Bloc personal,

dijous, 4 de novembre del 2021

Hibike! Euphonium (2015) S01 (Sound! Euphonium)

[168]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Tatsuya Ishihara, Naoko Yamada
Guió: Jukki Hanada, Nikki Asada (novel·les)
Veus de doblatge: Tomoyo Kurosawa, Ayaka Asai, Moe Toyota

[ Animació, comèdia, drama, slice of life ] 13 capítols de 24 min + OVA

Sinopsi

IMDb (7,8):
“La Kumiko, una noia sense gens d’ambició, decideix canviar-se ara que ha començat la seva vida a l'institut i intenta deixar de banda la seva afició, tocar l'eufoni a l'orquestra, però de totes maneres no l'oblida totalment.”

Crítica

Sembla innocent i plana i, en veritat, té bastanta “xixa”

La primera impressió és que és una sèrie, com tantes d’altres, d’estudiants pre-universitàries, però a mida que avança les trames i diàlegs no són tan simples i tenen contingut i valors reals, no tan superficials com seria d’esperar a primer cop d’ull.

El mateix passa amb l’animació. Una mica com m’he trobat a Tsuki ga kirei (2017) S01 (As the Moon, So Beautiful.), l’animació en principi també és bastant simple, però hi ha un moment que comencen a utilitzar el CG i, la veritat, dona gust. A més, no està fet per lluir-se i s’integra bastant bé amb l’animació tradicional de la resta de la sèrie.

M’he interessat per la sèrie arrel de veure que existia una pel·lícula. De fet, són 3 pel·lícules, més dues temporades, més alguns especials i OVA’s. I, òbviament, per la temàtica que m’ha semblat podia ser interessant de banda de música, no gens habitual.

Resum (amb espòilers)

La instrumentista d’eufoni (bombardí gros o tuba petita) Kumiko Oumae, sense voler, crea una discusió amb la trompetista i també membre de la banda Reina Kousaka en perdre la seva última competició de bandes de concert a secundària. El primer dia de secundària, es fa amistat amb les seves companyes Hazuki Katou i Sapphire "Midori" Kawashima. Midori, que solia tocar el contrabaix, suggereix que les tres vagin a visitar el club de la banda de concerts Kitauji. Quan estan sent rebuts per la presidenta del club Haruka Ogasawara i la vicepresidenta Asuka Tanaka, Kumiko se sorprèn de retrobar-se amb la Reina mentre aquesta s'uneix a la banda. Mentre lluita per arribar a un acord amb la seva reunió sorpresa anterior amb la Reina, Kumiko es troba amb l'amic de la infància Shuichi Tsukamoto de camí a casa, que també li explica les seves intencions d'unir-se. Encara que inicialment no està segur, amb l'ànim de Midori i Hazuki (que acaba de comprar una boquilla), Kumiko decideix finalment unir-se a la banda l'endemà.

Malgrat diversos intents de trencar el gel, Kumiko segueix sense poder parlar amb la Reina. Després de l'escola, Haruka anuncia que és hora d'assignar instruments als nous membres del club. A causa de la manca de contrabaixistes, a Midori se li assigna automàticament el contrabaix donada la seva experiència prèvia tocant en una prestigiosa escola; de la mateixa manera, Reina s'uneix a la secció de trompeta després d'una actuació impressionant al líder de la secció Kaori Nakaseko. Hazuki selecciona la tuba després d'ajustar amb èxit la seva embocadura a una. Kumiko, que vol provar un instrument diferent a l'institut, evita inicialment la secció de baix; Malauradament, el líder de la secció Asuka l'escolta després que l'Aoi Saitou, un vell amic de Kumiko, reveli que toca a l'eufoni des de l'escola primària. L'endemà, el club es troba amb el seu nou conseller Noboru Taki, que demana als socis que decideixin quin és el seu objectiu per a l'any. Tot i que Kumiko no està segura del que vol, el club vota de manera aclaparadora per treballar per guanyar nacionals en el proper concurs de bandes de concerts.

La banda comença la pràctica de la secció a mesura que els nous membres seleccionen els seus instruments i se'ls ensenya les bases. Hazuki decideix anomenar la seva nova tuba "Tubacabura" després de veure que Midori anomenava el seu baix "George". El Sr. Taki ordena a la banda que li avisi quan siguin prou bons per actuar en un conjunt; no obstant això, moltes seccions descuiden prendre's la seva pràctica seriosament, preferint centrar-se en el proper Sunrise Festival, un esdeveniment important al qual la banda de concerts ha actuat tradicionalment. La pregunta de Midori sobre la manca d'alumnes de segon curs s'afronta amb silencis incòmodes per part dels altres alumnes de cicle superior de la secció. La primera actuació del club com a conjunt va malament; El Sr. Taki adverteix al club que si no milloren en una setmana, ni tan sols haurien de pensar en actuar al SunFes, i molt menys als nacionals. A mesura que la dissidència cap al Sr. Taki creix al club, la pràctica es cancel·la mentre els líders de la secció discuteixen què fer. La Reina, frustrada pel gir dels esdeveniments, crida a crits després de tocar un solo de trompeta fora de l'escola, per a sorpresa de la Kumiko.

Tot i que encara tenen reserves sobre el Sr. Taki, el club decideix entrenar per al seu segon conjunt. El Sr. Taki fa participar al club en una varietat d'exercicis: fer-los córrer per l'escola i tocar els seus instruments, involucrar els estudiants en exercicis de respiració i, finalment, treballar amb cada secció individualment. Kumiko i Hazuki escolten el seu tracte estricte de la secció de flauta, però després es sorprèn pel seu comportament amable mentre treballava amb ell a la secció de baix. De camí a casa, Kumiko torna a trobar-se amb en Shuichi, que li diu que és la primera vegada que el Sr. Taki aconsella una banda de concerts. La Reina, en escoltar-los, defensa amb fermesa el Sr. Taki, per a sorpresa de Kumiko i Shuichi. L'endemà a l'escola, Kumiko es disculpa amb la Reina, alhora que li agraeix per haver-la inspirat; se'n va amb pressa però expressa alleujament en poder finalment parlar amb la Reina. El dia del conjunt, l'actuació de la banda compleix els estàndards del Sr. Taki; respon afirmant el seu compromís amb els objectius de la banda d'actuar a SunFes i fer nacionals.

La banda es prepara per a la seva propera actuació a SunFes mentre es reparteixen els uniformes i els estudiants s'entrenen sobre com marxar a l'uníson. Natsuki Nakagawa, de segon any a la secció de baix, revela a Kumiko i Hazuki que la Haruka només és presidenta perquè l'Asuka, malgrat la seva personalitat més extrovertida, l'havia deixat de banda. La banda ara té confiança en el Sr. Taki, fins i tot acceptant un temps extra de pràctica després de l'escola. No obstant això, l'Aoi se'n va d'hora, dient a la Kumiko que té una escola de classe. De camí a casa, en Kumiko es sorprèn trobar-se amb la Reina. Mentre intentava parlar, Kumiko expressa sense voler el seu dubte sobre les seves possibilitats de convertir-se en nacionals, recuperant-ho ràpidament. Por de tornar a ofendre la Reina, se sorprèn veure com la seva resposta somriu. El dia del festival, Kumiko es troba amb un vell amic de secundària que revela que la Reina va rebutjar una invitació de Rikka, una prestigiosa escola, per anar a Kitauji. Tot i haver d'anar darrere de Rikka, l'actuació de la banda els fa notar entre la multitud.

El Sr. Taki revela que té la intenció de fer audicions per a la propera competició, per a sorpresa de tots. Hi ha consternació a la banda davant la perspectiva que els grans no puguin tocar, cosa que fa que Kumiko recordi un record desagradable de la secundària. Mentrestant, la banda s'assabenta de quines peces interpretaran per a l'audició, ja que fins i tot la Natsuki, normalment relaxada, comença a practicar. Asuka intenta motivar a Hazuki, que expressa el dubte de poder fer el tall com a principiant. Després d'intentar diferents maneres d'ajudar-la, Kumiko s'adona que Hazuki mai ha tingut l'oportunitat de tocar la seva tuba amb altres en conjunt. Juntament amb Midori, els tres juguen "Twinkle, Twinkle, Little Star", per a delit d'Hazuki. Quan l'Hazuki porta la seva tuba a casa, s'ensopega, però és fortuïtament atrapada per Shuichi. L'Aoi, veient la Kumiko practicant amb el seu eufoni, li desitja sort a l'audició.

A mesura que la pràctica continua per a la propera audició, l'Aoi encara insisteix a marxar d'hora a l'escola de classe, cosa que fa que Haruka es preocupi. Durant un conjunt, Aoi és destacada per la seva actuació; quan el Sr. Taki li pregunta quan podrà interpretar el paper, l'Aoi sorprèn el club anunciant la seva sobtada decisió de renunciar, citant el conflicte amb els seus estudis. Kumiko intenta córrer darrere d'Aoi, però és superat per Haruka. Aoi explica la veritable raó per la qual va renunciar: després d'haver estat incapaç de convèncer els altres membres de no renunciar l'any anterior, no es deixaria anar als nacionals aquest any. La Haruka es culpa de no poder convèncer l'Aoi de quedar-se i dubta de la seva capacitat per dirigir el club, quedant-se a casa de l'escola l'endemà. Asuka es fa càrrec temporalment, revelant el seu comportament fred i la seva personalitat intransigent. Després de l'escola, la Kaori passa a casa de la Haruka per intentar animar-la, recordant-li que ella sola tenia el coratge d'assumir el lideratge del club, fins i tot quan l'Asuka no podia. L'endemà, Haruka torna als aplaudiments de tots els membres del club. Durant el dinar, en Hazuki de sobte li pregunta a la Kumiko si sortirà o no amb en Shuichi, deixant-la sorprès.

Kumiko nega amb vehemència haver estat relacionat sentimentalment amb Shuichi, per a alleujament tant d'en Hazuki com en Midori. De camí a casa de l'escola, en Shuichi li demana a una Kumiko sorprès que vagi amb ell al Festival d'Agata, a la qual cosa ella no respon. Durant la pràctica, els intents de Kumiko d'ignorar a Shuichi fracassen quan malinterpreta les seves accions com un senyal per parlar en privat; L'intent de Kumiko de desviar la seva invitació, sense voler, fa que li demani a la Reina que l'acompanyi. Amb l'ànim de Kumiko, en Hazuki li demana a Shuichi que l'acompanyi. Al festival, Hazuki confessa els seus sentiments però és rebutjada. Mentrestant, la Reina convida a la Kumiko a caminar amb ella a diversos santuaris amb vistes a la ciutat, evitant el festival del tot. La Reina revela el seu interès a passar més temps amb Kumiko, afirmant que troba atractiva la veritable personalitat de Kumiko, res com la "noia simpàtica" que es presenta. La Reina revela que no té cap interès a encaixar, sinó que vol ser una cosa especial, per això toca la trompeta. El dia acaba amb ells dos tocant una peça del repertori de la banda de concerts de l'escola secundària dalt de la muntanya, que condueix al dia de les audicions.

Midori se sent culpable d'haver empès a Hazuki a confessar-se, culpant-se a si mateixa del rebuig de la seva amiga. Asuka critica la caiguda notable en l'actuació de Midori durant la pràctica, i declara sense rodes que no té cap interès en assumptes personals no relacionats amb la banda. En Hazuki s'enfronta a Kumiko pel que fa als sentiments d'aquest per en Shuichi, però Kumiko continua negant frenèticament tenir aquests sentiments. A casa, la germana gran de Kumiko li revela que el senyor Taki és en realitat el fill d'un famós instructor de música. Mentrestant, Kaori expressa el seu desig de tocar la trompeta en solitari a Haruka, seguit d'una trobada tensa amb una Reina practicant. El dia de les audicions, Kumiko veu que tothom practica furiós, inclosa la Natsuki. Dubta quan s'adona que ara està competint contra els seus companys de banda, sense voler negar a algú l'oportunitat de tocar, però la Reina l'anima, dient-li que ha de fer el possible. L'audició de Kumiko transcorre sense incidents, però a mesura que s'anuncien els resultats més tard, el dolor de no fer el tall és clarament evident entre els membres de la banda, amb alguns esclatant a llàgrimes; entre els fora hi ha Natsuki i Hazuki. Tots els ulls estan posats en Reina, ja que és seleccionada com a solista per sobre de la favorita del públic Kaori, per a sorpresa de tots.

Tot i no fer el tall, la Natsuki es manté sorprenentment de bon humor i expressa el seu desig de tornar a jugar l'any que ve, per alleujament de la Kumiko. En descobrir que el senyor Taki havia conegut a la Reina abans de la seva reunió a Kitauji, Yuko Yoshikawa, un trompetista de segon any que idolatra en Kaori, l'acusa públicament d'haver interpretat com a favorit a les audicions. La Reina la retreu amb ira, defensant l'honor d'en Taki i dient que va ser escollida per la simple raó que és la músic superior, cosa que enfada a Yuko. En última instància, Natsuki i Kaori es veuen obligats a separar-los. Més tard, la Reina li confia a la Kumiko que va triar Kitauji per sobre d'altres escoles a causa del Sr. Taki i que l'estima, per a sorpresa d'en Kumiko. A mesura que comença a estendre's el rumor que el Sr. Taki va fer les audicions com a pretensió de donar el solo a Reina, l'estat d'ànim col·lectiu de la banda comença a baixar. En resposta, el Sr. Taki anuncia que realitzarà una segona ronda d'audicions per a qualsevol persona que estigui interessada a apel·lar els resultats de la primera audició, i les actuacions seran jutjades per un vot dels membres de la banda. La Kaori demana que torni a fer l'audició per a la part en solitari, el que significa que la Reina també haurà de refer la seva audició.

Després d'escoltar a la Reina practicar per a l'audició, la Yuko està sorprès per la seva habilitat per tocar, reconeixant en privat a la Kumiko que la Reina és apta per tocar el sol. Mentrestant, la Kaori intenta mesurar l'opinió de l'Asuka sobre el seu joc. Tot i que l'Asuka es manté evasiva en les seves respostes, la Kaori decideix que preferiria no saber-ho. L'endemà, Yuko s'enfronta a la Reina i li suplica que faci l'audició pel bé de la Kaori, que, com a sènior, no tindrà l'oportunitat de tornar a tocar. La Reina, desafiant com sempre, declara que les circumstàncies de Kaori no tenen res a veure amb ella i se'n va. Abans de l'audició, la Haruka va a veure la Kaori quan Asuka es nega; així mateix, Kumiko visita la Reina, que es pregunta si hauria de donar o no el solo a Kaori, i li recorda a aquesta que per convertir-se en alguna cosa especial, ha de guanyar. A l'audició, Kaori toca primer, però quan la Reina acaba la seva actuació, la banda té clar que Reina és la millor solista. Tanmateix, quan el Sr. Taki li demana que decideixi, gairebé tothom s'abstin de votar; Yuko i Haruka voten per Kaori, mentre que Kumiko i Hazuki voten per Reina. Davant d'un empat, el Sr. Taki li pregunta a Kaori si està disposada a tocar el sol, però, després d'escoltar l'actuació de la Reina, Kaori declina.

El Sr. Taki demana als eufonis que toquin una secció addicional. Mentre que l'Asuka apren ràpidament el paper, la Kumiko es troba lluitant per dominar la peça malgrat la pràctica implacable. Durant un conjunt, el Sr. Taki pregunta si estarà preparada per la competició; Kumiko li declara amb confiança que ho farà. Encoratjat per la Reina i altres membres de la secció de baix, Kumiko continua practicant la part. No obstant això, durant una crítica a l'actuació de la banda, el Sr. Taki de sobte li demana a Asuka que interpreti el paper en solitari, deixant en Kumiko commocionat i deprimit. Intentant animar-la, Hazuki i Midori conviden a Kumiko a menjar, però no s'adonen que ha oblidat el seu telèfon. De camí a casa, Kumiko es trenca a plorar, però finalment s'adona per què la Reina s'havia molestat tant quan no van poder avançar a la competició de bandes de concert a secundària. Tornant a l'escola per recuperar el seu telèfon, Kumiko es troba amb el senyor Taki, que li recorda la seva promesa d'estar a punt per la competició i l'anima a continuar practicant.

Quan arriba el dia de la competició, tots els membres de la banda es preparen per al proper esdeveniment. Natsuki i Hazuki, juntament amb els altres membres de la banda no actuants, presenten a tothom els seus propis amulets de bona sort personalitzats; Haruka expressa el seu agraïment pel gest abans d'oferir a la banda les seves pròpies paraules d'ànim. Midori, sent el nerviosisme de la Kumiko per la seva por al fracàs, la tranquil·litza. A la sala de concerts, el Sr. Taki recorda als membres de la banda que van ser ells qui es van marcar l'objectiu d'arribar als nacionals abans d'animar-los a fer una actuació espectacular. Shuichi, malgrat les tensions persistents amb Kumiko, intenta reconciliar-se amb ella; Kumiko respon amb un cop de puny. Durant l'actuació, Kumiko recorda els seus dies de secundària i admet que, tot i haver desitjat anar als nacionals abans, mai havia pensat que era un objectiu seriós fins ara. Quan s'anuncien els resultats, en Kitauji es revela que ha avançat amb èxit a la competició regional de Kansai, amb la banda celebrant la seva victòria mentre una Reina plena d'alegria abraça en llàgrimes a Kumiko.

OVA: una història paral·lela centrada en l'equip Monaka, els membres que no han passat les audicions, mentre es preparen per donar suport a la banda a la seva manera, abans de la competició.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada