Bloc personal,

dimecres, 25 de maig del 2022

Flying Witch (2016) S01

[228]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Katsushi Sakurabi
Guió: Deko Akao, Chihiro Ishizuka (manga)
Música: Yoshiaki Dewa
Estudi: J.C.Staff
Veus de doblatge: Minami Shinoda, Ai Kayano, Eri Suzuki

[ Animació, comèdia, fantasia, iyashikei, sobrenatural, shōnen ] 12 capítols de 22 min

Sinopsi

IMDb (7,2):
“La jove bruixa Makoto es trasllada a un bell paisatge per viure amb els seus parents llunyans i estudiar bruixeria.”

Crítica

Se m’ha fet massa curta! Me n’ha agradat tot!

Basat en un manga de Chihiro Ishizuka actualment en publicació des de 2012 amb 10 volums a dia d’avui. N’he llegit el primer capítol i és clavat a l’anime. El personatge de la germana petita, la Chinatsu, potser m’agrada més com el retraten al manga que no pas a l’anime, però res no té pas desperdici.

Amb evidents i referenciades reminiscències a Ghibli per Kiki (Majo no Takkyūbin (1989) (Kiki’s Delivery Service) i per Laputa (Tenkū no Shiro Rapyuta (1986) (Laputa: Castle in the Sky - El castillo en el cielo)) en el capítol de la balena voladora o Chihiro (Sen to Chihiro no Kamikakushi (2001) (Spirited Away)) en el capítol del cafè ocult, però, sobretot, per l’aire bucòlic, melancòlic, natural i despreocupat que transmet tota l’estona en la vida rural.

Resum (amb espòilers)

La història tracta sobre la Makoto, una jove bruixa de Yokohama, que es trasllada a Hirosaki, Aomori, per viure amb familiars com a part de la seva formació. El que segueix és la vida quotidiana de la Makoto mentre s'acostuma al seu nou entorn. Els seus familiars i els nous amics que hi fa s'introdueixen en els costums i peculiaritats de la bruixeria.

==

1.- Fa Sis Anys. Makoto Kowata és una jove bruixa, que es trasllada de Yokohama a Aomori al nord de Honshu per completar la seva formació i convertir-se en una bruixa en tota regla. Ha organitzat quedar-se amb els seus cosins, els Kuramoto, a la seva granja. La seva cosina menor Chinatsu creu que Makoto és estranya per parlar amb el seu gat, Chito-san, però ràpidament se la va guanyar un viatge al centre comercial de la ciutat d'Hirasaki. Entre altres coses, Makoto compra una escombra per volar. Ella deixa que Chinatsu torni a la granja amb la seva escombra nova. Chinatsu està extasiat. Es fa més amiga de la Makoto i té menys por de la màgia. L'endemà, la Makoto va a un institut normal amb el seu cosí gran Kei i el seu amic Nao. Després de l'escola, la Nao guia la Makoto cap a casa, perquè no es perdi. Mentre es coneixen, en Makoto troba una arrel de mandràgora salvatge i la treu. Ella l'ofereix a la Nao com a regal de la seva nova amistat. La Nao està aterrida per l'arrel que es retorça i crida, així que rebutja el regal. Makoto s'emporta l'arrel a casa amb ella, perquè la mandràgora és un recurs rar i preciós.

2.- Un visitant per a la bruixa. Chinatsu està espantat per l'aparició d'un home alt i estrany a la seva porta principal. Makoto el reconeix com el presagi de la primavera. The Harbinger indica que es tracta d'una trucada de cortesia per donar-li la benvinguda a aquesta zona. Makoto el saluda amb respecte i li agraeix la creació del bonic fullatge i les flors de la primavera. Ella li ofereix dues peces de l'arrel de mandràgora que va recollir recentment. El Heraldo li agraeix el regal estrany. Li dóna una olla de petúnies com a ofrena de pau per espantar a Chinatsu. Més tard, de camí a casa de l'escola, en Makoto li diu a la Nao que va tenir un somni que indicava bona sort en el seu futur. La Nao està encantada i marxa a casa. En Makoto i en Kei trien alguns brots fuki salvatges, anomenats localment bakke, al costat de la carretera. A casa, remullen l'amargor dels brots i els fregeixen amb massa tempura per berenar. Chinatsu es nega a tenir-ne, perquè cap quantitat de remull canviarà el sabor amarg. En un altre lloc, la Nao s'asseu i es pregunta quina forma podria prendre la seva bona sort.

3.- Lliçons d'agricultura i màgia. Makoto vol començar un jardí per augmentar els seus coneixements i connexió amb la natura. L'oncle Keiji diu que pot utilitzar la parcel·la darrere de la casa, que no s'ha utilitzat des que la seva mare va morir. Està ple de males herbes, així que en Kei i Chinatsu s'ofereixen per ajudar-los a aixecar-los. Al cap d'una estona, en Makoto veu un faisà i el persegueix pel jardí. Fa referència a "The Tale of Momotarō", que va acompanyat del seu fidel mico, gos i faisà. A tot el món a l'Àfrica, la germana de la Makoto, l'Akane, decideix fer un descans dels seus viatges pel món per visitar la Makoto i els seus cosins Aomori. Akane es teletransporta a la granja Kuramoto i saluda a tothom. Reparteix regals molt estranys d'Àfrica. Akane critica la mandra d'en Makoto a l'hora de fer conjurs. L'Akane ensenya a Makoto un encanteri per convocar un corb salvatge, utilitzant un cabell negre de Chinatsu. Makoto practica l'encanteri, però accidentalment el fa massa poderós utilitzant el seu propi cabell negre. El cabell d'una bruixa és molt potent, així que convoca tot un ramat: un assassinat de corbs. Akane diu que els ocells es dispersaran, eventualment. Akane es teletransporta, deixant-los fer front als ocells.

4.- Una endevina velada de cirerer en flor. La Makoto i els seus cosins visiten el Hanami, el festival local de la flor del cirerer. La Makoto i els seus cosins exploren el parc i es fan una foto davant del castell d'Hirasaki. En el camí de tornada a casa, el trio es troben amb un endeví a la carretera. Quan l'endevina escolta el cognom de la Makoto, Kowata, es revela que és una bruixa anomenada Inukai. Afirma que després d'una nit d'embriaguesa de gresca, Akane Kowata la va enganyar perquè es convertís en una persona-gos. Va passar l'any passat, així que l'Inukai ha estat al parc esperant que l'Akane torni. En Makoto convida l'Inukai a la casa dels Kuramoto i intenta revertir l'encanteri d'Akane amb caramels konpeito màgics. Tanmateix, el caramel fa que l'Inukai sigui més semblant a un gos temporalment. Més tard, arriba l'Akane i explica que la Inukai va provocar la transformació ella mateixa. L'Akane havia advertit a l'Inukai que no mengés la xocolata màgica, però tenia gana, així que se la va menjar. L'encanteri s'esvairà, amb el temps.

5.- Chito explora el poble. En familiaritzar-se amb la ciutat, Chito pot evitar que Makoto es perdi. Una Chinatsu curiosa segueix a Chito mentre visita diferents llocs. Després de tornar a casa, Chinatsu està cansat i fa una migdiada. La Chito porta la Makoto a passejar i li mostra coses interessants: una marca en una porta que sembla una cara, un gos lligat que Chito es burla, un cirerer que plou flors i una caixa del tresor que van amagar uns nois. Makoto examina la caixa i descobreix que és una càpsula del temps.

6.- Truc o tracte. L'Akane comença a ensenyar bruixeria en Makoto. Chinatsu demana a l'Akane que la prengui com a aprenenta i que també la faci de bruixa. Chinatsu demana permís als seus pares, que li donen fàcilment. L'Akane encara es mostra reticent, perquè les persones que no neixen de manera natural com a bruixa han de treballar molt. L'Akane proposa mostrar a Chinatsu com és ser una bruixa, perquè pugui prendre una decisió informada. L'Akane mostra a Chinatsu i en Makoto un encanteri màgic "Trick or Treat", fent servir uns aperitius, un fa plorar al menjador i l'altre riure. Makoto acaba plorant, Chinatsu rient, mentre l'oncle Keiji, que menja tots dos, riu i plora alhora.

7.- El cafè amagat. Makoto, Chinatsu, Nao i Kei van a collir herbes a les muntanyes. Els nens i la Nao agafen l'autobús fins al bosc al peu de les muntanyes. L'Akane té un jet-lag, així que es queda a casa per dormir. Kei selecciona un bon lloc per recollir caps de violí de falgueres d'estruç per berenar. Aquesta és la primera vegada que la Nao escull verdures al bosc. Té por que hi hagi óssos. Quan una granota salta sobre Nao, crida tan fort que l'ós del bosc amagat fuig. Quan arriben a casa, Kei cuina els aperitius de falgueres. Més tard, l'Akane envia Chinatsu, Makoto i Kei a una cafeteria propera propietat d'una bruixa local i la seva filla, pensant que Chinatsu hauria d'experimentar la comunitat local de bruixes i que Makoto hauria de conèixer un practicant sènior local. Segueixen el mapa que l'Akane va dibuixar per a ells, però l'adreça és una ruïna deserta. A la part posterior del mapa, hi ha instruccions per a un ritual breu. Quan realitzen el ritu, veuen una cafeteria encantadora al lloc de l'edifici en ruïnes. Entren i s'asseuen. Un paper fantasmal apareix a la taula, indicant que haurien de fer la seva comanda. Es revela que la cambrera és un fantasma tímid anomenat Hina. Demanen te i una varietat de postres.

8.- Els clients habituals. Mentre el grup gaudeix del seu te i el seu pastís, arriben la propietària, la senyora Shiina, i la seva filla, Anzu, i més tard alguns clients habituals: Una parella de maries comparteixen uns berenars. Chinatsu proporciona un comentari per a la parella mentre sopan. El vel de la nit, que porta la nit cada dia, té una taula tranquil·la per a ella mateixa. I ve una guineu per gaudir d'un plat de cireres d'hivern. Els nens estan admirats per la clientela i gaudeixen. Després dels crèdits, l'Akane viatja a Vietnam i prova un nou encanteri.

9.- El passat demà és avui. La tia Nana és autora i il·lustradora de llibres infantils. Els nens llegeixen i gaudeixen del seu darrer llibre. Just aleshores, l'Inukai arriba amb el seu familiar, Al el hàmster. Inukai se sent culpable de no haver explicat mai la fortuna de Makoto al festival Hanami. Per compensar-ho, llança còdols per llegir una fortuna per a cada nen. Més tard, Nao passa per una visita. Makoto li ensenya la granja. Quan s'acosten a l'arrel de la mandràgora, Makoto li ofereix com a regal. Encara aterrit, Nao declina de nou. L'Akane vola i fa un regal d'Àfrica a tothom. Cada regal coincideix amb la fortuna d'aquesta persona.

10.- Dolent amb la cuina i dolent amb les abelles. La Nao és dolenta per cuinar i està nerviosa a la classe d'ec a casa. Amb el suport de Makoto i Kei, Nao intenta fer bistecs d'hamburguesa. Kei fa un curri. Makoto fa una amanida i unes galetes que semblen dits meñiques de bruixa. Tot el menjar sembla deliciós. Quan estan a punt per menjar, s'adonen que ningú ha fet l'arròs! Més tard, en Makoto i l'Akane acompanyen els seus cosins al seu hort de pomeres per aprimar les flors de la pomera. L'aprimament de les flors garanteix que cada poma rebrà una major part dels nutrients i creixi fins a ser una fruita perfecta. Makoto s'acosta als ruscs. Deixa que una de les abelles de la cara de banya aterri al seu dit. Aquestes abelles no piquen. Però la mossega i vola per pol·linitzar una flor.

11.- Una balena al cel. The Newspaper Carrier arriba a la boira i porta a l'Akane un diari amb notícies màgiques de la comunitat. En Makoto veu el diari màgic i l'Akane comenta que en Makoto també n'hauria d'aconseguir un. Feia molt de temps que no tenia notícies "de l'altra banda". Mentre llegeix el diari màgic, l'Akane veu un article que diu que hi haurà una balena voladora a prop. Ella porta Makoto i Chinatsu per veure-ho. Volen a la balena per fer un passeig i hi troben a Anzu Shiina. Està estudiant les antigues ruïnes construïdes a l'esquena de la balena. Conviden l'Anzu al seu lloc per esmorzar. Kei fa pastissos calents i tots gaudeixen de l'esmorzar amb una conversa agradable.

12.- Una túnica de bruixa i diferents maneres de passar el dia. La Makoto troba la seva antiga túnica de bruixa. Són molt petits, prims i desgastats per Chito. Ella decideix fer unes bates noves. Després d'obtenir indicacions per a una botiga de teixits de la tia Nana, Makoto s'aventura amb Chito. Compren una mica de roba i tornen sense perdre's. Makoto també fa un conjunt de túnices de bruixa amb un drap vermell per a Chinatsu. La Makoto no permetrà que Chinatsu la miri cosir, fent referència a "El conte de la grua agraïda". Chinatsu està molt contenta amb la bata acabada i la mostra a la seva família. Més tard, un Akane borratxo torna del Festival Hirasaki Neputa. Mentre Makoto i Akane intenten localitzar una arrel de mandràgora perduda, troben peixos mòlts. Són com els peixos normals, excepte que viuen a terra. Els peixos s'apunten, perquè els encanten les festes. L'Akane els dóna una mica del seu sake. Els peixos beuen amb avaricia, canvien de color i suren a l'aire. Comencen a brillar com fanals de festival. Makoto els mira meravellat i encantat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada