Bloc personal,

dissabte, 6 de novembre del 2021

Steel (1994)
(El mundo de Edena - 4)

[159]

Valoració



Fitxa tècnica

Moebius (guió, dibuix, tinta i color)
(Stel - Stel)

[ Còmic europeu ] (ed. 2003)
Norma Editorial

76 pàgines - 230 x 310 mm

Sinopsi

Whakoom:
“Trobar la seva estimada Atana i saber realment qui és; això és tot el que Stel desitja en el seu viatge particular per les estrelles i els mons imaginaris. Un viatge que va començar als jardins d'Edena, el paradís perdut.”

Crítica

El volum més coherent!

Com ja he comentat repetidament, Moebius és improvització constant. Això és bo, perquè, a través d’aquesta experimentació, arriba a punts d’il·lustració i de construcció de la història impossible d’arribar-hi d’altra manera, però, per altra banda, marca una falta de coherència pel que fa a una línia gràfica i argumental.

De tots els volums de la sèrie El mundo de Edena, aquest és el més coherent pel que fa a història i a nivell gràfic del dibuix i aplicació del color.

Resum (amb espòilers)

Seguim la història d’Stel. Aquest és perseguit per un dinosaure amb bec de lloro. En arribar la nit, una presència (l’esperit/ànima del planeta, Burg) li explica que qui el persegueix és la Paterna, que ha estat mort per Atana en la seva figura humana, però que continua intentant manifestar-se de diferentes maneres.

L’endemà continuen les fugides del dinosaure lloro –la Paterna– quan es creua amb un grup de pif-pafs de la ciutat niu –que encara no saben de la mort de la Paterna i la revolta– que s’han quedat enmig del deser amb la nau voladora averiada. El cap dels pif-paf s’assabenta de la revolat a ciutat niu i mata l’operador de ràdio perquè no en digui res. En el moment que apareixen a la carrera Steel i el dinosaure perseguint-lo, maten el dinosaure d’un dispar, mentre contemplen com aquest es converteix en una espècie de globus que surt volant.

S’escandalitzen de que Steel vagi amb la cara a l’aire i després de parlar breument, s’ofereix a ajudar-los a reparar la nau no sense abans tapar-se de cos sencer amb la màscara característica. Mentrestant, el cap que ha matat l’operador ha contactat amb un llangardaix que és la Paterna i el comença a controlar.

Un cop reparada la nau i tornat el cap, tanquen Steel al cal calabós juntament amb un presoner que ja portaven i es dirigeixen a una altra ciutat niu amagada sota rius de lava i on els habitants no tenen una aparença tan estricta com a la ciutat niu original.

Steel és conduit davant la Paterna que es refugia en una mena de paradís dintre d’aquesta ciutat niu i on les persones que hi han allà no són clons, sinó antics companys seus que viuen en un estat continu de festa i frenesí. Allà li explica que dels vint supervivents de Bola de Billar, només en queden dos, però que tot i no tenir els implants mèdics han sobreviscut mil anys.

És llavors quan li explica que vol aconseguir reunir-lo amb Atana, per matar-los a tots dos després, i per això el vol manipular oníricament. Stell el mata i surt d’ell la sargantana del desert, la Paterna.

Steel torna a estar captiu i és introduit en una càpsula per tal d’entrar en la manipulació onírica.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada