquiatre de l'escola qualifica en Bart de geni i l'envia al Centre d'aprenentatge enriquit per a nens superdotats. Homer comença a tractar en Bart amb respecte, però en Bart immediatament se sent fora de lloc entre els seus nous companys i alienat dels seus antics companys. Confessa que va enganyar a la prova i posteriorment és enviat de tornada a l'escola primària de Springfield. (Nota: primer episodi amb Edna Krabappel, Martin Prince i Richard.)

3.- L'Odissea d'Homer. La classe d'en Bart visita la central nuclear de Springfield i Homer, ansiós per semblar que està treballant, accidentalment xoca el seu carro contra una canonada radioactiva, fent-lo acomiadar. Deprimit i incapaç de trobar una nova feina, decideix suïcidar-se saltant d'un pont. La seva família descobreix el seu pla i intenta aturar-lo, però en el procés gairebé són atropellats per un camió. Descobrint el seu nou propòsit, Homer s'embarca en una croada de seguretat i finalment decideix anar després de la Central Nuclear i fa manifestacions de protesta. Per acabar amb el furor d'Homer, el senyor Burns li ofereix una feina com a inspector de seguretat, amb un sou augmentat, que Homer accepta. (Nota: primer episodi amb Waylon Smithers, Otto Mann, el cap Wiggum, Jasper Beardley, Mr. & Mrs. Winfield, Sherri i Terri.)

4.- No hi ha vergonya com a casa. Homer porta la seva família al pícnic de l'empresa a la casa pairal del Sr. Burns. La Marge, el Bart i la Lisa fan vergonya a Homer i s'adona que el senyor Burns sembla afavorir una família que s'estimen i es respecten. Convençut que tant ell com la seva família són patètics, Homer porta tothom al centre de teràpia familiar del doctor Marvin Monroe. Quan els mètodes estàndard resulten inútils per "civilitzar-los", el Dr. Monroe recorre a la teràpia de xoc. Aviat, els Simpson es comencen a sorprendre els uns als altres, fent que tot el poble perdi el poder. El Dr. Monroe retorna als Simpson.

5.- Bart el general. Bart s'enfronta a Nelson Muntz, el mató de l'escola, que comença a atacar en Bart cada dia després de l'escola. Homer suggereix contraatacar, cosa que no funciona. Desesperat per una solució, en Bart visita l'avi per demanar consell. L'avi porta en Bart a trobar-se amb Herman, que li suggereix que Bart reuneixi tots els nens de l'escola i declari la guerra a Nelson. Bart i el seu exèrcit ataquen Nelson i aconsegueixen convèncer-lo perquè renunciï a les seves formes d'assetjament. (Nota: primer episodi amb Nelson Muntz i Herman.)

6.- Lisa gemegant. La Lisa es deprimeix, cosa que comença a afectar el seu rendiment a l'escola. Ni la Marge ni l'Homer són capaços de fer més feliç a la Lisa. Una nit, escolta música de jazz llunyana i surt de la seva habitació per seguir-la. Coneix Bleeding Gums Murphy, que li ensenya a expressar la seva música a través del saxo. Quan la Marge deixa la Lisa a l'escola l'endemà, suggereix que la Lisa somriu sense importar com se senti. Tanmateix, la Marge veu que a la Lisa se li nega la seva creativitat i s'adona que això és el que l'està decepcionant. La Marge li diu a la Lisa que sigui ella mateixa i que tota la família vagi a veure en Murphy actuar en un club de jazz local.

7.- La crida dels Simpson. Homer té enveja del nou RV de Flandes i va a "Bob's RV Round-up" per comprar-ne un. Instal·lant-se en una caravana en ruïnes, agafa la família d'acampada i en el procés destrueix el RV. Deixant enrere la Lisa i la Marge, en Bart i en Homer intenten trobar el camí de tornada a la civilització, però tenen poca sort. Més tard, Homer és confós amb Bigfoot i capturat. Marge, Bart i Lisa es salven i Homer és alliberat, encara que els científics diuen que no poden determinar a quina espècie pertany.

8.- El cap Telltale. En Bart es fa amic de Jimbo, Dolph i Kearney, un grup de problemes locals. Tractant d'impressionar-los, en Bart decideix tallar i robar el cap de l'estàtua de Jebediah Springfield. L'endemà, tot el poble es dol per l'estàtua vandalitzada i en Bart descobreix que els seus nous amics volen atacar el vàndal. Sent remordiment, en Bart confessa a la seva família i Homer i Bart tornen a portar el cap a l'estàtua després de passar per la gent furiosa. (Nota: primer episodi amb Krusty the Clown, Jimbo, Dolph, Kearney, Sideshow Bob, Apu Nahasapeemapetilon, Reverend Lovejoy i Helen Lovejoy.)

9.- La vida al carril ràpid. Després d'haver oblidat l'aniversari de la Marge, Homer corre cap al centre comercial de Springfield i impulsivament li compra una bola de bitlles. La Marge no està impressionada amb el regal i després de descobrir que ell té la intenció d'utilitzar-lo, decideix fer-li mal i anar a jugar a bitlles. Mentre és al carreró, coneix en Jacques, un encantador instructor de bitlles francès, que li ofereix lliçons. Jacques comença a enamorar-se de la Marge i la convida al seu apartament. Encara que hi està d'acord, la Marge pateix un dilema moral. Al final, la Marge visita Homer a la planta nuclear. (Nota: primer episodi amb Lenny Leonard, Charlie i Helen Lovejoy.)

10.- La nit d'Homer. Bart compra una mini càmera espia i aconsegueix fer una foto d'Homer ballant al costat de la stripper anomenada princesa Caixmir a la festa d'un club de striptease d'un company de feina. Dona còpies de la imatge als seus amics i, finalment, la imatge comença a circular fins que finalment la Marge la veu. Ella expulsa a Homer de casa, però l'endemà explica que no està molesta perquè balli al costat d'una dona, sinó que en Bart ho va veure. Ella demana que prengui en Bart i vagi a demanar perdó a la princesa Caixmir. Homer accepta i diu que està disposat a començar a respectar les dones. (Nota: primer episodi amb Carl Carlson i la princesa Caixmir.)

11.- Les crepes de la ira. El director Skinner finalment es cansa de les bromes de Bart i proposa que Bart sigui enviat a França com a part del programa d'intercanvi d'estudiants. La família està d'acord i Bart és enviat a la "bellíssima" Château Maison, que en realitat és una masia en ruïnes en una vinya abandonada. En Bart és tractat com un esclau per dos enòlegs sense escrúpols, César i Ugolin, que finalment l'alimenten de vi contaminat amb anticongelant. Mentrestant, un nen albanès anomenat Adil comença a viure amb els Simpson. Sense que Homer ho sap, Adil és un espia enviat pel seu país per obtenir els plànols nuclears de la Central Nuclear, i secretament els envia per fax a casa. De tornada a França, en Bart aprèn francès i denuncia els crims dels viticultors a la policia. Adil és capturat per l'FBI i deportat. (Nota: primer episodi amb Agnes Skinner.)

12.- En Krusty és rebenta. Mentre comprava un gelat al Kwik-E-Mart, Homer és testimoni d'un robatori perpetrat per un home que es creu que era Krusty the Clown, presentador de The Krusty the Clown Show, el programa favorit de Bart. Krusty és enviat a la presó i el seu assistent, Sideshow Bob, es fa càrrec del seu espectacle. En Bart està segur que Krusty és innocent i recopila proves per donar suport a la seva afirmació, que porta al "millor amic de Krusty", Sideshow Bob. En Bart s'adona que el robatori va ser realment comès per Bob, que estava intentant incriminar a Krusty. Bob és arrestat i Krusty agraeix a Bart per salvar-lo. (Nota: primer episodi amb Kent Brockman.)

13.- Una tarda encantada. La Marge, sense sentir-se apreciada per Homer, truca al programa de ràdio del Dr. Monroe, que Homer escolta a la feina. Homer, amb ganes de compensar la Marge, decideix portar-la a sopar a un restaurant elegant i contracta una mainadera perquè cuidi en Bart i la Lisa. Se'ls envien la Sra Botz, que Bart i Lisa aviat descobreixen que és en realitat un lladre sobrenomenat "The Babysitter Bandit". Són capturats per la Sra Botz i lligats, però finalment Maggie els allibera. Bart i Lisa capturen la Sra Botz i truquen a la policia. Mentrestant, Marge i Homer tornen a casa i troben que la Sra Botz està lligada. Homer, desconegut de la seva veritable identitat, l'allibera i la Sra. Botz s'escapa de neta moments abans que arribi la policia.


S01 (1989) S02 (1990) S03 (1991) S04 (1992) S05 (1993) S06 (1994) S07 (1995)
S08 (1996) S09 (1997) S10 (1998) S11 (1999) S12 (2000) S13 (2001) S14 (2002)
S15 (2003) S16 (2004) S17 (2005) S18 (2006) S19 (2007) S20 (2008) S21 (2009)
S22 (2010) S23 (2011) S24 (2012) S25 (2013) S26 (2014) S27 (2015) S28 (2016)
S29 (2017) S30 (2018) S31 (2019) S32 (2020) S33 (2021) S34 (2022) S35 (2023)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada