Bloc personal,

dimecres, 10 de novembre del 2021

Chikamatsu monogatari (1954) (A Story From Chikamatsu)

[1118]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Kenji Mizoguchi
Guió: Monzaemon Chikamatsu (Daikyoji Sekireki), Matsutarô Kawaguchi (adaptació), Yoshikata Yoda
Actors: Kazuo Hasegawa, Kyôko Kagawa, Eitarô Shindô

[ Drama, història, romanç ] 1h 42min

Sinopsi

IMDb (8,1):
“Ishun és un poderós impressor ric, però antipàtic, que ha acusat erròniament la seva dona i el seu millor empleat de ser amants. Per escapar del càstig, els acusats fugen junts, però Ishun segur que es veurà arruïnat si se'n corre la paraula.”

Crítica

M’ha agradat molt la història…

Si bé és veritat que, cap al final de la pel·lícula es torna tot molt melodramàtic i els personatges esdevenen histriònics en excés. Amb la restauració digital de la pel·lícula, es veuen amb massa perfecció el maquillatges totalment irreals, especialment en els homes. Però el plantejament inicial, la gran quantitat de personatges i la manera de presentar la història està molt ben aconseguida.

Una vegada més, també xoca veure els arquetips socials, l’hetereopatricarcat i la posició del poder respecte als temps actuals. Molt interessant l’estructura social dels samurais reconvertits en empresaris i la posició del govern respecte a la gent que agafa més riquesa del compte…

En aquest cas tampoc no tinc records d’haver-la vista, però sent un clàssic com és, i a més de reconegut prestigi i per mèrits propis, de ben segur de petit la devien haver programat per la televisió.

Resum (amb espòilers)

Ishun és un fabricant de pergamins ric però avar a Kyoto, especialment pel que fa a la seva dona més jove Osan, que era d'una família empobrida i es va casar amb ell per diners. Quan el germà d'Osan demana un préstec, se li denega. Aleshores, Osan demana ajuda a Mohei, un dels aprenents més importants d'Ishun, que falsifica un rebut intentant obtenir diners d'Ishun, però és atrapat. Ishun amenaça de convocar les autoritats, però una criada li demana que els perdoni, al·legant que havia demanat els diners. Ishun fa incursions sexuals nocturnes a l'habitació de la minyona, però ella el rebutja malgrat les ofertes de béns i propietats. Llavors Ishun assumeix que la minyona (que està secretament enamorada de Mohei) està dormint amb Mohei i ordena que tanquin a l'àtic.

Quan Osan agraeix a la minyona per haver intentat ajudar, descobreix els intents d'infidelitat del seu marit. Amb l'esperança d'enfrontar-se a ell, aquella nit dorm a l'habitació de la minyona. Per a la seva sorpresa, Mohei, que s'ha escapat, s'endinsa a l'habitació per acomiadar-se de la minyona abans de fugir. L'Osan intenta convèncer en Mohei perquè es quedi, però els dos s'interrompen quan el dependent de la botiga entra a l'habitació i immediatament assumeix que els dos tenen una aventura.

Mohei és expulsat, i Ishun, després d'haver estat alertat de l'incident, conclou que la seva dona és deslleial. L'Osan abandona la casa només per tornar a trobar-se amb Mohei. Més tard descobreixen que Ishun ha alertat la policia. No obstant això, Mohei és acusat de falsificació, en lloc d'adulteri, i que planeja tractar pel seu compte. En lloc d'enfrontar-se a acusacions tan injustes, els dos decideixen suïcidar-se junts. Canvien d'opinió, però, quan Mohei professa el seu amor per Osan.

Continuen fugint a peu, el seu amor mutu creix, mentre els homes d'Ishun i la policia els segueixen perseguint. Arriben a la casa del pare d'en Mohei, on aquest els alimenta i protegeix a contracor. En aquest moment, un venedor de castanyes itinerant ha notificat sense voler a la casa d'Ishun el parador dels dos amants. Els homes d'Ishun arriben a casa del pare de Mohei. Mohei és lligada i deixada perquè la trobi l'endemà, mentre l'Osan és portada a casa de la seva família en ruta cap a Ishun.

Quan l'Osan es nega a tornar a la casa d'Ishun, Mohei arriba a casa seva, després d'haver estat alliberada pel seu pare. La mare de l'Osan intenta convèncer en Mohei perquè es lliura mentre el seu germà va a buscar l'Ishun i els seus homes. Just quan arriben els homes d'Ishun, els amants escapen per darrera vegada.

L'endemà, Ishun escolta que Mohei i Osan s'han convertit en la policia i han confessat adulteri d'Isan. Creu que la raó per la qual Ishun no va informar la policia sobre l'adulteri va ser perquè estava en negació en aquell moment. Sukeyemon apareix i l'informa de l'arribada dels ajudants del Shogun. Sabent que no podrà mentir per sortir dels problemes, Ishun li diu que els deixi entrar a casa i li diu a Isan que han d'interrompre la reunió. Fingeix simpatia per Ishun i marxarà. Quan se'n va, l'Isan mostra un somriure enganyós que implica que ho havia informat als diputats del shogun i arriben per enfrontar-se a Ishun.

La gent del poble llegeix un avís dels diputats del shogun que els informa que Ishun ha estat declarat culpable d'enganyar les autoritats en no informar-los de les feines d'Osan en el seu adulteri i només informant sobre la falsificació de Mohei, que es considera imperdonable. Com a càstig pel seu fracàs en informar de l'afer, Ishun és desterrat de la ciutat, els seus béns i riqueses confiscades pels diputats. Mentre els criats estan fent les maletes per buscar una nova feina, parlen que Sukeyemon també ha estat desterrat per les seves falles no només per vigilar millor la propietat, sinó també per no informar de la negligència d'Ishun en la seva negativa a informar sobre l'assumpte. Aviat els criats escolten una altra desfilada i se'n van. Els criats veuen a Osan i en Mohei agafats de la mà mentre els muntan a cavall en el seu camí cap a la crucifixió i la mort. Els altres servents miren la desfilada i observen que Mohei i Osan semblen més feliços que mai.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada