Bloc personal,

divendres, 18 de febrer del 2022

Vinland Saga (2019) S01

[203]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Shūhei Yabuta
Guió: Hiroshi Seko, Kenta Ihara, Makoto Yukimura (manga)
Estudi: Wit Studio
Veus de doblatge: Yūto Uemura, Shizuka Ishigami, Naoya Uchida, Hiroki Yasumoto

[ Animació, acció, aventura, èpica, història, seinen, shōnen ] 24 capítols de 22 min

Sinopsi

IMDb (8,8):
“Thorfinn persegueix un viatge amb l'assassí del seu pare per venjar-se i acabar amb la seva vida en un duel com a guerrer honorable i retre un homenatge al seu pare.”

Crítica

No és que m’interessi massa, però cal reconèixer i, sobretot, agrair les coses ben fetes…

Manga de 25 volums publicats des de 2005 fins ara… una mica lent l’autor, a 9 mesos per volum de mijta. Anunciada segona temporada amb un altre estudi, però, amb la feina feta fins ara, podrà superar l’actual?

Al principi em semblava veure una versió animada de Vikings (2013), amb les trames i els noms moguts de lloc. Després he llegit, que totes dues sèries segueixen diferentes sagues islandeses: el Flateyjarbók, la Saga dels groenlandesos i la saga d’Erik el Roig.

Hi ha coses que sí m’agraden, però n’hi ha moltes que no… però cal reconèixer que està molt treballada i molt ben feta en guió i animació.

Resum (amb espòilers)

Vinland Saga relata la història d'en Thorfinn, un jove viking del segle XI que viatja pel nord d'Europa sota les ordres d'Askeladd. Tot i que Thorfinn accepta seguir les seves ordres, ell només persegueix un objectiu: venjar al seu pare, Thors, a qui va matar Askeladd en un combat on va incomplir les regles establertes.

==

1. En algun lloc no aquí. En una batalla naval víking a Hjörungavágr, el ferotge guerrer Thors Snorresson està cansat de matar i després de caure al mar abandona els seus homes. Quinze anys més tard, Thors porta una vida tranquil·la a Islàndia amb la seva dona Helga, el seu petit fill Thorfinn i la filla Ylva. Tanmateix, en Thorfinn anhela l'aventura i té ganes de saber més sobre el món. Somia amb un paradís anomenat Vinland del qual sent parlar del gran aventurer Leif Erikson. Un dia, en Thors agafa un esclau fugitiu. L'endemà, l'amo de l'esclau, el brutal Halfdan, arriba al poble exigint que l'esclau torni. Thors es nega i compra l'esclau pel preu de vuit ovelles... l'esclau mor poc després.

2. Espasa. L'any 1002, la guerra entre Anglaterra i Dinamarca s'intensificava i els anglesos massacreen una banda de víkings a Northumbria. Una banda de Jomsvikings, liderada per l'intimidant Floki, visita el poble de Thorfinn per reclutar Thors en la seva guerra contra els anglesos. Thors era el seu antic comandant, conegut com el Troll de Jom. Es veu obligat a unir-se a Floki, juntament amb un vaixell i homes, per tal de protegir els vilatans de ser presos com a ostatges. Thorfinn i els joves del poble estan emocionats amb la perspectiva d'anar a la guerra, però no entenen com és realment. Mentrestant, a les illes Fèroe, Floki conspira amb Askeladd per matar en Thors i la seva tripulació un cop arribin, com a càstig per haver desertat quinze anys abans.

3. Troll. Askeladd, el líder d'una banda de cent víkings, negocia amb Floki i demana el doble de preu per matar Thors. De tornada al poble, els joves brunziten d'emoció mentre es preparen per a la seva primera batalla. Juntament amb cinc homes del poble i la tripulació de Leif Erikson, van salpar en dos vaixells per trobar-se amb Askeladd. Tanmateix, Leif Erikson revela a una dona jove que Thors no té cap intenció de portar els joves al camp de batalla. Un cop al mar, els joves troben les coses difícils i en Thors descobreix amb ràbia que Thorfinn s'ha guardat al vaixell. Quan s'aturen per descansar i reaprovisionar-se a les illes Fèroe, es veuen atrapats en una trampa tendida per Floki. Un lluitador, Bjorn, menja un bolet d'agàric mosca i es prepara per lluitar sol contra Thors per posar a prova la seva habilitat, però Thors salta a bord de la seva nau i els ataca.

4. Un veritable guerrer. En Thors avança entre els homes d'Askeladd, colpejant-los però no matant-los, fins que s'enfronta a Bjorn, que està enfurismat després de menjar-se el bolet. Derrota en Bjorn i desafia a Askeladd a un duel. Després d'una ferotge lluita d'espases, Thors derrota Askeladd, però es rendeix per salvar en Thorfinn i els seus habitants. Aleshores és assassinat per una descarga de fletxes. Després d'haver presenciat la mort del seu pare, Thorfinn s'amaga al vaixell capturat i jura venjança contra Askeladd.

5. El fill del troll. Askeladd i els seus homes desembarquen a Anglaterra prop del riu Humber per reaprovisionar-se i saquegen un poble local. En Thorfinn s'enfila a terra i durant la nit es prepara per matar l'Askeladd adormit, però no pot fer-ho. Thorfinn entrena sol al bosc abans de sortir per desafiar a Askeladd a un duel. En Thorfinn torna a ser derrotat fàcilment, però Askeladd reconeix la seva força i li promet a Thorfinn l'oportunitat de tornar a lluitar contra ell si es demostra a la batalla.

6. Comença el viatge. Askeladd i els seus homes remen riu amunt fins a Gainsborough, on troben una banda de víkings morts. Thorfinn segueix, emmalaltit per la pudor de la mort a l'aire. Askeladd arriba a un acord amb les forces daneses per unir-se a la seva campanya per conquerir Anglaterra per diners i botí. Aquella nit els anglesos els ataquen, llançant volees de fletxes al seu campament, matant un nombre d'homes abans de prendre represàlies. Thorfinn intenta entrar a la batalla i és atrapat per un espadachín anglès, però Thorfinn és salvat per Askeladd. No obstant això, Thorfinn finalment es defensa i mata per primera vegada: un soldat anglès. Thorfinn s'uneix a la banda d'Askeladd i durant els anys següents perfecciona les seves habilitats de lluita. Es converteix en un lluitador despietat amb la seva espasa curta, desitjós d'una represa contra Askeladd. Thorfinn està greument ferit mentre es troba a East Anglia i és rescatat per una noia anglesa i la seva amable mare. No obstant això, més tard fa senyals a Askeladd els vaixells del qual estan ancorats en alta mar i els seus homes aterren i assalten el poble.

7. Normanni. El rei danès, Sweyn Forkbeard, retira les seves tropes d'Anglaterra durant l'hivern. Amb la invasió d'Anglaterra en suspens, la banda d'Askeladd va navegar cap a oportunitats a França. Ofereixen els seus serveis als normands i Thorfinn, ara jove, és enviat a negociar. El seu pla va bé i la banda d'Askeladd saqueja el tresor del fort i Thorfinn lliura el cap del seu líder a Askeladd. Askeladd finalment accepta complir el seu negoci per lluitar en duel amb Thorfinn.

8. Més enllà de la vora del mar. Askeladd i els seus homes tornen al poble del senyor feudal Gorm, afamat de diners, a la península de Jutlàndia amb el botí de les seves aventures. Thorfinn té una represa amb Askeladd, només per ser derrotat quan Askeladd l'incita a fer un atac enutjat i imprudent. L'any 1013, el rei danès Sweyn lidera una invasió del nord d'Anglaterra, amb forces daneses i mercenaris víkings com Askeladd desembarcant prop de Gainborough, però s'aturan a la ciutat mercant de Londres, fortament defensada.

9. La batalla del pont de Londres. Les forces daneses són aturades al pont de Londres fortificat, custodiat per Thorkell l'Alt, un temible danès que dóna suport als anglesos. Askeladd ofereix a Thorfinn un altre duel si pot lliurar el cap de Thorkell. Thorfinn ataca en Thorkell, però el gegant Viking té massa experiència i Thorfinn s'ha de retirar amb les seves ferides. En arribar a un atzucac, el rei Sweyn deixa el seu fill, el príncep Canut per mantenir el setge amb Ragnar, mentre la resta de l'exèrcit es dirigeix a Wessex.

10. Ragnarok. Els homes de Ragnar s'impacienten amb el setge, estimulats per les burles de Thorkell, però ell els manté sota control. Els homes d'Askeladd també s'avorreixen per la inactivitat, però després d'assabentar-se que Thorkell ha anat a la recerca de l'exèrcit de Sweyn, renova l'assalt a Londres.

11. Una aposta. Thorkell continua en el seu camí per atrapar l'exèrcit de Sweyn amb Ragnar i el príncep Canute com a ostatges, però un grup de l'exèrcit danès els aconsegueix i amenaça amb eliminar-los. Thorkell allibera els ostatges amb astucia, però després incita els soldats danesos a un atac sense sentit que no poden guanyar, lluitant a cos. Mentrestant, Askeladd comença un incendi forestal, provocant fum que confon els combatents, i envia a Thorfinn per capturar el príncep. Thorkell decideix no malgastar els seus homes lluitant contra Thorfinn i li permet prendre el príncep.

12. The Land on The Far Bank. Askeladd té ara el príncep Canut, però Thorkell i els seus homes el persegueixen intensament i demana reforços. Arriben al canal de Bristol, i són rebuts pel general gal·lès Gratianus amb reforços del regne de Morgannwg. Tanmateix, quan arriben al regne de Brycheiniog, estan envoltats d'arquers als cims dels turons.

13. Fill d'un heroi. El novembre de 1013 dC, Floki informa al rei de Dinamarca que les forces daneses han derrotat els anglesos a Wessex, però també ha d'informar que Thorkell podria haver pres Canut. Mentrestant, a Gal·les, Asser de Brycheiniog bloqueja el pas d'Askeladd fins que Askeladd revela que té ascendència gal·lesa, afirmant que és descendent del rei Artorius i treballarà per protegir Gal·les quan Anglaterra sigui derrotada pels danesos. El príncep Canut no pot enfrontar-se als gal·lesos, així que Askeladd i els seus homes entreguen les seves armes per rebre un pas segur per Brycheiniog, semblant com si fossin presoners. A l'extrem nord de Mèrcia canvien de direcció per unir-se al principal exèrcit danès a Gainborough.

14. La llum de l'alba. Quan Askeladd i els seus homes creuen el nord de Mèrcia, es veuen atrapats a les neus de principis d'hivern. Freds i famolencs, es troben amb un poble de cristians i el saquegen, prenent-se tot el menjar. Maten els vilatans perquè ningú pugui revelar la seva ubicació. L'única supervivent és una jove que es trobava al bosc fora del poble buscant penitència a causa d'un anell barat que havia robat en una fira.

15. Després de Nadal. Thorkell arriba a Gloucester, però s'assabenta que els nobles anglesos estan cansats de la guerra i estan disposats a acceptar el domini danès. Algunes tropes angleses troben el grup d'Askeladd i els seus homes comencen a pensar que la seva bona sort s'ha acabat. Askeladd ordena a Bjorn que mati el guardià del príncep Canute, Ragnar, culpant-ho d'una escaramuza amb els anglesos i esperant que el príncep es converteixi en un líder a qui pugui seguir.

16. Història de les bèsties. Askeladd li diu a Thorfinn que guardi Canute i tortura un capità anglès capturat, buscant informació. Se li interromp per dir-li que Thorkell s'acosta. Tement la derrota, alguns dels seus homes decideixen desertar i intentar unir-se a Thorkell, que els mata quan arriben. Askeladd arriba a la part baixa del riu Severn i talla un pont curt. Tanmateix, Thorkell els posa al dia. Molts dels homes d'Askeladd comencen a dubtar de la seva capacitat com a líder i s'enfronta a un motí a gran escala.

17. Servent. Amenaçat per un motí, Askeladd recorda haver alimentat la seva mare malaltissa mentre ella li parlava del seu avantpassat, el rei Artorius, que s'estava recuperant de les seves ferides de batalla a Avalon, un lloc semblant al cel d'on tornaria per salvar el seu poble del patiment. Askeladd informa als seus homes del seu odi secret als danesos i immediatament ataca i mata a dos d'ells. Bjorn s'enlaira en el trineu amb Thorfinn, Canute i el sacerdot borratxo, amb deu homes perseguint, deixant Askeladd enfrontar-se a la resta dels seus antics seguidors lleials. Els homes que persegueixen el trineu aconsegueixen estavellar-lo i capturar el príncep, mentre en Thorfinn roba un dels seus cavalls i torna a cavalcar per evitar que ningú més mati Askeladd abans que pugui treure la seva pròpia venjança. Mentrestant, Askeladd mata molts dels seus antics companys, però queda incapacitat per una descarga de fletxes. Thorkell arriba i dóna als homes d'Askeladd l'oportunitat de morir lluitant. De sobte, Thorfinn entra i desafia Thorkell a un duel sobre Askeladd.

18. Fora del bressol. Thorfinn es lluita amb Thorkell per decidir el destí d'Askeladd. Mentrestant, Canute es troba quiet a la neu i somia despert amb Ragnar, que demana disculpes per haver-lo criat com a fill en comptes de príncep, i s'acomiada. Després de despertar del seu somni, Canute té una epifania mentre parla amb el sacerdot que parla de la diferència entre amor i discriminació, i Canute decideix enfrontar-se ell mateix amb la situació actual. Mira cap avall i calma el berserker Bjorn, que és apunyalat per Atli, un dels homes dels Askeladd. Ordena al sacerdot que curi en Bjorn mentre accepta el repte de ser rei. De tornada al duel, Thorkell dóna una puntada de peu a Thorfinn, fent-lo estavellar contra els arbres propers.

19. Front Unit. Thorfinn té un braç i costelles trencats per la puntada de Thorkell, i Thorkell permet que l'Askeladd el tracte. Thorkell explica que ell i Thors eren comandants dels Jomsvikings i el seu líder Sigvaldi, que era germà gran de Thorkell, li va donar una de les seves filles, Helga. Això vol dir que Thorkell és l'oncle avi de Thorfinn. Thors va ser considerat mort després de caure al mar a la batalla marítima d'Hjörungavágr, però tres mesos després que se li celebrés un funeral, Thorkell el va trobar deixant els Jomsvikings amb Helga i la seva filla. Thors va renunciar a una vida de lluita i després de deixar inconscient a Thorkell, va marxar. El duel es reprèn, però quan en Thorkell està a punt d'acabar en Thorfinn, l'Askeladd reflecteix la llum als ulls d'en Thorkell, cegant-lo per un moment, i Thorfinn tira en Thorkell a terra colpejant-li la barbeta feble i li treu un ull. Els homes de Thorkell es preparen per matar Thorfinn, però Thorkell els atura, afirmant que Thorfinn ha guanyat el duel. Canute arriba al lloc dels fets i li diu a Thorkell que no té cap valor mantenir-lo com a ostatge perquè el rei Sweyn ja ha escollit el seu germà gran Harold com a successor i esperava que Canute morís a la batalla. Amb una nova resolució, Canute declara que marxarà contra el rei a Gainsborough, i tant Askeladd com Thorkell accepten unir-se a ell.

20. Corona. A Gainsborough, Canut i els seus seguidors s'enfronten a Floki i l'exèrcit danès, i ell demana el pas per veure el rei Sweyn. Al castell, Canute envia a Thorkell a beure amb els altres comandants mentre ell va a enfrontar-se al rei, flanquejat per Askeladd i Thorfinn. Senten una emboscada a la sala enfosquida i el rei Sweyn confirma que vol mort en Canut. El rei Sweyn es prepara per fer-los matar, però Askeladd intercedeix i recorda al rei que Canute ha aconseguit una victòria sobre Londres mitjançant les forces de Thorkells. El rei decideix estalviar Canut que decideix que és prudent unir forces amb el rei de moment. El germà de Rangar, Gunnar, s'acosta a Canute i li jura servir-lo, però Askeladd desconfia d'ell. Més tard, Askeladd envia l'Alti i el seu germà a casa, ordenant-li que mai més aixequi una espasa.

21. Reunió. L'any 1014, seguint instruccions del rei Selwyn, Canut porta els seus seguidors a York, una ciutat ocupada danesa a la regió de Northumbria. Mentre les seves embarcacions remen pel riu Ouse, Canute rep un tret al pit per una fletxa de ballesta disparada per un assassí que és localitzat i assassinat per Thorfinn. Thorfinn és reconegut per Leif del seu poble d'Islàndia i es reuneixen amb alegria. No obstant això, a Thorfinn no li interessa tornar a casa, sinó que només té la intenció de venjar-se d'Askeladd. Mentrestant, es revela que Canute no va rebre un tret, sinó que es tractava d'una dona esclava vestida com el seu doble. Canute ordena que es faci tot per salvar-la. Quan passen per en Floki, Askeladd dedueix en veu alta que Canute té enemics a York. Més tard es revela que el mateix Askeladd va contractar l'assassí per promoure els rumors que el rei vol que Canute fos mort. Per afavorir els seus plans, Askeladd també proporciona informació a Gunnar que està espiant per al rei. Mentrestant, en Thorfinn el braç trencat del qual encara no s'ha curat, està ansiós per saldar el seu deute amb Askeladd. Thorfinn el crida a un duel per ser observat per Canute i Thorkell. Abans de començar, el ferit mortalment Bjorn desafia Askeladd a entrar al Valhalla. Bjorn és derrotat, però també rep les garanties d'Askeladd que són amics de veritat abans que aquest mati amb misericòrdia el seu amic. Llavors Askeladd es prepara per enfrontar-se a Thorfinn.

22. Llop solitari. Thorfinn i Askeladd es preparen per lluitar, però Askeladd sorprenentment llença la seva espasa. En Thorfinn l'ataca amb ràbia, però no és rival per Askeladd, que ha lluitat amb ell més d'una dotzena de vegades i coneix els seus moviments i debilitats. Askeladd derrota a Thorfinn fins a quedar inconscient i Canute atura la lluita quan Askeladd ha donat el cop guanyador. Aleshores, Askeladd explica la seva educació com a fill d'una esclava, que va cridar l'atenció del seu pare víking Olaf a causa de les seves habilitats de lluita. Finalment es va venjar i va matar Olaf, però va llançar sospita sobre un altre fill que va ser executat per l'assassinat. Detalla el seu menyspreu per l'actitud dels víkings que només viuen per a la batalla, la conquesta i la venjança. Retreu a Thorfinn per no haver après res mentre Askeladd explotava el noi per als seus propis fins. Canut li pregunta a Askeladd per què el dóna suport, i Askeladd simplement respon que Canute és el més apte per ser rei dels víkings.

23. Error de càlcul. Mentre és a York, el rei Sweyn convoca el Consell Imperial, però la situació és tensa entre els líders danesos després de l'intent d'assassinat de Canute. Sweyn es dirigeix ​​als ancians de Dinamarca i, després d'anunciar l'èxit de la conquesta víking d'Anglaterra, elogia obertament Canute i Thorkell. Lliura el control de Mèrcia, la part més pròspera d'Anglaterra, a Canut i després anuncia els preparatius per a un atac a Irlanda en venjança per la humiliació del rei Harald per part de Brian Boru. Askeladd creu que les seves estratègies per a l'ascens de Canute han funcionat, però s'horroritza quan Sweyn també anuncia la seva intenció de sotmetre Gal·les a la primavera vinent perquè creu que estan sembrant les llavors de la rebel·lió. Mentrestant, el maltractat Thorfin és llançat a la presó després de crear un disturbi al carrer. Leif Erikson visita Thorfinn a la presó i promet tornar-lo a Islàndia i després a la càlida i fèrtil Vinland. De tornada al Consell Imperial, Floki explica a Sweyn la reacció d'Askeladd davant l'atac anunciat a Gal·les, que creu que mostra una debilitat per als gal·lesos. Askeladd intenta inútilment pensar en un pla per frustrar el rei i confessa a Thorkell que la seva mare era gal·lesa, però li jura el secret. Aleshores, Askeladd és cridat davant el rei i es pregunta per què la seva sort sempre l'abandona a l'onzena hora.

24. Final del Pròleg. Mentre Askeladd rep la seva recompensa per salvar el príncep Canut, qüestiona audaçment l'ordre del rei Sweyn de sotmetre la seva pròpia terra natal de Gal·les. Askeladd justifica la seva afirmació dient que el pobre país muntanyós de Gal·les no val la pena el cost de conquerir, i s'ofereix a negociar una pau. Sorprenentment, Sweyn accepta l'advocat d'Askeladd, però després l'obliga a triar entre Gal·les o Canute; si tria Gal·les, haurà de lliurar el cap de Canut. Mentrestant, Leif Erikson gairebé convenç al Thorfinn, molt derrotat, de navegar amb ell, però el jove torna al Consell Imperial. L'oferta de Sweyn demostra massa per a Askeladd, que insulta obertament el rei i el denuncia. Revela que el seu nom real és Lucius Artorius Castus, i afirma ser l'hereu legítim per governar Britannia. Floki intenta salvar el rei, però Askeladd decapita en Sweyn abans que ningú es pugui moure i després lluita sol contra els soldats danesos. Canute s'adona que Askeladd està actuant per protegir-lo, però Thorkell li recorda al príncep que Askeladd és el seu home, així que Canute s'avança i mata Askeladd amb una punyalada al cor. Thorfinn arriba només per fer morir Askeladd als seus braços. Enfadat per perdre la seva última oportunitat de lluitar en duel amb Askeladd, Thorfinn ataca i talla Canute amb angoixa i desesperació, però Canute es fa càrrec i reclama el comandament de l'exèrcit víking i el domini d'Anglaterra. Thorfinn és arrossegat i, mentre deixa caure el seu ganivet enmig del caos, el seu viatge d'antic brilla en el reflex de la fulla. L'episodi acaba amb plans de diversos personatges no vists anteriorment en diverses ubicacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada