Bloc personal,

dissabte, 22 d’octubre del 2022

The Lion King (2019)

[1157]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Jon Favreau
Guió: Jeff Nathanson, Irene Mecchi (original) i Jonathan Roberts (original)
Música: Hans Zimmer
Veus de doblatge: Donald Glover, Seth Rogen, Chiwetel Ejiofor

[ Animació, aventura, drama ] 1h 58min

Sinopsi

IMDb (6,8):
“Després de l'assassinat del seu pare, un jove príncep lleó fuig del seu regne només per conèixer el veritable significat de la responsabilitat i la valentia.”

Crítica

Fa una mica de por i tot: per a nens no és!

No tinc record d’haver vist l’animació original de Disney sencera mai. Sí és veritat que, en moltes ocasions, n’he vist algun tros, però mai sencera. Tampoc és que mai, en cap moment, hagi sentit algun interès per aquesta pel·lícula ni el musical posterior i tota la parafernàlia que porta anys darrera.

No hi ha res més inquietant que veure un musical amb els actors cantant en situacions impossibles… bé, que ho facin animals: no té cap sentit!

L’animació molt aconseguida i molt real, però són llenguatges molt diferents que no tenen cap mena de sentit ni possible sintonia.

Resum (amb espòilers)

A les Terres de l'Orgull d'Àfrica, un orgull de lleons governa el regne animal des de Pride Rock. El rei Mufasa i la reina Sarabi presenten el seu fill nounat, Simba, als animals de la recollida per Rafiki el mandril, xaman i conseller del regne.

Mufasa ensenya a Simba les Terres de l'Orgull i li explica les responsabilitats de la reialesa i el "cercle de la vida", que connecta tots els éssers vius. El germà petit de Mufasa, Scar, cobeja el tron ​​i planeja desfer-se de Mufasa i Simba, de manera que esdevingui rei. Un dia, Simba i la seva millor amiga Nala exploren un cementiri d'elefants, on són perseguits per un clan de hienes tacades dirigides pel despietat Shenzi. Mufasa s'assabenta de l'incident pel seu majordomo, el calao Zazu, i rescata els cadells. Encara que molest amb Simba per desobeir-lo i posar-se en perill a ell i a la Nala, Mufasa el perdona i explica que els grans reis del passat els vetllen des del cel nocturn, des del qual algun dia vetllarà per Simba. Mentrestant, Scar, que ho va planificar tot, visita les hienes i les convenç perquè l'ajudi a enderrocar Mufasa a canvi dels drets de caça a les Terres de l'Orgull.

Scar posa una trampa per al seu germà i el seu nebot, atrau a Simba a un congost i fa que les hienes condueixin un gran ramat de ñus a una estampida que el trepitjarà. Informa a Mufasa del perill d'en Simba, sabent que s'afanyarà a salvar-lo. Mufasa salva Simba però acaba penjant perillosament de la vora del congost. Scar es nega a ajudar en Mufasa, en lloc d'enviar-lo a caure a la seva mort. Aleshores enganya a Simba perquè pensi que la tragèdia va ser culpa seva i li diu que abandoni les Terres de l'Orgull i no torni mai més. Ordena a les hienes que el maten, però Simba escapa. Scar explica a l'orgull que l'estampida va matar a Mufasa i Simba i avança com a nou rei, permetent que les hienes visquin a les Terres de l'Orgull.

Dos proscrits, Timon i Pumbaa, un suricata i facóquer, rescaten Simba, que s'ensorra en un desert. Simba creix a l'oasi amb els seus dos nous amics i altres animals, vivint una vida despreocupada sota el lema "hakuna matata" ("sense preocupacions" en suahili).

Una Simba adulta rescata en Timon i Pumbaa d'una lleona famolenc, que resulta ser la Nala. Ella i Simba es reuneixen i s'enamoren, i ella l'insta a tornar a casa, dient-li que les Terres de l'Orgull s'han convertit en un erm afectat per la sequera sota el regnat de Scar. Per culpa de suposadament haver causat la mort del seu pare, Simba es nega i se'n va. Aleshores es troba en Rafiki, que li diu que l'esperit de Mufasa viu a Simba. Simba visita el fantasma de Mufasa al cel nocturn, que li diu que ha d'ocupar el lloc que li correspon com a rei. En adonar-se que havia estat fugint del seu passat durant massa temps, Simba decideix tornar a les Terres de l'Orgull.

Ajudat pels seus amics, Simba s'escapa de les hienes a Pride Rock i s'enfronta a Scar, que estava a punt de lluitar contra Sarabi. Scar es burla de Simba pel seu paper en la mort de Mufasa i el recolza a la vora de la roca, on li revela que va assassinar en Mufasa. Enfurismat, Simba diu la veritat a la resta de l'orgull. Scar intenta defensar-se, però el seu coneixement de l'últim moment d'en Mufasa (tot i haver afirmat anteriorment que va arribar massa tard al congost) exposa el seu paper en la mort d'en Mufasa. Timon, Pumbaa, Rafiki, Zazu i les lleones s'esfenen de les hienes mentre Scar, intentant escapar, es veu arraconat a una cornisa a prop de la Roca de l'Orgull. Scar demana pietat i intenta culpar dels seus crims a les hienes; Simba li perdona la vida, però li ordena que abandoni les Terres de l'Orgull per sempre. Scar es nega i ataca el seu nebot, però Simba el llença pel penya-segat després d'una breu baralla. Scar sobreviu a la caiguda, però és atacada i mutilada fins a la mort per les hienes, que van escoltar el seu intent de trair-les. Després, Simba es fa càrrec del rei i fa de Nala la seva reina.

Amb les Terres de l'Orgull restaurades al seu estat habitual, Rafiki presenta el cadell nounat de Simba i Nala als animals reunits, continuant el cercle de la vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada