Bloc personal,

diumenge, 9 de gener del 2022

The Matrix Resurrections (2021)

[1128]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Lana Wachowski
Guió: Lana Wachowski, David Mitchell, Aleksandar Hemon
Actors: Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Yahya Abdul-Mateen II

[ Acció, ciència ficció ] 2h 28min

Sinopsi

IMDb (5,7):
“Retorn a un món de dues realitats: una, la vida quotidiana; l'altre, el que hi ha darrere. Per esbrinar si la seva realitat és una construcció, per conèixer-se realment a si mateix, el senyor Anderson haurà d'escollir seguir el conill blanc una vegada més.”

Crítica

Per si algú encara no ho tenia clar, no calia!

Em sembla que, finalment, he necessitat veure-la a trossets en quatre dies diferents de tant pesada i avorrida que és. No només costa tot molt d’entendre, sinó que a més a més, per moments, té una estètica de programa de televisió que no m’agrada gens. Em penso que això últim té més a veure amb la resolució de la imatge i la il·luminació, però aquest fet fa que siguis constantment conscient de l’engany… un engany no consentit. Quan veus una pel·lícula vas a que t’enganyin, però de manera consentida, i et deixes caure en el parany si allò que veus és creïble. Em dona la sensació d’estar veient un late nigth

Les altres pel·lícules de la franquícia les he anat veient tres o quatre vegades al llarg dels anys des de la seva estrena, però veig que la ‘Revolutions’ no la tinc llistada. Això és que, des de 2015, no l’he tornada a veure. La resta, aquí:
- The Matrix (1999) (5/5) 12/08/15
- The Matrix Reloaded (2003) (4/5) 15/12/19

Resum (amb espòilers)

Thomas Anderson és un desenvolupador de videojocs d'èxit, creador de la sèrie de videojocs The Matrix basada en els seus febles records com a Neo. En una cafeteria local, Anderson segueix creuant-se amb Tiffany, una mare casada que no recorda el seu passat, en la qual Anderson va basar Trinity, un personatge del seu joc. Anderson lluita de vegades per separar la realitat percebuda dels somnis. El seu terapeuta li recepta pastilles blaves per suprimir les ocurrències, que deixa de prendre.

Anderson opera una simulació anomenada modal, una caixa de sorra de programació creada per desenvolupar personatges del joc. Una jove anomenada Bugs s'assabenta que el modal està executant codi antic en un bucle, representant el moment en què Trinity va trobar Neo per primera vegada a la Matrix.[a] Bugs descobreix un programa que incorpora Morpheus i l'ajuda a alliberar-lo abans que el soci comercial d'Anderson, Smith. pot esborrar el modal. Encara que en Neo es suposava mort, Bugs i Morpheus el rastregen fins a Anderson i l'extreuen de la Matrix, aprenent que Smith és en realitat l'agent Smith.

En Neo es desperta en una beina i s'adona de la Trinity tancada en una altra a prop, mentre les màquines enviades per Bugs el recuperen i el transporten a la nau d'en Bugs, la Mnemosyne. En Neo és portat al bastió humà anomenat Io, on es retroba amb Niobe. Explica que han passat seixanta anys al món real des de la Guerra de les Màquines, i els supervivents humans s'han aliat amb màquines que han desertat per unir-se a la societat humana. Tot i que en Neo vol rescatar la Trinity, la Niobe s'oposa i, en canvi, el tanca. Bugs i els seus companys de tripulació desobeeixen Niobe per ajudar en Neo a alliberar Trinity.

Després d'entrar a Matrix, són interceptats per Smith i altres programes d'exili que volen que Matrix recuperi la seva forma anterior. En la lluita següent, Neo aconsegueix derrotar a Smith mentre les seves habilitats tornen gradualment. Surten i localitzen la Tiffany, però abans que en Neo pugui parlar amb ella, apareix el seu terapeuta i l'immobilitza manipulant el temps. Revela la seva identitat com a Analista, un programa dissenyat per estudiar la psique humana. Explica que després de la mort de Neo i Trinity, va poder ressuscitar-los per estudiar-los. Va trobar que suprimir els seus records però mantenir-los a prop els uns dels altres va fer que la Matrix fos més eficient energèticament i més resistent a les anomalies que van provocar que les iteracions anteriors fallessin. L'alliberament de Neo, però, va desestabilitzar el sistema i va activar un sistema de seguretat per reiniciar Matrix. L'analista va aturar el reinici en convèncer els seus superiors que l'amenaça de matar a la Trinity faria que Neo tornés voluntàriament al seu grup.

En Neo i en Bugs surten a la força de la Matrix quan una altra nau enviada per Niobe porta el Mnemosyne de tornada a Io. Niobe porta en Neo a Sati, un programa d'exili que va conèixer anteriorment.[b] Buscant venjar la mort dels seus pares a mans de les màquines, Sati ajuda a idear un pla per alliberar Trinity. De tornada a la Matrix, Neo fa un tracte amb l'analista; tornarà a la seva beina si no aconsegueix convèncer la Trinity perquè prengui consciència del seu propi passat i de la Matrix. Mentre en Neo parla amb Tiffany, apareix la seva família, que la convida a quedar-se. Inicialment cedeix, però poc després els rebutja, recordant la seva veritable identitat com a Trinity. Adonant-se que ha perdut, l'analista intenta matar-la, però Smith intercedeix, buscant venjança pel seu propi empresonament. Neo, Trinity i els altres escapen. Com els últims que s'extreuen, Neo i Trinity es veuen arraconats dalt d'un gratacels. Agafats de la mà, salten amb l'esperança que en Neo sigui capaç d'aprofitar la seva habilitat de vol, però en canvi en Trinity aconsegueix aquesta habilitat i els porta a un lloc segur.

Amb el nou control de Trinity sobre la Matrix, tots dos tornen per enfrontar-se a l'analista, que ara assumeix una postura de submissió. Li donen les gràcies sarcàsticament per un nou començament, que pretenen utilitzar per refer Matrix com creguin convenient.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada