Bloc personal,

dilluns, 17 d’octubre del 2022

Made in Abyss: Retsujitsu no Ougonkyou (2022) S02*
(Made in Abyss: The Golden City of the Scorching Sun)

[293]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Masayuki Kojima
Guió: Hideyuki Kurata, Akihito Tsukushi (manga)
Música: Kevin Penkin
Estudi: Kinema Citrus
Veus de doblatge: Miyu Tomita, Mariya Ise, Shiori Izawa
Emissió 06/07/22 - 28/09/22

[ Animació, acció, aventura, ciència ficció, seinen ] 11 capítols de 22 min. i 1 de 47 min.

Sinopsi

IMDb (8,4):
“Una noia i el seu company robot busquen la seva mare, que s'ha perdut en un gran abisme.”

Crítica

Estaria molt bé si hagués entès alguna cosa…

Basat en un manga –dels que pocs que encara en mantinc la compra física– d’Akihito Tsukushi. (*) Aquest anime és la segona temporada, però cronològicament, enmig hi han algunes pel·lícules, resums i pot ser complicat seguir-ne el fil. Aquest és l’ordre:

La història explicada en aquesta temporada correspon a l’últim volum publicat a Espanya, el 10. Com ja vaig comentar en el seu moment, aquesta història fa temps que m’ha superat i en el manga no entenc pràcticament res. Aquest “segona” temporada de l’anime explica una mica millor, ni que sigui pels colors primaris dels personatges, la recargolada història que l’autor s’ha empescat.

Sisena capa, en el ventre d’un ésser humà, tan gran com una ciutat sencera, que els protegeix de la maledicció de l’abisme. Protagonisme total i absolut per la Faputa, de mal pronunciar en llengua hispànica.

Resum (amb espòilers)

1.- La brúixola apuntava a la foscor. En un passat aparent llunyà, una jove anomenada Vueko escapa del seu tutor abusiu i s'uneix a una expedició de pelegrins anomenada Ganja dirigida per Wazukyan i Belaf per buscar la mítica Ciutat Daurada al fons de l'Abisme. Utilitzant una brúixola especial que posseeix Vueko, els Ganja són capaços de trobar l'illa on es troba l'Abyss malgrat que totes les seves naus menys una s'han perdut en una tempesta. Després de negociar amb una tribu nativa on Vueko intercanvia a contracor la seva brúixola per informació, els Ganja continuen el seu viatge, tot i que es troben amb una noia nativa exiliada de la tribu per ser infèrtil. La Vueko s'apiada de la noia i Wazukyan accepta que els acompanyi com a guia. Els Ganja s'endinsen més a l'Abisme, aprenent sobre la Maledicció i s'enfronten a molts monstres fins que arriben a una beina de transport al Front d'Ido a la cinquena capa, que els permet continuar cap a la sisena capa. En el present[d], Riko, Reg i Nanachi activen la beina de transport amb el recentment adquirit White Whistle de Riko i els transporta cap avall a través del mar de cadàvers, un oceà subterrani ple d'ossos i cadàvers de vida salvatge difunta. A causa de la durada del viatge i la incertesa de la sisena capa, Reg recomana que la Riko es descarregui dins de la relativa seguretat de la beina. Després, la beina arriba al seu destí, i el trio surt i fa els seus primers passos cap a la sisena capa, la capital dels no retornats.

2.- Capital dels no retornats. Fascinats per la sisena capa, Riko, Reg i Nanachi fan una mica d'exploració i descobreixen que la capa té un entorn càlid i semblant al desert ple de nombroses ruïnes i també està poblada per una fauna extremadament perillosa. Volent que la Nat i els altres sàpiguen que està bé, la Riko intenta enviar un altre globus de correu a la superfície, però la fauna voladora l'intercepta ràpidament. Durant tot el temps, el trio és observat en silenci per un ésser misteriós. L'endemà, la Riko es desperta i descobreix que li han robat el Xiulet Blanc. Nanachi descobreix pistes deixades pel lladre, que va poder recuperar el globus de correu, i es va colar al seu campament sense alertar a cap d'ells. En Reg recull l'olor del lladre i el segueix fins arribar a una gran estructura amb una única entrada. Sense cap altre cable, el trio entra a l'estructura, l'entrada de la qual està protegida per un camp de força que repel·leix la Maledicció. El misteriós ésser continua observant-los. Dins de l'estructura, el trio troba un poble poblat pel que aparentment són Hollows. Un d'ells, Majikaja, saluda el trio i accepta portar-los al White Whistle de Riko.

3.- Poble dels buits. Majikaja porta a Riko, Reg i Nanachi a un artesà que està tallant el Xiulet Blanc de Riko en una nova forma que pugui utilitzar tot el seu poder. Aleshores ensenya al trio la resta del poble, que està protegit de la maledicció, però els Hollows que hi viuen no poden marxar. També explica que el poble funciona amb el comerç de "valor". Mentre continuen explorant el poble, un dels Hollow agafa Meinya i juga massa amb ell, ferint a Meinya. L'angoixa de Riko per la lesió de la Meinya fa que s'activi el sistema de defensa del poble, que pren les possessions de l'ofensor Hollow i fins i tot alguns dels seus òrgans per compensar en Riko pel valor perdut de Meinya. Amb el seu nou valor, Riko acostuma a llogar una fonda, però es posa malalta a causa del menjar podrit. Reg i Nanachi són testimonis d'una commoció fora, i Majikaja explica que Faputa, la princesa de Hollows, ha aparegut fora del poble. En adonar-se que la Faputa devia ser qui va portar el Xiulet Blanc d'en Riko al poble, Reg es dirigeix ​​a l'entrada del poble on es troba amb la Faputa i el seu company robòtic. En el passat, els Ganja es troben amb un grup d'éssers robòtics que els donen la benvinguda a la sisena capa, fins que un d'ells és menjat per un monstre. La Vueko s'adona foscament que, tot i que han arribat a la Ciutat Daurada, encara no estan fora de perill.

4.- Amic. Faputa s'enfronta a Reg, i vagament recorda que l'havia conegut anteriorment en el passat. Desconfiada dels ulls dels vilatans, Faputa segresta Reg i el porta al seu amagatall. No obstant això, Faputa està confusa i ferida perquè en Reg no té records d'ella, i expressa la seva gelosia perquè en Reg acompanyi en Riko. Veient que no aprendrà res de Faputa, Reg decideix tornar al poble, però en el seu camí de tornada, es troba amb una pluja de fortunes eternes i plaques funeràries caigudes des d'Orth, fet que li fa preguntar-se què està passant a la superfície. . Al poble, la Riko es recupera de la seva intoxicació alimentària i marxa a buscar en Reg i en Nanachi. Diversos Hollows intenten segrestar-la Meinya, però ella és salvada pel Hollow que anteriorment va ferir a Meinya per accident. Agraïda per l'ajuda, Riko es fa amistat amb el Hollow, a qui anomena Maaa. Es dirigeixen a un restaurant on Riko es troba amb la versió Hollow de Wazukyan. Mentrestant, Nanachi s'assabenta per Majikaja que Belaf té Mitty sota la seva custòdia. Amb incredulitat, Nanachi es dirigeix a la cau de Belaf on realment troben a Mitty viu i bé, per a la seva sorpresa. D'altra banda, Vueko sembla estar empresonat juntament amb una sèrie de Hollows incomplets.

5.- Ocultació. Reg intenta tornar al poble, però es perd i és atacat per monstres. El salva el company robòtic de Faputa, que explica que és un robot anomenat Unitat d'Interferència, dissenyat per recollir dades sobre l'Abisme. Reg assenyala que ell i la unitat d'interferències tenen similituds, però la unitat d'interferències admet que no té dades sobre el seu model. Llavors guia en Reg de tornada al poble, que diu que es diu Iruburu. Al poble, la Riko té una breu conversa amb Wazukyan, que descobreix que és un dels tres savis, els fundadors d'Iruburu. Aleshores decideix buscar una cova als afores del poble on els Hollow tenen massa por d'entrar, amb l'esperança de trobar-hi Reg i Nanachi. No obstant això, es troba amb Vueko, que revela que va ser empresonada per intentar evitar la fundació d'Iruburu a causa dels seus orígens foscos. En veure que la Vueko pot ajudar-la, Riko elimina els vincles de la Vueko i la fa guiar a la ubicació de la Nanachi. Vueko porta a Riko a casa de Belaf, on Riko es sorprèn al descobrir que Nanachi va cedir la seva pròpia llibertat a Belaf per evitar que utilitzi Mitty com a font d'aliment. Belaf explica que en el passat, en Bondrewd va visitar Iruburu i va portar Mitty amb ell. Belaf estava tan enamorat de Mitty que va sacrificar una part important del seu cos per crear una còpia perfecta d'ella. Aleshores, la Riko li pregunta a Belaf quant costaria comprar la llibertat de la Nanachi i la Mitty, i Belaf respon que la Riko hauria de renunciar als dos ulls, les dues cames o la meitat dels seus òrgans interns.

6.- L'atracció. Riko es planteja fer el comerç, però Majikaja i Maaa l'aturan. Mentre en Riko intenta trobar una manera de rescatar en Nanachi, un monstre entra al poble i comença a atacar els Hollows. Vueko explica que forma part d'un ritual anomenat "Ling", on com que els vilatans no poden marxar a caçar, en canvi atrauen els monstres dins del poble. Mentre la batalla avança, la Riko recupera el seu Xiulet Blanc, ara tallat en la seva forma real. Mentrestant, la batalla comença a girar contra els vilatans i el propietari del restaurant, Moogie, adverteix a Riko que es mantingui allunyat. En canvi, Riko observa el monstre amb atenció i posa una trampa que l'inhabilita. No obstant això, el monstre continua atacant els vilatans, inclosa Maaa. La Riko es veu animada per l'esperit de la Prushka per fer sonar el seu Xiulet Blanc, que convoca Reg i el potencia prou per derrotar el monstre. Wazukyan felicita a Riko i Reg i li suggereix a la Riko que obtingui un tros de Faputa per canviar-lo per la llibertat de Nanachi. A la posada, Moogie i Majikaja expressen les seves sospites sobre Vueko, ja que no recorden haver-la vist mai abans, i Vueko admet que en realitat és un dels Tres savis originals que van fundar Iruburu. Accepta explicar a Riko, Reg i els seus companys la història darrere de Faputa i els orígens del poble, assenyalant que Wazukyan semblava aterrit després de presenciar el poder de Reg.

7.- El bressol del desig. La Vueko comença a explicar el seu temps amb Ganja després d'arribar a la sisena capa. Adonant-se que no poden tornar a la superfície, es resolen per sobreviure en aquest nou entorn. Vueko estableix una connexió semblant als pares amb la jove noia de la tribu anomenada Irumyuui, que li diu que la seva família la considerava una maledicció per ser infèrtil, la qual cosa va portar al seu exili. Amb el temps, els Ganja troben amb èxit una font d'aigua i aprenen els mitjans per sobreviure a la Sisena Capa, vivint còmodament a la seva nova llar. No obstant això, un dia, Vueko troba en Irumyuui i diversos Ganja greument malalts. Mentre va a buscar més aigua, Wazukyan troba l'equip d'enquesta d'aliments mort i deformat, amb un petit objecte semblant a un ou en la seva possessió. Poc després, aprenen amb horror que l'aigua que estaven bevent era en realitat un organisme paràsit que es reprodueix després de la ingesta, i que el temps és curt perquè trobin una cura. També identifiquen l'objecte semblant a l'ou com el bressol del desig, una relíquia que pot concedir "el més profund dels desitjos", encara que els complexos provocaran la deformació de l'individu, per la qual cosa la seva ressonància és més forta amb els nens. A mesura que la pseudoaigua té més efecte sobre l'Irumyuui, els savis accepten donar-li el bressol, amb l'esperança que el seu desig els salvi a tots. Irumyuui es desperta aparentment millor, el Bressol s'ha fusionat amb ella. Amb el temps, el seu cos comença a mutar i deformar-se encara més. Llavors, un dia, Irumyuui dóna a llum una criatura petita, la qual cosa porta a la Vueko a adonar-se que el seu desig era tenir fills. Tanmateix, la criatura neix sense òrgans interns i mor poc després. Irumyuui continua parent regularment i perdent els seus fills cada dia, la qual cosa li provoca un immens dolor. Finalment, Vueko es troba sucumbir a la pseudoaigua, però Wazukyan li dóna un brou misteriós que la cura miraculosament. Quan afirma que en Irumyuui realment els va salvar a tots, la Vueko s'adona amb horror que s'acabava de menjar els fills morts d'Irumyuui.

8.- La forma que pren el desig. En el present, Reg es troba de nou en Faputa i li demana que li proporcioni una part del cos per ajudar a comprar la llibertat de Nanachi. Faputa arrenca un dels seus braços i el dóna a Reg, recordant-li la promesa que li va fer d'ajudar a destruir Iruburu i els seus habitants. En el passat, el cos d'Irumyuui va continuar mutant, creixent i donant a llum, amb Wazukyan continuant portant els seus nadons per convertir-los en menjar. La Vueko es sorprèn al descobrir que en Wazukyan li havia donat a Irumyuui un segon Bressol del Desig per aprofitar-se encara més d'ella. Finalment, Irumyuui es trasllada a una àrea diferent i comença a devorar altres criatures per mantenir-se. Belaf, sentint-se culpable per menjar-se els fills d'Irumyuui, ofereix el seu cos i ànima com a sacrifici a Irumyuui i es converteix en un Hollow. Inspirat per la seva transformació, la resta de la Ganja segueix el seu exemple i el propi cos d'Irumyuui es converteix en la base d'Iruburu. Mentrestant, Vueko intenta suïcidar-se, raonant que els desitjos d'Irumyuui ja no tindran efecte si ella mor. Wazukyan atura la Vueko i la empresona dins del cap d'Irumyuui, on es relega a tenir cura de les ànimes dels fills difunts d'Irumyuui. A l'exterior, el segon bressol del desig permet a Irumyuui donar a llum un nen perfecte: Faputa. En el present, Vueko conclou la seva història, explicant que Faputa va néixer de la ràbia i la desesperació d'Irumyuui per ser explotada pels Ganja i que es veu obligada pel desig d'Irumyuui de destruir tot el poble. Quan la Riko li pregunta a la Vueko què desitja, la Vueko respon que simplement no vol oblidar a l'Irumyuui.

9.- El retorn. Reg torna al poble amb el braç de la Faputa, ara conscient que va prometre a Faputa que utilitzaria el seu incinerador per destruir l'escut que custodiava l'entrada del poble, que li permetrà entrar. Quan Reg es retroba amb Riko, Wazukyan arriba per felicitar-los. Tanmateix, Riko conjectura que tots els vilatans, inclòs Wazukyan, desitgen en secret abandonar el poble per poder continuar viatjant més endins a l'abisme, i Wazukyan està intentant dur-ho a terme fent que Riko utilitzi un bressol del desig per desitjar un manera de marxar. No obstant això, mentre discuteixen això, el guardià del poble Juroimoh es desperta per agafar a la força el braç de Faputa. Wazukyan segresta Vueko mentre Reg es veu obligat a lluitar contra Juroimoh. No obstant això, en Juroimoh resulta massa difícil per a Reg per lluitar pel seu compte, així que es veu obligat a utilitzar el seu Incinerador, que incapacita a Juroimoh i trenca un forat a la barrera del poble, permetent a Faputa entrar i començar a atacar els vilatans. Mentrestant, Nanachi es desperta del seu somni i Belaf els informa que Faputa ha arribat.

10.- Tot el que reuneixes. En Nanachi es desperta, després d'haver rebut els records de Faputa de Belaf. Belaf explica que va acollir a Nanachi per transmetre els seus records i allibera tant a Nanachi com a Mitty del seu servei. Tanmateix, amb la barrera del poble trencada, la Maledicció ha entrat al poble, destruint qualsevol vilatan que el toqui. Com que aquesta Mitty és una còpia creada per Iruburu, la Nanachi es veu obligada a acomiadar-se de Mitty per segona vegada quan mor, i després marxa a buscar en Riko i en Reg. Mentrestant, Reg es recupera del coma i es desperta i descobreix que Faputa ja ha matat un nombre de vilatans. Riko demana al Reg que posi un punt final a l'enrenou de la Faputa, i Reg surt per enfrontar-se a ella. Ferit que Reg incompleixi la seva promesa, Faputa s'enfronta a Reg a la batalla, on té flashbacks de la primera vegada que el va conèixer quan ell viatjava a la superfície. A canvi de prometre ajudar a la Faputa a entrar al poble, en Reg li va fer prometre que l'acompanyaria en una aventura després que acabés amb els seus negocis. Reg té records vagues de la seva trobada amb Faputa i dubta enmig de la baralla, demanant-li una vegada més que aturi el seu alboroto. Faputa, però, aprofita per atacar de nou Reg.

11.- Valor. Faputa noqueja a Reg i després intenta atacar a Riko, creient que ella és la causa de la seva amnèsia. No obstant això, la seva companya Gaburoon intervé, protegint a Riko i prenent greus danys en el procés. En Nanachi i en Belaf arriben llavors, amb Belaf permetent que Faputa l'ataqui. Mentre ella el mata, Belaf imparteix els seus records de Vueko i Irumyuui, desitjant-li que trobi el seu propi valor. Faputa es queda confusa davant els nous records que ha rebut, donant temps als altres vilatans i a la Nanachi per evacuar Riko. Tanmateix, amb la barrera del poble trencada, els monstres de l'exterior comencen a entrar i atacar els vilatans. Faputa intenta repel·lir les bèsties, però ràpidament es veu aclaparada i queda a prop de la mort mentre Gaburoon es sacrifica per protegir-la. Mentre ella està morint, diversos vilatans vénen i comencen a alimentar-li parts d'ells mateixos, transferint-li el seu valor perquè pugui regenerar-se. En conflicte amb aquesta mostra de compassió dels vilatans que se suposa que ha de destruir, Faputa es regenera completament i torna a desafiar els monstres de nou.

12.- Or. Mentre Faputa lluita contra els monstres, comença a recordar com va conèixer en Gaburoon per primera vegada i com li va ensenyar a parlar mentre ajudava a reparar-lo. A sota, Riko, Reg, Nanachi i els seus companys troben en Wazukyan, que ha gastat tota la seva energia i està a punt de morir. Reflexiona sobre com el viatge de la Riko i els seus amics a l'abisme va ser l'acumulació de nombroses circumstàncies, i els desitja sort abans de morir, deixant que Nanachi es pregunti fins a quin punt ha vist el futur. Aleshores, Faputa convoca els habitants del poble perquè vinguin a ella i el grup comença a tornar a pujar. En el camí, recullen a Vueko que, a causa de la maledicció que s'infiltra al poble, ha començat a transformar-se en un buit. Mentre en Reg evita els monstres, Faputa demana als habitants del poble que es sacrifiquin a ella perquè pugui obtenir prou poder per acabar amb la vida d'Irumyuui d'una vegada per totes. Tots els vilatans es sacrifiquen de bon grat amb l'excepció de Majikaja i Maaa, que tenen l'encàrrec de Faputa d'assegurar-se que Riko, Reg i Nanachi escapen del poble. Majikaja i Maa es sacrifiquen per garantir la seguretat de Riko, mentre que Faputa utilitza el seu poder per destruir completament l'Irumyuui i el poble. Després, Faputa finalment té l'oportunitat de parlar amb Vueko, que ara està a punt de morir. La Vueko li diu a la Faputa com era la seva mare Irumyuui com a humana, i la Faputa li assegura a la Vueko que en Irumyuui sempre la va estimar, ja que els seus records de Vueko eren l'únic que no li va donar a la Faputa. Després d'haver trobat el tancament i la redempció, Vueko mor de la Maledicció. Després que la Vueko sigui enterrada, Reg li suggereix a la Faputa que vagi a una aventura amb ells, tal com va prometre inicialment. Tot i que Faputa no accepta immediatament, sí diu que considerarà l'oferta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada