Bloc personal,

diumenge, 9 d’octubre del 2022

Yurei Deco (2022) S01

[287]

Valoració



Fitxa tècnica

Creadors: Masaaki Yuasa, Dai Satō
Direcció: Tomohisa Shimoyama
Guió: Dai Satōa
Música: Mito, Kōtarō Saitō, Yebisu303
Estudi: Science SARU
Veus de doblatge: Mira Kawakatsu, Anna Nagase, Miyu Irino
Emissió 03/07/22 - 18/09/22

[ Animació, misteri, ciència ficció ] 12 capítols de 22 min.

Sinopsi

IMDb (6,0):
“La història té lloc a l'illa de Tom Sawyer, on la vida de tothom gira al voltant de l'ús d'un sistema de realitat augmentada conegut com Deco i una moneda coneguda com Love. La Berry, una noia normal amb un Deco malmès que li mostra coses que els altres no poden veure, coneix la Hack, una noia que sembla un nen. Encisat per la Hack, la Berry es troba amb l'equip que dirigeix la Hack, el club de detectius Yurei. Els membres d’aquest club estan "socialment morts", treballant de manera invisible dins de la societat controlada digitalment de l’illa Tom Sawyer. Mentre treballa amb el grup, la Berry s'assabenta del fantasma ZERO, una figura misteriosa que s'amaga dins els subterranis de Tom Sawyer. Ella i la Hack decideixen perseguir aquesta figura i, amb el temps, es revela la veritat darrere de la ciutat…”

Crítica

Una cosa estranya, aparentment simple, però complicada innecessàriament (?) en el fons…

Animació original creada per Masaaki Yuasa i Dai Satō, dirigida per Tomohisa Shimoyama, escrita per Dai Satōa i animada per Science SARU. No hi ha manga previ, però sí posterior (un webtoon, de fet). També es pot trobar sota els títols Yūrei Deko i You 0 Deco (emfatitzant el love: You love Deco).

De fet, no sé ben bé perquè he seguit aquesta sèrie, doncs, molt en el fons, no m’ha agradat des del principi. Però també hi havia alguna cosa que m’atreia: potser alguna similitud, ni que fos llunyana, amb Belle (2021).

En destaquen els colors vius i llampants, cridaners i fluos, amb uns personatges “mal dibuixats”, desgarbats i plans i un 3D molt elaborat, recolzant uns fons molt diferents i treballats. Semblen tres creadors diferents i amb idees molt diferentes: el dels personatges, el dels fons i el del 3D.

Resum (amb espòilers)

1.- Les aventures a Tom Sawyer. A la ciutat insular de Tom Sawyer, la societat es gestiona a través d'un sistema de crèdit social anomenat Decoration Customizer, o "Deco" per abreviar. Els ciutadans treballen per recollir "Love", que actua com a moneda de canvi dels serveis i per millorar els seus avatars Deco, que es mostren mitjançant un sistema hologràfic de realitat augmentada implantat als seus ulls. Berry és una noia que està obsessionada amb trobar Zero, un criminal mític que es diu que redueix a zero l'amor de qualsevol persona que es trobi. De camí cap a un metge per reparar una pantalla Deco defectuosa a l'ull dret, Berry veu una persona invisible a la vista de Deco fent bromes i estafant la gent del seu amor. Creient que el lladre és Zero, Berry ho persegueix però no aconsegueix atrapar el lladre. Utilitzant un dispositiu de vigilància recuperat, Berry obliga a un altre enfrontament amb el lladre fins que tots dos es veuen atrapats en un fenomen Zero Phenomen, on una figura que el lladre identifica com a Zero apareix davant d'ells.

2.- El misteriós estrany. El lladre intenta atacar en Zero, i mentre que Zero sembla ser completament invulnerable, el lladre és capaç de robar-ne algunes dades. Llavors, Zero pren represàlies, obligant a Berry i al lladre a fugir encara que una sortida que el lladre troba a l'espai hipervers de Zero. En tornar a la realitat, Berry perd el coneixement i el lladre es veu obligat a fugir de les autoritats. Les autoritats procedeixen a encobrir ràpidament el fenomen Zero restaurant en silenci el recompte d'amor de tothom a la zona afectada. L'endemà, Berry es dirigeix a la cita amb el seu metge, on es confirma que el seu dret a Deco funciona malament, però ella es nega a que se'l substitueixi perquè pugui continuar seguint el rastre del lladre. Per investigar més a fons, Berry pirateja l'estació de treball Hyperverse del seu pare, on observa que els censors del govern suprimeixen activament totes les dades relacionades amb esdeveniments negatius, inclòs qualsevol cosa relacionada amb el lladre. Els seus pares l'agafen i admeten que, com a moderadors de contingut, la seva feina és censurar la informació per protegir la societat. Desil·lusionada perquè el govern ha mentit a tothom, Berry decideix fugir per continuar la recerca del lladre. Es dirigeix a un lloc que el lladre li va deixar, només per trobar-se amb un desconegut que li pregunta on és "Hack".

3.- Un judici simulat. Berry descobreix pel desconegut, un home anomenat Finn, que Hack va ser capturat per les autoritats i serà jutjat pel fenomen Zero. Aleshores, Finn porta en Berry al seu amagatall, explicant que és un "Yurei", una de les moltes persones no registrades a l'illa que no tenen accés a un Deco i, per tant, existeixen fora del sistema, i que són tractats efectivament com a fantasmes. En saber que Hack serà jutjat, Berry produeix les dades que Hack li havia donat, amb l'esperança que demostri que Hack no és responsable del fenomen Zero. Finn ajuda en Berry extreint les dades en un Hypervers aïllat. Aleshores, Berry s'infiltra al judici de Hack disfressat d'advocat defensor i presenta les proves. Malauradament, el Deco defectuós de la Berry fa que la seva disfressa es trenqui, però Zero pirateja el robot que actua com a fiscal, donant a Berry la distracció que necessita per ajudar a escapar en Hack. Pugen a un tren de mercaderies per fer la seva escapada, però les autoritats els persegueixen. Aleshores, el tren explota i s'estavella contra el mar, aparentment matant tant a Berry com a Hack.

4.- El club de detectius Yurei. Han passat quatre mesos des de l'incident i s'ha revelat que Finn va ajudar a falsificar la mort de Berry i Hack. Tanmateix, com que la Berry ara es considera legalment morta, ha perdut l'accés al seu amor i s'ha convertit en una Yurei. Sense cap altra opció, Berry s'ha traslladat a un assentament de Yurei i s'ha unit al Club de Detectius Yurei de Finn, l'objectiu principal del qual és trobar la causa darrere del Fenomen Zero perquè puguin demostrar la innocència de Berry i Hack. Un dia, arriba un home anomenat Matsumame i demana l'ajuda del YDC per trobar el seu avatar Deco, que ha desaparegut. Com que va desaparèixer durant l'època del fenomen Zero, Berry accepta assumir el cas. Utilitzant el seu camuflatge Deco acabat d'adquirir, Berry torna a la ciutat per investigar i aconsegueix infiltrar-se en l'estació de treball dels seus pares, on aconsegueix recuperar l'avatar de Matsumame que va ser eliminat accidentalment pel Servei d'Atenció al Client. També escolta els seus pares plorant la seva aparent mort, així com s'assabenta de l'existència d'un sistema de còpia de seguretat secret que emmagatzema totes les dades sense censura de la ciutat. Amb una nova pista, Berry decideix quedar-se amb el YDC i els testimonis que Hack captura un colom robòtic que porta un missatge.

5.- A la pista d'un mentider. El missatge és del professor, que dirigeix el Neo Animal Museum que actua com un zoològic amb animals artificials. El professor ha construït una rèplica d'un Nue i insisteix que la seva representació és realista, mentre que la representació a Decopedia és falsa. Demana al YDC que reescrigui l'article de Decopedia sobre el Nue per mostrar la seva veritable forma. Berry i Hack s'introdueixen a la Decopedia Hyperverse per modificar el fitxer Nue. Tanmateix, es distreuen i creen una criatura que no s'assembla gens a un Nue. Aleshores, el Nue modificat s'escapa de Berry i Hack i es distribueix per la xarxa de la ciutat, iniciant una nova bogeria de Nue. El professor, furiós pel seu fracàs, es nega a pagar la feina. Tanmateix, la senyora 44 revela que havia aconseguit trobar un llibre físic que afirmava que els Nue són criatures de ficció, el que significa que tant el professor com la Decopedia estan equivocats. Berry i Hack es discuteixen sobre si han de dir-li al professor o no, fins que Berry accidentalment deixa escapar que va intentar veure el perfil de Hack a la base de dades del Servei d'Atenció al Client, cosa que enfada a Hack. Berry visita el professor, que admet que sabia que el Nue era fictici tot el temps i esborra el seu Nue de mala gana. Aviat, l'entrada de Decopedia a la Nue s'elimina i la societat passa a una mania per l'axolotl. La Berry se sent desil·lusionada per aquests esdeveniments, i en Finn li aconsella que es disculpi amb en Hack, ja que fins i tot la Yurei té passats que els agradaria mantenir en privat. La Berry intenta disculpar-se fins que descobreix que Hack ha piratejat els fitxers de l'escola. Mentrestant, el professor abandona els plans per recrear el monstre del Yeti i del llac Ness. Més tard, un nou client s'acosta al YDC.

6.- Smiley i el perdut volador. Smiley es troba amb un dron d'IA anomenat Doron i el porta a YDC. Doron explica que va perdre els seus records i que busca el seu propietari. Finn i Hack no estan interessats, però Berry, Smiley, Hank i Watson decideixen ocupar-se del cas. Hank examina en Doron i descobreix que es tracta d'un dron construït il·legalment. Berry utilitza els números de peces per rastrejar la identitat de la persona que va construir Doron, un home anomenat Kearney. Berry investiga l'últim lloc conegut de Kearney, que resulta ser una casa de jubilats, però descobreix que no és un resident registrat. Tanmateix, es troba amb l'Smiley i la senyora 44. La senyora 44 revela que en realitat l'Smiley és la seva néta, i ella mateixa va conèixer personalment a Kearney en el passat, però no sap la seva ubicació actual. Berry es veu obligada a fugir quan la seguretat és alertada, però Doron està danyada protegint-la. De tornada a la seu de YDC, Hank repara en Doron mentre Berry, Hack i Finn són capaços de descodificar completament els seus records. Kearney va ser un famós programador també conegut amb el sobrenom de "Hackitt", que és l'ídol de Finn en el camp de la programació. Tanmateix, es revela que Kearney ja ha mort. Berry i Smiley es dirigeixen al cementiri on troben la senyora 44 fent un homenatge a la tomba de Kearney. Mentrestant, Finn confia a Hank i Watson que sospita que Kearney va ser assassinat pel govern per encobrir un secret perillós.

7.- El carro inhumà. Watson recupera el que sembla ser una ploma de paó però ningú sap el seu origen. Aleshores Berry veu Watson recopilant informació dels residents locals sobre la presència d'un mític carro de ramen. S'assabenta que l'afició de Watson és recollir rumors, però està especialment interessat a investigar el carro de ramen perquè és un rumor que ha persistit molt més temps que qualsevol altre. Berry decideix ajudar a la investigació de Watson, però els seus intents de rastrejar el rumor no donen cap resultat. Tanmateix, Watson és capaç de recuperar un mapa que suposadament condueix al carro de ramen. Berry i Hack acompanyen Watson i recorren molts túnels subterranis i carrerons fins arribar a un lloc que no apareix al mapa. Allà, finalment, troben el carro de ramen, tripulat per una IA anomenada Analytica. Analytica explica que abans era una IA d'enginyeria que va construir gran part de Tom Sawyer, inclòs un projecte especial anomenat Mark Twain. Tanmateix, va decidir convertir-se en canalla i muntar un carro de ramen. esborrant deliberadament totes les mencions en línia per poder estudiar la naturalesa dels rumors. De sobte, es produeix un fenomen Zero i Phantom Zero ataca. Analytica aconsegueix obrir una sortida però és destruït en el procés, mentre que Phantom Zero és capaç de robar algunes de les dades de Hack abans de retirar-se. El trio torna per informar les seves troballes a la resta del YDC, amb Finn que s'interessa per la menció de Mark Twain. Més tard, es demostra que Watson havia recuperat una ploma de paó idèntica del cos d'Analytica, i mira cap al que sembla ser una ciutat flotant al cel.

8.- Arriba al cel! Durant la nit, Berry s'adona que Finn treballa en un projecte a hores molt tardanes. Més tard, Hank rep un consell sobre que el govern tanca una secció de l'oceà per recuperar un satèl·lit que cau. Mentrestant, Hack i Finn analitzen les dades ocultes de Kearney dins de la ploma de paó i troben una identificació d'accés especial. Quan Berry i Hank esmenten el satèl·lit, Finn conclou que el govern està buscant recuperar una càpsula de dades que el satèl·lit expulsarà, que conté dades secretes del govern. Aleshores, tot el club treballa en un pla per recuperar la càpsula abans que el govern pugui. Aleshores, Berry li pregunta a Hank per què en Finn no fa servir un Deco, i li explica que Finn es posa malalt físicament sempre que en fa servir un. el dia de l'operació, Finn alimenta coordenades falses al govern mentre Berry, Hack, Smiley i Madam 44 agafen la càpsula. No obstant això, un cop tornen a la seva base, Finn revela que la càpsula estava danyada i que no n'ha pogut recuperar cap dada. Tanmateix, la resta del club es torna sospitós i s'enfronta a Finn més tard aquella nit, atrapant-lo en l'acte d'analitzar la càpsula. Finn admet que va crear el YDC per seguir la seva pròpia agenda, i ara que ha aconseguit el que buscava, decideix dissoldre el club.

9.- Marca cremant. Hack i Berry pirategen les dades personals de Finn per esbrinar per què va dissoldre el club i trobar dades com a passat. Quan era nen, Finn va néixer amb la malaltia de Deco i sempre es va sentir com un paria, fins i tot entre els Yurei. Sense una família real, Finn va viure amb altres Yurei com a part d'una família improvisada, i sempre va admirar en Bro, a qui considerava un germà gran. Tanmateix, Finn va començar a notar que s'acumulava més escombraries i contaminació al barri i es va adonar que el centre de gestió de residus local s'havia desconnectat. Sabent que el districte acabarà convertint-se en inhabitable, Finn va intentar avisar el govern, però com que era un Yurei, van considerar il·legal el seu inici de sessió i van assaltar el districte, confiscant qualsevol Decos il·legal que poguessin trobar. Això va fer que es difonguessin rumors que Finn i la seva família eren informants, la qual cosa va fer que esdevinguessin paries. Enfadat amb Finn, el Bro li va cridar que no són una família real i Finn va fugir avergonyit. Hack i Berry transmeten aquesta informació a la resta del club, i s'enfronten a Finn a l'antic centre de gestió de residus on Hack convenç a Finn que pot compartir els seus problemes amb el club. El club ajuda a Finn a reparar el centre de gestió de residus, però Hank descobreix que reiniciar el sistema de gestió de residus també restablirà a zero tot l'amor de la zona. En assabentar-se d'això, es forma una turba enfadada, liderada pel Bro, que acusa el club de ser Phantom Zero.

10.- 2 braces al cel? La màfia comença a difondre les imatges del club per la xarxa Deco declarant-les com a Phantom Zero, que s'estén ràpidament per tota l'illa i desencadena una caça d'home massiva tant del govern com de la població. El club es veu obligat a refugiar-se en un dels amagatalls d'en Finn i la seva seu és asaltada, i Finn raona que han de trobar l'autèntic Phantom Zero per demostrar la seva innocència. Per fer-ho, Madam 44 recupera les dades robades a Mark Twain i les passa a Finn abans que ella, Smiley i Watson siguin arrestats. Finn porta en Hack i Berry al zoològic del professor per utilitzar el seu equip hiperespacial per analitzar les dades. Mentrestant, els pares de Berry descobreixen que encara és viva i editen les dades de manera encoberta per enganyar la caça humana fins que són atrapats i arrestats. Hack és capaç d'analitzar les dades i descobreix que Phantom Zero s'amaga al mateix Mark Twain. Hank treu els altres membres del club de la presó i realitzen operacions de distracció mentre Berry, Hack i Finn utilitzen Doron i els seus companys drons per volar fins a Mark Twain.

11.- Un segon gir del destí. Berry, Hack i Finn aconsegueixen arribar a Mark Twain i entrar-hi, descobrint que és l'emmagatzematge de còpia de seguretat de totes les dades de Tom Sawyer. Berry i Hack es connecten a l'Hipervers de Mark Twain on intenten trobar la identitat de Phantom Zero, però Berry es troba amb les dades que mostren com els seus pares van ajudar a enganyar la caça humana del govern i la seva detenció posterior, i se sent culpable per haver-los implicat en la situació. Hack suggereix simplement esborrar totes les dades de la seva mala conducta, cosa que també requeriria que Berry esborrés totes les proves que va existir. Abans que Berry pugui triar, el sistema de seguretat els detecta i es veuen obligats a fugir. Mentrestant, a Tom Sawyer, la resta de membres del club es troben al vaixell d'en Hank. En saber que Berry, Hack i Finn han arribat amb èxit a Mark Twain, decideixen idear un pla per ajudar-los a tornar a la superfície. De tornada a Mark Twain, el Phantom Zero l'arrossega a la força a l'Hipervers, on lluiten, i Hack és capaç de danyar Phantom Zero, revelant parcialment la seva veritable identitat. Finn condueix a Berry al nucli de Mark Twain, on explica el veritable poder darrere de Mark Twain i el creador de Phantom Zero és una entitat anomenada "Injunction Jo". Finn torna a connectar en Berry amb l'Hipervers de Mark Twain perquè pugui ajudar a Hack. Aleshores, Finn intenta portar els cossos de Berry i Hack a un lloc segur, però ràpidament es veu envoltat de robots de seguretat.

12.- Llar del gran secret. Berry entra a l'Hipervers per trobar en Hack atrapat en una simulació que viu una vida idíl·lica amb els seus pares. Berry ajuda a Hack a sortir de la simulació, on són felicitats per la mateixa Injunction Jo. Tots dos es desperten al món real i es troben amb la Jo en persona, que revela que ella és l'administradora del sistema Deco que controla tot Tom Sawyer i, com a tal, pot canviar i modificar el funcionament de l'illa com li convingui. També admet que s'ha cansat del seu paper i ha estat buscant un successor adequat amb l'aparença de Phantom Zero. Impressionada per com Hack va poder arribar a Mark Twain, Jo desafia a Hack a assumir el seu paper per veure com liderarà Tom Sawyer en el futur. Després, Berry i Finn tornen a la superfície i per cobrir la seva fugida, la resta del club pirateja els Decos de tots a l'illa perquè semblin Phantom Zero, causant confusió massiva. Un any més tard, es va revelar que Hack va canviar el sistema per permetre més maneres d'aconseguir l'amor, va prohibir la censura i va incorporar els districtes de Yurei. Els càrrecs contra Berry i els seus pares són retirats i reprenen les seves vides normals, Hank continua amb el seu negoci de salvament, Smiley i Madam 44 continuen vivint junts, Watson hereta el carro de ramen d'Analytica, Finn torna al seu antic barri per ajudar-lo a netejar-lo i fa s'esmena amb el germà, i la Jo marxa per una aventura a través del mar. No obstant això, la Berry reflexiona sobre com Hack mai ha fet contacte des que es va fer càrrec de Mark Twain, fins que veu un dels avions de paper d'en Hack i el segueix fins a ella, i els dos es reuneixen feliços.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada