Bloc personal,

divendres, 27 de maig del 2022

Thermae Romae (2012) S01

[229]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Azuma Tani
Guió: Mari Yamazaki (manga)
Estudi: DLE
Veus de doblatge: Frogman, Hiroki Tōchi, Akio Ōtsuka

[ Animació, comèdia, seinen ] 7 capítols de 9 min. (entre 5 i 12 min.)

Sinopsi

IMDb (6,0):
“Lucius, un arquitecte romà, és transportat en el temps al Japó actual, on s'assabenta dels banys japonesos i els aprofita per tornar a casa.”

Crítica

Sorprenentment dolenta! No hi ha per on agafar-la…

Basat en un manga de la Mari Yamazaki de 6 volums publicat entre 2008 i 2013, que va rebre el Manga Taishō 2010. També he vist que hi han un parell de live-action de 2012 i 2014 que, en aquest cas, pel fet d’enfocar-ho humorísticament, em dona la sensació que tindran una mica de sentit i pot arribar a estar bé, però també he de dir que sembla que hagi de ser una d’aquestes coses locals, que en un lloc fa molta gràcia i en una altra gens ni mica.

Hi he arribat gràcies a saber-ne de la reedició del manga per aprofitar la tirada de la nova sèrie que acaba d’emetre Netflix, Thermae Romae Novae (2022), però, la veritat, havent vist el primer capítol de la nova sèrie i havent vist aquesta, se’m fa estrany l’èxit aconseguit, doncs la trobo tan ridícula i dolenta que he hagut de fer esforços per acabar-me-la… i això que només són 6 minicapítols de 9 minuts.

D’acord que siguin capítols curts, però almenys dona’ls una mica de vida! Pràcticament no hi ha animació i abusen de quatre imatges fixes. La música, com és Roma –ara Itàlia–, ha de ser o recordar l’òpera… es pot ser més ser estereotipat i classista? Per haver-la creat una dona, no hi ha ni una referència reivindicativa al feminisme, ni que sigui presencialment amb personatges femenins, més que insistir en el tòpic masclisme encara existent al Japó. En fi… per gustos, els colors.

De la nova sèrie de Netflix, si l’acabo veient completa, l’únic que em sembla interessant és l’aparició, al final de cada capítol, de l’autora del manga visitant diferents onsen a mode de documental.

Resum (amb espòilers)

La història segueix un antic arquitecte romà anomenat Lucius, que té problemes per plantejar-se idees. Un dia, descobreix un túnel amagat sota un balneari que el condueix a un modern bany japonès. Inspirat per les innovacions que s'hi troben, crea el seu propi spa, Roma Thermae, aportant les idees modernes a la seva època.

Cada capítol següent segueix en Lucius enfrontant-se a algun tipus de problema, només per ser arrossegat al Japó una vegada més. Visita banys moderns, banys personals, parcs aquàtics, festivals de fertilitat i fins i tot zoològics. Allà, sempre troba la inspiració per resoldre el problema exacte que li han encarregat.

==

1.- El romà que va saltar a través del temps. Llac dels cignes. A Roma l'any 128 dC, un romà anomenat Luci Modestus té problemes per plantejar-se idees per a l'arquitectura. Mentre contempla en una casa de banys, descobreix un desguàs estrany que l'envia a una casa de banys al Japó modern. Tot i que està confós pel seu entorn, queda sorprès per algunes de les seves innovacions, com ara la llet amb sabor a fruita. Portant aquestes idees a Roma, incorpora aquestes idees en un nou bany amb gran èxit. Un any després, Lucius rep l'encàrrec d'un home malaltís de construir un bany a l'aire lliure prop del Vesuvi. Mentre inspecciona un pou escalfat, en Lucius torna a ser enviat al Japó modern, aquesta vegada acabant en una font termal, on podrà tastar ous cuits i sake. Aquestes innovacions ajuden a recuperar la salut del vell.

2.- Barret de xampú. La malenconia de l'emperador. Quan en Lucius escolta fantasies sobre un bany més a prop de casa, torna a acabar al Japó modern, aquesta vegada a la banyera d'algú. El propietari de la casa, equivocat com a conserge estranger, en Lucius arriba a conèixer les comoditats més modernes. Després de construir un bany amb aquest coneixement, el seu invent arriba a l'emperador Adrià. Allà, Lucius de sobte es troba amb un fort desig d'utilitzar el vàter, però és convocat per l'Emperador i ha de suportar-ho. Es convertirà en el nou arquitecte de l'emperador, però considera que no és digne d'aquest honor. Poc després és enviat una vegada més al Japó modern, aquesta vegada a un lavabo-showroom, on veu imatges de la vida marina d'un televisor digital (que interpreta com un aquari) i d'un vàter amb bidet modern. A continuació, utilitza aquest coneixement per crear-los per a l'emperador.

3.- El poder dels banys. Lucius és enviat a una font termal prop del Vesuvi per construir uns banys públics, aconseguint il·luminar alguns lladres pudents que hi viuen. Quan s'escapa, torna a entrar al Japó modern, descobrint una ciutat plena de banys termals públics. Tasta les delícies d'un estand d'atraccions i una botiga de ramen abans de portar alguns records a Roma, on construeix un poble ple de banys.

OVA1.- La fascinació de Pharos. Lucius es troba amb l'adoració del fal·lus tant en temps passats com presents.

OVA2.- Vull relliscar honestament. El misteri de l'assassinat de Thermae de les Three Office Lady Sisters. Vull sentir-me suau. A la primera part, Lucius és enviat a un parc aquàtic a la recerca d'alguna cosa perquè els nens facin, a la segona part reapareix en l'escena d'un assassinat i a l'última visita un balneari.

ONA.- El matrimoni de Pietrada. El seu amic Marcus demana a Lucius que ajudi a la seva germana petita, Pietrada, les dents dolentes de la qual rebutgen els possibles candidats al matrimoni. Viatjant de nou als temps moderns, Lucius descobreix la meravella dels raspalls de dents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada