Bloc personal,

dilluns, 21 de febrer del 2022

Sakamichi no Apollon (2012) S01 (Kids on the Slope)

[204]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Shinichirō Watanabe
Guió: Ayako Katō, Yūko Kakihara, Yuki Kodama (manga)
Estudi: MAPPA, Tezuka Productions
Veus de doblatge: Ryōhei Kimura, Yoshimasa Hosoya, Yūka Nanri

[ Animació, drama, romanç, música, josei, coming-of-age, slice of life ] 12 capítols de 22 min

Sinopsi

IMDb (8,2):
“Dos estudiants diferents, un acadèmic reeixit però distant i un delinqüent rebel però de bon cor, fan una amistat gràcies al seu amor per la música.”

Crítica

M’ha tocat la fibra ben tocada!

Minisèrie autoconclusiva basat en un manga josei de 10 volums publicats entre 2007 i 2012. Veig que també n’han fet un live-motion el 2018 amb un resultat mediocre, com tampoc podia ser d’una altra manera comparant-lo amb la qualitat d’aquest anime.

Menció d’honor per la música, el jazz concretament, on cada capítol té el nom d’un estàndar de jazz, des d’Art Blakey & The Messengers, fins John Coltrane, passant per Miles Davis i Chet Baker.

Resum (amb espòilers)

Kaoru Nishimi és un estudiant de primer any de secundària intel·ligent i introvertit d'una família benestant que es trasllada a diferents ciutats amb freqüència com a resultat de la carrera del seu pare; en conseqüència, no ha fet mai amistats duradores. A l'estiu de 1966, es trasllada de Yokosuka, Kanagawa, a Sasebo, Nagasaki per viure amb la seva família extensa. El primer dia d'escola es troba amb Sentarō Kawabuchi, un estudiant delinqüent temut pels seus companys. L'amor de Sentarō per la música de jazz inspira en Kaoru a estudiar el gènere, i els dos nois comencen a desenvolupar una estreta amistat mitjançant sessions de jazz en una botiga de discos propietat de la família de Ritsuko Mukae, una companya de classe. La sèrie slice of life segueix a Kaoru, Sentarō i Ritsuko al llarg dels seus tres anys de secundària i les relacions que es desenvolupen entre ells i entre ells.

==

1. Moanin’. L'estiu de 1966, Kaoru Nishimi es trasllada a la casa del seu oncle a Sasebo, Nagasaki. Mentre assisteix a l'escola secundària local es troba amb la representant de classe Ritsuko Mukae i Sentarō Kawabuchi, un delinqüent brusc. Després de preguntar a la Ritsuko on pot comprar discos, la Ritsuko el convida a la botiga de discos de la seva família. Al local d'assaig de la botiga es troba amb Sentarō, que demostra una intensa bateria de jazz. Kaoru intenta seguir-lo al piano, però en Sentarō l'admonesa pel seu estil de joc rígid. Kaoru compra el disc de la cançó que va interpretar Sentarō: Moanin' d'Art Blakey.

2. Summertime. Kaoru comença a ensenyar-se per si mateix a tocar jazz. A instàncies de la Ritsuko, Sentarō intervé per protegir en Kaoru d'un grup de matones. A la botiga de discos, en Kaoru es presenta a Junichi Katsuragi, un amic de les famílies Mukae i Kawabuchi. En Kaoru li demana a la Ritsuko que estudiï amb ell, però se'ls uneix Sentarō, per a disgust d'en Kaoru. El grup viatja a una platja, on Sentarō intervé per ajudar a Yurika Fukahori, una noia que està sent assetjada per un grup d'homes; de seguida s'enamora d'ella a primera vista.

3. Someday My Prince Will Come. Amb l'ajuda de Kaoru, Sentarō demana a Yurika que surti. Se'ls uneixen Kaoru i Ritsuko en una doble cita, encara que la sortida fa que en Kaoru s'adoni que Ritsuko té sentiments per Sentarō. Kaoru i Sentarō es barallen després que Sentarō mostri un mocador que la Yurika li va regalar davant de la Ritsuko, però es reconcilien amb un duet de la versió de But Not For Me de Chet Baker. Més tard, en Kaoru s'enfronta a Yurika i a un Sentarō nu, i suposa que han augmentat la seva relació. Kaoru interpreta la versió de Bill Evans de Someday My Prince Will Come per a Ritsuko, i confessa els seus sentiments per ella.

4. But Not for Me. Sentarō explica que estava posant per a un quadre quan en Kaoru es va acostar a ell. Mentre compra un regal d'aniversari per a Sentarō, la Kaoru fa un petó impulsivament a la Ritsuko, i ella fuig plorant. En Kaoru veu en Sentarō amb els seus germans poc després, i s'ataca amb gelosia al que ell percep com una família amorosa. Sentarō explica que és d'ascendència mixta japonesa i nord-americana, i que els seus companys d'escola i la seva família el van evitar quan era petit. Per Nadal, Junichi, Kaoru, Sentarō i el pare de Ritsuko, Tsutomu, interpreten un Blowin' the Blues Away d'Horace Silver en un bar local. Després de l'actuació, Junichi i Yurika es presenten tímidament.

5. Lullabys of Birdland. Incapaç d'enfrontar-se a Ritsuko després de besar-la, Kaoru deixa de practicar jazz a la botiga de discos. El pare de Kaoru torna i li dóna una carta amb l'adreça de la seva mare a Tòquio. Ell viatja per visitar-la, i Sentarō s'uneix inesperadament al viatge. Visiten el dormitori d'en Junichi mentre estan a la ciutat, però els diuen que fa més d'un mes que no el veuen. Kaoru regala a la seva mare una còpia de Lullaby of Birdland de Chris Connor abans de marxar cap a Kyushu; en tornar, torna a començar a tocar jazz a la botiga de discos.

6. You Don't Know What Love Is. Quan comença el segon any de secundària, la Yurika continua treballant en la seva pintura, que representa a Sentarō com Apol·lo. Seiji Matsuoka, un estudiant al club d'art amb la Yurika, explica a Sentarō el seu somni de convertir-se en un músic famós per poder mantenir la seva família; demana a Sentarō que s'uneixi a la seva banda i toqui al festival de l'escola, i Sentarō accepta. L'incident fa que en Kaoru recordi els seus records d'abandonament, i ataca en Sentarō.

7. Now's the Time. Kaoru i Sentarō es mantenen distants. Junichi torna a emergir a Kyushu, després d'haver patit un trauma no especificat. La banda de Seiji actua al festival de l'escola, però els amplificadors dels seus instruments elèctrics deixen de funcionar a mitja actuació. Mentre buscava la causa del problema, en Kaoru escolta a Sentarō dient que només es va unir a la banda per ajudar en Seiji a mantenir la seva família. Kaoru toca el piano per evitar que el públic se'n vagi, i Sentarō s'uneix a la bateria. Toquen un popurrí de cançons de jazz, atraient un gran públic de tota l'escola.

8. These Foolish Things. Un flashback revela que Junichi es va involucrar en el moviment estudiantil Zenkyoto a Tòquio; va abandonar l'escola després que el seu company fos arrestat i malferit en una protesta, i posteriorment va ser rebutjat pels seus pares. Sentarō va a visitar en Junichi i descobreix la Yurika al seu apartament. Quan Sentarō li explica l'incident a en Kaoru, en Kaoru el renya per no ser conscient que ja hi havia algú enamorat d'ell. Aviat s'adona que en Kaoru es referia a la Ritsuko.

9. Love Me or Leave Me. Sentarō es disculpa amb la Ritsuko per no ser conscient dels seus sentiments per ell, encara que la Ritsuko admet que ja no se sent atreta per ell romànticament. Junichi accepta una invitació dels seus companys de Tòquio per crear junts una empresa editorial. Quan puja a un tren per sortir de Kyushu, la Yurika demana unir-se a ell, i ell es nega. Els pares de la Yurika arriben a l'estació, enfadats amb ella per haver abandonat una reunió de casament que li van organitzar; Junichi la porta a bord del tren que surt amb ell a l'últim moment. A la botiga de discos, en Kaoru obre el tauler del piano i troba uns guants que Ritsuko va teixir per a ell.

10. In a Sentimental Mood. Kaoru rep un parell de guants de punt de la Ritsuko, però tement el rebuig, no la persegueix. Quan la Ritsuko li pressiona sobre els seus sentiments, en Kaoru afirma el seu amor per ella. Un temps després, en Seiji els desafia a Kaoru i Sentarō a actuar al proper festival escolar. Tanmateix, en saber que el seu pare adoptiu torna a casa de la seva feina en una altra prefectura, Sentarō decideix fugir de casa.

11. Left Alone. Kaoru intervé per evitar que Sentarō marxi de casa. Tsutomu i Ritsuko s'uneixen a Kaoru i Sentarō com a baixista i vocalista del grup del festival, però la nit abans del festival, Sentarō es veu involucrat en un accident de cotxe mentre anava amb la seva moto. Sentarō pateix ferides lleus, però la seva germana petita Sachiko, que anava amb ell, està greument ferida. Kaoru consola Sentarō al terrat de l'hospital; Sachiko es desperta poc després, tot i que Sentarō ha desaparegut. Kaoru intenta consolar la Ritsuko, però s'adona que Sentarō no tornarà mai.

12. All Blues. Sentarō continua desaparegut quan Kaoru i Ritsuko es graduen a l'escola secundària. Ritsuko rebutja en Kaoru després que comenti que la desaparició de Sentarō significa que poden estar junts; es disculpa i revela que es trasllada a la universitat a Tòquio. Quan surt de Kyushu, veu en Ritsuko corrent al costat del seu tren que marxa, i intercanvien una última mirada. Vuit anys més tard, Kaoru treballa com a metge resident. Es troba amb la Yurika, ara embarassada del fill d'en Junichi, i ella li ensenya una fotografia del casament d'un amic que representa a Sentarō. Kaoru viatja a l'església de la foto, on s'assabenta que Sentarō treballa com a sacerdot en formació. Toca Moanin' a l'orgue de l'església, i s'acompanya de Sentarō a la bateria en una sessió de jazz. Reunits, corren junts pel vessant fins a l'església; prop de la part inferior es retroben amb la Ritsuko, que té una carta de Yurika sobre el parador de Sentarō.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada